Cimetke iz Celja: postale so pravi hit
![](https://odprtakuhinja.delo.si/media/images/20231204/1588834.2e16d0ba.fill-512x288.format-webp.webp)
Odpri galerijo
A+ A-
Sredi knežjega mesta jim v Ateljeju Q nadenejo številne dodatke, med katerimi so tudi jabolka, maline, čokolada ...
Ni naključje, da Švedi in njihovi sosedje Finci že skoraj četrt stoletja v začetku oktobra praznujejo dan cimetovih rolic. Ob vse bolj hladnih, sivih dneh ni lepšega kot sedeti nekje na toplem, z dobro knjigo, vročo pijačko in sveže pečeno cimetovo rolico. Pred nekaj leti so se začele kotaliti tudi po Sloveniji, v butičnih pekarnah in manjših slaščičarnah, nanje smo naleteli celo v planinskih domovih. V Celju pa imajo prav posebne – takšne, ki nosijo bogate čokoladne in tudi sadne dodatke, zaradi njih pa knežje mesto obiskujejo sladkosnedi iz vse Slovenije. Pozor: v Ateljeju Q pečejo kar 18 različnih odtenkov te dobrote!
![Nena in Uroš Kajtner imata sredi Celja Atelje Q. FOTO: Arhiv Ateljeja Q](/media/images/20231204/1588836.width-660.jpg)
Nena in Uroš Kajtner imata sredi Celja Atelje Q. FOTO: Arhiv Ateljeja Q
Navdih iz Londona
Takole se je začelo, pripoveduje Nena Kajtner, ki z možem Urošem vodi Atelje Q: »Pred sedmimi leti sva bila v Londonu, kjer sva poskusila cimetove rolice. Bile so nama noro všeč in vedela sva, da jih bova tudi midva kmalu pekla, saj sva slaščičarno že imela. Možu Urošu, ki je glavni v slaščičarni in je pri svojem delu vedno zelo kreativen, sem že takoj rekla, da bomo imeli tudi mi cimetove rolice.« Mimogrede: Uroš Kajtner, ki je po poklicu kuhar in slaščičar, se je šolal na londonski podružnici šole Le Cordon Bleu, bil je chef v različnih gostilnah v Celju in okolici, v preteklosti pa je sodeloval tudi v zakulisju priljubljene oddaje Gostilna išče chefa.
Vendar zakonca Kajtner takrat še nista imela prodajalne – njuna je bila zgolj slaščičarska delavnica, v kateri sta delala v glavnem torte in preostale slaščice po naročilu, svoje sladke izdelke pa tudi dostavljala v različne restavracije na Celjskem. Za krajše obdobje sta se nato usidrala v Bistro Pasijonka, ki je deloval na Gradu Komenda na Polzeli, vseskozi pa sta iskala priložnost, da bi sladko prodajalno odprla sredi Celja. Želja se jima je uresničila konec novembra lani.
![Tako priljubljene so, da so dobile prostor tudi na osrednji okenski površini celjskega sladkega ateljeja. FOTO: Arhiv Ateljeja Q](/media/images/20231204/1588837.width-660.jpg)
Tako priljubljene so, da so dobile prostor tudi na osrednji okenski površini celjskega sladkega ateljeja. FOTO: Arhiv Ateljeja Q
Izrinile so preostale slaščice
Na policah so bile najprej tortice in cimetove rolice. A po zadnjih je bilo toliko povpraševanja, da so hitro izrinile preostale izdelke. Lotevata se jih zares dosledno: testo je narejeno iz dvanajstih sestavin, v prelivu jih je pet. Vseh okusov je trenutno osemnajst: tu so sadni, denimo malina, višnja ali jabolko, kot tudi čokoladni odtenki, ki se raztezajo od mlečne do bele čokolade s kokosom. Postrežejo jih celo z domačim točenim sladoledom!
Cimet v nadevu in testu
In v čem je skrivnost? Nena Kajtner seveda vsega ne pove, pojasni pa, da je trik v testu, ki mora biti ravno prav mehko in sočno: »Tako v nadev kot tudi v testo pa dodamo cimet.«
Saj res, zakaj ima sladki atelje v imenu še črko Q? Nasmehne se Nena Kajtner, ko pravi: »KJU so črke, ki se pojavljajo v priimku Kajtner in imenu mojega moža Uroša. Skrajšali smo jih na črko Q, ki so jo naši kupci razlagali tudi kot kakovost. Potem pa, ko smo prišli v center Celja, pa so se pojavila še ugibanja o tem, ali Q predstavlja besedo queen, torej kraljico cimetovih rolic. Vse te razlage nama kar malo godijo.«
![Dišeče, puhaste, sočne ... FOTO: Špela Ankele](/media/images/20231204/1588835.width-660.jpg)
Dišeče, puhaste, sočne ... FOTO: Špela Ankele
Preberite tudi: Sendviči, ki so obnoreli Ljubljano
Datum Objave: 20.10.2023 ob 14:10