Odprta Kuhinja

Ena, petnajsta Jamiejeva knjiga: na polici gre med najljubše

Odpri galerijo
A+   A-
Težko je ohraniti nepristransko stališče do knjige, ki v uvodu navdušeno razlaga, da je v celoti posvečena »umetnosti minimalnega pomivanja posode«! In ob tem omenja iskrice v očeh. Ampak tole je vseeno čisto objektivno: če kdo napiše več kot dvajset kuharic, je med njimi tudi kakšna, ki mora biti po statistični verjetnosti manj dobra. Ampak zadnja knjiga Jamieja Oliverja, Ena, to – ni!


Ena je petnajsta slovenska izdaja še vedno priljubljenega kuharja z Otoka. Prva, Do nazga, je izšla že davnega 2002. V dveh desetletjih se je simpatični mladenič, ki je kuhal s takim zamahom in strastjo, da je osvojil srce celega planeta, prelevil v zrelega očeta petih otrok in moža soprogi Jools. Prav njej je ta knjiga tudi posvečena. Kot je razbrati iz nekaj skopih besed na prvih straneh, tudi ona ni ljubiteljica gore posode, ki je pogosto stranski učinek naše strasti do kuhanja.

Knjiga, ki poenostavi življenje: vse iz enega lonca


»Kuhanje vsakemu od nas pomeni nekaj drugega in je čudovita dejavnost, vendar se ob vsakdanjih pritiskih vedno znova izkaže, da na koncu zmaga udobje. Zato Ena stremi k temu, da boste preprosteje in bolj priročno spravili na mizo dobro hrano, ne da bi morali sklepati kompromise pri okusu. Gre za to, da vam pomagam pri tedenskih nakupih, ki se bodo spremenili v osupljive jedi oziroma izjemno okusno hrano ne glede na letni čas, dan v tednu ali uro ob koncih tedna, vse to brez stresa. Ena vam poenostavi življenje,« piše v uvodu.

In vse to pravzaprav je res. V tej knjigi je približno 120 jedi, za katere porabimo samo en lonec (a niso enolončnica!) in za katere smo v našem uredništvu ocenili, da bi jih zlahka kuhali kar naprej. Kajti tudi nam, čeprav je hrana naš poklic, se pogosto v nekem trenutku dneva zgodi, da na mizi še ni kosila, ker je našo pozornost zavzemalo tisoč drobnih stvari, ki jih prinese vsakdanje življenje.Jedi za vsak dan


Pomeni pa nam veliko, da kosilo vseeno – je. V tem se nismo spremenili, pa čeprav se spreminja to, kakšno hrano imamo radi. V zadnjem času očitno na vse nas zelo vplivajo bistroji, pa gostilne, v katerih slavna imena kuhajo manj zahtevne jedi, kosila, na katera »skočiš«, ne pa se odpraviš kot na operno premiero. No, take jedi boste našli v tej knjigi in se jih celo naučili delati: pet vrst šakšuk, ki postajajo enako priljubljene kot naš dobri stari sataraš, 15 vrst testenin iz enega lonca, celo poglavje je namenjeno piščancu, ki je najbolj primerno meso za hitro kuharijo med tednom, in še šest primerljivo uporabnih poglavij.

Skratka: v tej knjigi ničesar ne manjka in nič ni odveč. Jamie Oliver sicer trdi, da je na koncu bogato poglavje s posladki, nam se ni zdelo, da je z njimi razsipal – ampak literature na to temo ne manjka. Zares pa manjka idej za ljudi, ki želijo vsak dan kuhati, a jim življenje kar naprej podstavlja razne pasti.

Takole je: knjiga Ena na našem seznamu knjig Jamieja Oliverja, ki smo jih imeli v dvajsetih letih priložnost prebirati, kotira nekje okrog njegove monografije o kuhanju s samo petimi sestavinami. In ta je zeeeelo visoko in med knjigami, ki jim imamo na polici, precej izstopa po zmahanosti platnic in količini mastnih madežev na njenih straneh.

ni podpisa
ni podpisa


Slastna bučna juha: recept za pokušino


Iz fižola borlotti, rožmarina, s kruhom in parmezanom.

  • 1 buča maslenka (1,2 kg)

  • 2 rdeči čebuli

  • 4 stroki česna

  • 2 vejici rožmarina

  • 400-gramska pločevinka fižola borlotti

  • 1 zelenjavna ali kokošja jušna kocka

  • 4 debele rezine kruha z drožmi

  • 40 g parmezana


Priprava


1. Bučo obrežemo, previdno razpolovimo in odstranimo semena. Olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Stresemo jih v nizek lonec, pristavljen na srednje močan ogenj, dolijemo žlico oljčnega olja in občasno premešamo.

2. Vmes olupimo in nasekljamo čebulo in česen, vse dodamo v ponev.

3. Natrgamo in drobno nasekljamo listke rožmarina, jih vmešamo, posolimo in popopramo, pokrijemo in dušimo 10 minut, vmes večkrat premešamo. Odkrijemo in kuhamo še vsaj 5 minut, da lepo pozlati, občasno premešamo.

4. V lonec zlijemo fižol s tekočino vred, nadrobimo jušno kocko in dolijemo za pločevinko in pol vode (600 ml). Ko zavre, pustimo, da blago brbota še 10 minut, dokler se buča ne zmehča in je tekočina podobna gosti juhici.

5. Začinimo do popolnosti.

6. Kruh popečemo.

7. Če želimo, juho in kruh pokapamo z malce ekstra deviškega oljčnega olja. Na kruh nastrgamo parmezan in vse skupaj postrežemo.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: legendarne slovenske jedi, ki se pogosto znajdejo na mizi

Fotografije so iz knjige Ena/Paul Stuart in Richard Clatworthy
Datum Objave: 12.9.2023 ob 10:09

Več iz te teme:

bučna juhaJamie OliverENA

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.