Hrvaški chef svetuje: Tu boste najboljše jedli v Istri

Joachim Kietzmann

Pet najboljših gurmanskih predlogov za Istro po mnenju vrhunskega chefa Davida Skoka.

Ko smo bili v Pulju pri Davidu Skoku, ribičevem sinu, ki je postal eden najbolj priljubljenih hrvaških chefov, smo ga pobarali še za nasvete iz prve roke: kaj naj v tem delu hrvaške Istre poišče fudi, ljubitelj dobre, iskrene hrane in pijače. Med odličnimi namigi, ki jih je stresel iz rokava, se je znašla tudi neka slovenska družina …

Puljska tržnica in ribarnica

Obe sta prekrasni. Tu ujameš pravi utrip starih tržnic. Vsak dan ju obiščeta tudi oče in sin Skoko – medtem ko se mlajši najraje skrije za temna očala in med stojnicami hodi zatopljen v nakupovalni listek in osredotočen na ribjo ponudbo, boste starejšega lahko ujeli, kako na kmetijski tržnici izbira kakovostno sezonsko zelenjavo, pridelano v Istri.

Bistro More

Na vrhu Omladinske, zdaj Radićeve oziroma Rizzijeve ulice: »Bistro, ki ga vodi star ribič. Dnevni ulov pripravljata dve kuharici, zvesti tradiciji. Tu najdete pravo morsko klasiko – frito misto, sezonske ribe … Bistro More je prekrasna puljska zgodba,« pravi Skoko, ki je sebi in družinski gostilni naredil ime prav s tem: z vztrajanjem pri dnevnem ulovu, zaradi česar celo zaprejo na vrhuncu turistične sezone, ko ponudba pač ni zadovoljiva.

Trattoria Vodnjanka

»Najti jo je mogoče v samem jedru Pulja in je že petdeset let v lasti družine Civitico. Ko boste tam, naročite mineštre, njoke, fuže … Tu delajo z iskreno ljubeznijo do tradicionalne kuhinje. Tu je doma mamina kuhinja in tista hrana, ki bi jo lahko jedel čisto vsak dan, pa se je ne bi naveličal.«

Posestvo Kumparička

Gre kozjo farmo, ki jo pol ure vožnje od Pulja vodi slovenska družina Winkler in je tudi zelo dobro poznana med našimi najboljšimi chefi – nanjo recimo prisega Janez Bratovž. Izdelke iz kozjega mleka, torej jogurte, sire in različne zanimivosti, denimo iz kozjega mleka in z rahlim dodatkom vanilje narejeni dulce de leche, prodajajo v lični leseni hiški, ki jo je na puljski tržnici nemogoče zgrešiti. Ekološko, nepasterizirano. »Njihove sire bi zlahka prepoznal med petstotimi vzorci,« je jasen David Skoko.

Oljarna družine Chiavalonv Vodnjanu

Imajo odlično olje, ki je bilo večkrat nagrajeno z vidnimi priznanji na svetovnih ocenjevanjih, poleg tega so veliko vložili v razvoj blagovne znamke. To zgodbo vodita brata, ki se poleg oljarstva ukvarjata tudi s poljedelstvom, zato na posestvu družine Chiavalon najdemo še sezonsko sadje in zelenjavo.

Preberite še: David Skoko: Najbolj kul hrvaški chef

Fotografija: Joachim Kietzmann/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed