Odprta Kuhinja

Ekološko letovišče Krištof je zaživelo

Odpri galerijo
A+   A-
Dolgo je trajalo, ampak zdaj poznamo še enega človeka, ki so se mu uresničile življenjske sanje: Tomaž Bolka iz gostilne Krištof je pred kratkim sprejel prve goste na starodavnem posestvu svojega očeta, predelanem v ekološko letovišče.


Nekdanja domačija leži v Šmart­nem, nekaj kilometrov oddaljenem od Cerkelj na Gorenjskem, in ima starodavne korenine. Tomaž Bolka je mislil, da segajo sedemsto let v zgodovino. Kaj je res, se je razkrilo v malo nerodnem času. Pred več kot dvajsetimi leti je že hotel tu postaviti turistične hiške, ki bi bile pasivne po rabi energije, po slogu pa določljivo alpskega izvora. S to nalogo se je ukvarjalo več študentov arhitekture.

A preden so končali, se je izkazalo, da pod posestvom teče rimska cesta in je nemogoče postaviti kar koli, razen čisto majhnih hišk na podstavkih, ki jih lahko v nekaj urah odneseš. Bolka, ki sta ga od nekdaj živo zanimala arhitektura in oblikovanje, je hkrati ugotovil, da skoraj idealna alpska hiška itak obstaja že od prej: in osem takih, izdelanih na sodoben način, danes stoji na posestvu.

Drugi del Eco resorta Krištof je prenov­ljena rojstna hiša Bolkovega očeta – in tudi pri tej je trajalo več kot dve desetletji, preden je dobil vsa dovoljenja, da jo je lahko prenovil v središče letovišča. V treh etažah je štirinajst apartmajev, vsi urejeni v sodobni interpretaciji notranje opreme teh krajev.

Osrednji del so skupni prostori: zajtrkovalnica, krušna peč, odprta kuhinja in celo trgovinica, kjer gostje lahko kupijo izdelke lokalnih kmetov. Vse zelo svetlo, zračno, ravno prav sodobno in v barvah, ki obudijo spomin tudi na nekdanje črne kuhinje.

ni podpisa
ni podpisa


Prav posebej pa Bolka omeni, da je pri celostni podobi mislil celo na rastline, ki so pomembno zaznamovale zgodovino te družine: trto in divje kostanje. Slednje je nasadil med glamping hiškami in so spomin na tiste, ki dajejo senco na vrtu pri družinski gostilni v Predosljah. Prav od tam se je vrnila tudi trta, ki je nekdaj tu že rasla in bila ravno tako za senco: tudi v Cerkljah so imeli gostilno, preden so se preselili v Predoslje.

Tomaž Bolka je bil vedno malo pred časom s svojimi idejami in zato mu gre verjeti, da je že pred leti načrtoval, kako bo zavzel tržno nišo podaljšanih zajtrkov, danes jim rečemo brunchi. S tem si je pa res dal opravka! Ker so na voljo tudi za zunanje goste, velja povedati, kako se jih loti: postreže ribo, ki je zjutraj še plavala v bližnjem potoku, pred gostom jo odimi in doda postrvji kaviar iz najbližje ribogojnice, oljčno olje najboljših slovenskih proizvajalcev, kot je Vanja Dujc. Jajčka so sveža, ekološka, kruh je drožni, iz pekarne v Predosljah, jurčki in lisičke iz domačega gozda, salame butičnega izdelovalca Bising, siri Orešnik in Golden Ring, Bolka omeni, da je zbral tudi skoraj neverjetno ponudbo sokov, kar 26 vrst jih ima.
Bolj plastično: hiške, ki danes stojijo v tem ekološkem letovišču in ki so pred več kot dvajsetimi leti v Londonu dobile nagrado kot najboljše glamping kočice, so v Jelovici že od leta 2013 čakale, da bodo leta 2023 sprejele prve goste.

ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa

Voda, zemlja in les


Na tem posestvu se vse prepleta okrog treh elementov: vode (Bolka je od nedavnega prvi vodni somelje med slovenskimi gostilničarji), zemlje in seveda lesa. Kar malo se mu zato lomi jezik, ko mora izgovoriti, da si je zamislil tudi wellness: ne prenese tujih besed, če ima same domače materiale, pravi, ampak optimalne slovenske se še ni spomnil. Ta center dobrega počutja obsega tri lesene hiške: v eni sta lesena kotla, če ne bi bil Bolka našpičen proti tujim besedam, bi morali priznati, da sta to ruski fitobočki s paro. Ta je aromatizirana z zelišči, ki jih boste prepoznali: zgoraj nad Cerkljami, na Krvavcu, jih goji naša Mirjam Grilc. Druga hišica je savna, v kateri je vse narejeno iz macesna, tretja pa je namenjena masaži.

Lepo je poslušati človeka, ko govori o sanjah, ki so se mu uresničile, pa tudi drugače je Tomaž Bolka strašno zanimiv. Ideje pri njem kar švigajo, med drugim je bil ustanovni član zdaj že zakoreninjene večerje na zajli, glasbenik, ki igra več inštrumentov, v zadnjem času goste osuplja z brenkanjem na lončeni bas. Učitelj smučanja, dizajner ... Še ena slovenska gostinska zgodba je dobila novo poglavje, novo vsebino, nov žar, mi vsi drugi pa potrditev, da je potrpežljivost božja mast. Marsikdo bi v desetletjih obupal, Bolka pa sanj ni nikoli spustil iz rok. Bolj plastično: hiške, ki danes stojijo v tem ekološkem letovišču in ki so pred več kot dvajsetimi leti v Londonu dobile nagrado kot najboljše glamping kočice, so v Jelovici že od leta 2013 čakale, da bodo leta 2023 sprejele prve goste.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Čas za kosilo: hrustljava piščančja parmigiana z rezanci (VIDEO)

Fotografije Eco Glamping Resort Krištof
Datum Objave: 20.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

Tomaž BolkaEco Glamping Resort Krištof

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.