Odprta Kuhinja

Cimetke iz Celja: postale so pravi hit

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Sredi knežjega mesta jim v Ateljeju Q nadenejo številne dodatke, med katerimi so tudi jabolka, maline, čokolada ...


Ni naključje, da Švedi in njihovi sosedje Finci že skoraj četrt stoletja v začetku oktobra praznujejo dan cimetovih rolic. Ob vse bolj hladnih, sivih dneh ni lepšega kot sedeti nekje na toplem, z dobro knjigo, vročo pijačko in sveže pečeno cimetovo rolico. Pred nekaj leti so se začele kotaliti tudi po Sloveniji, v butičnih pekarnah in manjših slaščičarnah, nanje smo naleteli celo v planinskih domovih. V Celju pa imajo prav posebne – takšne, ki nosijo bogate čokoladne in tudi sadne dodatke, zaradi njih pa knežje mesto obiskujejo sladkosnedi iz vse Slovenije. Pozor: v Ateljeju Q pečejo kar 18 različnih odtenkov te dobrote!

Nena in Uroš Kajtner imata sredi Celja Atelje Q. FOTO: Arhiv Ateljeja Q
Nena in Uroš Kajtner imata sredi Celja Atelje Q. FOTO: Arhiv Ateljeja Q

Navdih iz Londona


Takole se je začelo, pripoveduje Nena Kajtner, ki z možem Urošem vodi Atelje Q: »Pred sedmimi leti sva bila v Londonu, kjer sva poskusila cimetove rolice. Bile so nama noro všeč in vedela sva, da jih bova tudi midva kmalu pekla, saj sva slaščičarno že imela. Možu Urošu, ki je glavni v slaščičarni in je pri svojem delu vedno zelo kreativen, sem že takoj rekla, da bomo imeli tudi mi cimetove rolice.« Mimogrede: Uroš Kajtner, ki je po poklicu kuhar in slaščičar, se je šolal na londonski podružnici šole Le Cordon Bleu, bil je chef v različnih gostilnah v Celju in okolici, v preteklosti pa je sodeloval tudi v zakulisju priljubljene oddaje Gostilna išče chefa.

Vendar zakonca Kajtner takrat še nista imela prodajalne – njuna je bila zgolj slaščičarska delavnica, v kateri sta delala v glavnem torte in preostale slaščice po naročilu, svoje sladke izdelke pa tudi dostavljala v različne restavracije na Celjskem. Za krajše obdobje sta se nato usidrala v Bistro Pasijonka, ki je deloval na Gradu Komenda na Polzeli, vseskozi pa sta iskala priložnost, da bi sladko prodajalno odprla sredi Celja. Želja se jima je uresničila konec novembra lani.

Tako priljubljene so, da so dobile prostor tudi na osrednji okenski površini celjskega sladkega ateljeja. FOTO: Arhiv Ateljeja Q
Tako priljubljene so, da so dobile prostor tudi na osrednji okenski površini celjskega sladkega ateljeja. FOTO: Arhiv Ateljeja Q

Izrinile so preostale slaščice


Na policah so bile najprej tortice in cimetove rolice. A po zadnjih je bilo toliko povpraševanja, da so hitro izrinile preostale izdelke. Lotevata se jih zares dosledno: testo je narejeno iz dvanajstih sestavin, v prelivu jih je pet. Vseh okusov je trenutno osemnajst: tu so sadni, denimo malina, višnja ali jabolko, kot tudi čokoladni odtenki, ki se raztezajo od mlečne do bele čokolade s kokosom. Postrežejo jih celo z domačim točenim sladoledom!

Cimet v nadevu in testu


In v čem je skrivnost? Nena Kajtner seveda vsega ne pove, pojasni pa, da je trik v testu, ki mora biti ravno prav mehko in sočno: »Tako v nadev kot tudi v testo pa dodamo cimet.«

Saj res, zakaj ima sladki atelje v imenu še črko Q? Nasmehne se Nena Kajtner, ko pravi: »KJU so črke, ki se pojavljajo v priimku Kajtner in imenu mojega moža Uroša. Skrajšali smo jih na črko Q, ki so jo naši kupci razlagali tudi kot kakovost. Potem pa, ko smo prišli v center Celja, pa so se pojavila še ugibanja o tem, ali Q predstavlja besedo queen, torej kraljico cimetovih rolic. Vse te razlage nama kar malo godijo.«

Dišeče, puhaste, sočne ... FOTO: Špela Ankele
Dišeče, puhaste, sočne ... FOTO: Špela Ankele

Preberite tudi: Sendviči, ki so obnoreli Ljubljano
Datum Objave: 20.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

cimetove rolicecimetkeAtelje Q

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.