Je karpačo pravzaprav veganski recept?

Foto: Thinkstock Photos

Beba Splichal o nastanku znamenite italijanske jedi nekoliko drugače.

Z veganskimi recepti ne želim nikogar prepričevati, še manj nadlegovati, saj ima še pes rad mir pri jedi. Eno je rdeča pesa in nekaj čisto drugega goveji zrezek, čeprav sta podobne barve. Nič ne bom rekla, tiho pa tudi ne bom, če imam priložnost govoriti, zato se bom danes razpisala o karpaču, ki sem ga spreobrnila v res okusen veganski krožnik, bistveno boljši od originala. Primerjava je zgolj domišljijska, saj pravega karpača seveda nisem poskusila, kar pa najbrž ni ovira za samopromocijo.

Ta se pogosto poslužuje namišljene resničnosti, tudi za manjše stvari, kot je življenje. Karpačo (carpaccio) je nastal seveda v Italiji, njegov kuhar izumitelj je Giuseppe Capriani. Jed je zaslovela v Benetkah, natančneje v Harrjevem baru okrog 1960, poimenovali pa so jo po renesančnem slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je umetniško razlival barve v odtenkih rdeče in rjave. Ali je bil barvni odtenek odločilen za ime? Jed je rdeča kot kri, pripravljena iz surovega govejega mesa, mariniranega v limonovem soku in oljčnem olju. Kuhar Capriani naj bi v svojem baru ustvaril karpačo za pomembno gostjo, grofico Amalio Nani Mocenigo, ki ga je obiskala s prošnjo, naj ji ne pripravi nič mesnega, saj ji je zdravnik svetoval, naj ne uživa niti pečenega niti kuhanega mesa. Je šlo za nesporazum, neznanje ali namerno iskanje rešitve, ko ji je kuhar ponudil surovo meso, če že ne sme uživati niti pečenega niti kuhanega? Vse je možno, morda Capriani ni znal pripraviti ničesar brez mesa. To sem že doživela, ko sem celo dobre kuharje spravila v zadrego, ko sem jih prosila za karkoli veganskega.

Zgodba o grofici bi bila lahko resnična. Leta 1950 je bila v Benetkah razstava slikarja Vittoreja Carpaccia, kar pojasnjuje nastanek imena znamenitega krožnika. Je grofica sprejela kompromis med zdravnikom in kuharjem, se je sprenevedala ali zgolj popustila, da ne bi omizjaspravila v zadrego? Najbrž nisem prva, ki popravlja zgodovinsko napako oziroma prirejeno resnico: karpačo je v bistvu vegan-ski recept. Da bi ohranila slikarjeve odtenke, sem zanj uporabila zelenjavo, ki po barvi in težkem, zamolklem zemeljskem okusu spominja na meso. Kot že rečeno, boljši je kot originalen. Nikar mi ne verjemite vsega, raje poskusite. Ne nazadnje gre za vaš krožnik.

Pripravite si karpačo iz rdeče pese.

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.