Tako najbolj učinkovito očistimo pečico po praznikih

S čisto pečico do novih kuharskih izzivov v 2021.

Slavnostne jedi polepšajo božič in silvestrovo, ne glede na to, koliko članov imamo za mizo, pri tem pa pečica ne ostane nedotaknjena. V resnici ima ta kuhinjska naprava največ dela. Peklo se je, pečenke so cvrčale, biskvit se nam je malce polil in se zažgal nekje na dnu. Preden se prihodnji teden lotimo novih kuharskih idej, bo za njeno temeljito delovanje ključno, da jo očistimo. Saj veste, tako bomo naše nove uspehe lahko nadzirali skozi čisto steklo!

Kot vedno, smo poiskali način čiščenja, ki ne bo vzel veliko časa, kljub temu pa poskrbel, da bo pečica sijoča. Prav tako nismo želeli posegati po močnih detergentih, zato bomo čistila pripravili iz naravnih sestavin, ki jih imate najverjetneje že doma.

Najprej smo pomislili na sodo bikarbono. Nič novega, boste rekli. Se strinjamo, da gre za precej znano naravno čistilno sredstvo, a tokrat smo mu dodali še beli kis in vodo ter tako dobili nepremagljivo čistilo, ki je tako očistilo pečico, da smo bili še sami presenečeni.

Najprej izpraznite pečico. Odstranite pekače, ki jih morda hranite v njej, (ne počnemo tega skoraj vsi?) ter izvlecite rešetke (ki jih bomo tudi očistili).

Vrata pečice

V skodelici smo najprej zmešali 230 gramov sode bikarbone in prilili 60 mililitrov vode. Nastala je pena s teksturo, ki je podobna brivski peni. Namazali smo jo po vratih pečice, nato pa tej isti pasti dodali še dve veliki žlici belega kisa. Nastala je odlična pena in še to smo premazali kar na vrh prve različice, ki je že čakala na vratih pečice.

No, čisto brez dela seveda ni šlo. Zato smo domači detergent dodatno spenili še z grobim delom gobice za pomivanje posode. Z njo smo namreč podrgnili po vratih pečice in bili prav presenečeni, kako so se ostanki maščobe in druga umazanija precej prostovoljno odlepili od stekla.

Če pa so madeži na steklu bolj trdovratni, pustite čistilo delovati čez noč, kot boste to naredili pri notranjem delu pečice.

Še notranjost pečice

Potrebovali boste približno 100 gramov sode bikarbone, nekaj žlic vode in kis.

Sodo bikarbono pomešajte s tremi do štirimi žlicami vode, da se naredi bela pasta. Dobro jo premešajte, nato pa pasto namažite po vsej pečici, od vrat do najglobljih kotičkov. Zaprite pečico in pasto pustite delovati 10 ur ali pa kar čez noč.

Med tem se lahko lotite rešetk. Banjo napolnite s toliko vroče vode, da bo prekrila rešetke, in dodajte detergent za posodo. Pustite, da se rešetke v kopeli namakajo vsaj štiri ure, nato pa jih poščetkajte z veliko ščetko, sperite z vrelo vodo in osušite.

Ko preteče dovolj časa, pasto, ki ste jo nanesli po pečici, obrišite s staro krpo. Nato po celotni površini popršite kis in pustite delovati. Kis bo reagiral z ostanki sode bikarbone in pojavila se bo bela aktivna pena. Po nekaj minutah pečico obrišite in ponovno popršite s kisom. Ponovite tolikokrat, da se pena ne pojavi več.

Na koncu vse še enkrat dobro obrišite z mikro krpo, vstavite čiste rešetke in pečica je pripravljena za nove izzive!

Preberite še: Razkrivamo skrivnost za popolno božično predjed

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed