Odprta Kuhinja

Tako slovenski fantje izdelujejo luksuzni led izpod Kamniško-Savinjskih Alp

Takole so v ledu zablestele tri črke, ki označujejo evropsko restavracijsko združenje JRE. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)
Odpri galerijo
A+   A-
Če ste to poletje v katerem od modernih barov ali restavracij, okrašenih z Michelinovo zvezdico, naročili koktajl, je bila v njem namesto klasičnih kock iz ledomata bržčas ena sama, velika in prozorna ledena kocka s popolnimi robovi. Točno takšne so jedro slovenske ledene zgodbe z imenom Arctic Luxury Ice, ki jo na Ljubnem ob Savinji že dobra tri leta vodijo trije prijatelji. Zakaj so se lotili tega precej nevsakdanjega posla?

Jure Volčanžek, Luka Marolt in Martin Božič so med ledene kocke zašli vsak s svojega konca: eden iz gradbene, drugi iz strojne, tretji iz elektro smeri. Nobeden od njih ni gostinec, so pa kot ljubitelji gastronomije opazili, da pri nas še nihče ne izdeluje sodobnih ledenih kock, ki v tujini že nekaj let krasijo skorajda vse sodobne koktajle in druge z ledom postrežene pijače.

Arctic Luxury Ice: slovenske ledene kocke iz prav posebne vode. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)
Arctic Luxury Ice: slovenske ledene kocke iz prav posebne vode. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)

Dobro ohlajeno, a manj razredčeno

»Naš cilj je bil ponuditi slovenskim gos­tincem in drugim izdelek, ki bi povzdignil vizualno doživetje pitja in hkrati ohranil kakovost pijače, tako da bi bila dobro ohlajena, a manj razredčena,« uvodoma pojasni Martin Božič.

Torej: kakšno vodo uporabljajo za izdelavo ledenih kock nove generacije? »Naš luksuzni led ni izdelan iz običajne pitne vode iz omrežja. Najpomembnejše je, da nastaja iz visokokakovostne vode, ki izvira iz srca Kamniško-Savinjskih Alp, znanih po svojem vulkanskem nastanku. Vulkanska kamnina se slabo topi, kar pomeni, da je voda zelo čista, torej vsebuje zelo malo nečistoč,« nadaljuje Božič.

Najpomembnejša je voda

In doda logično pojasnilo: »Najpomembnejša je osnovna sestavina, torej voda. Kristalno čist led je sestavljen iz samih molekul vode, v njem ni ujetega zraka in nečistoč, kar dosežemo s posebnim postopkom zamrzovanja. V podrobnosti izdelave pa ne bomo šli, saj je to naša poslovna skrivnost.«

Ledeno zgodbo, imenovano Arctic Luxury Ice, na Ljubnem ob Savinji pišejo Luka Marolt, Jure Volčanžek in Martin Božič. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)
Ledeno zgodbo, imenovano Arctic Luxury Ice, na Ljubnem ob Savinji pišejo Luka Marolt, Jure Volčanžek in Martin Božič. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)

Tako v zamrzovalnici, ki so jo uredili na Ljubnem ob Savinji, nastajajo prav posebne ledene kocke, ki jih trojica dostavlja tudi v slovenske restavracije, označene z Michelinovimi zvezdicami. »Pri izbiri kocke je ključno upoštevati mere kozarca in količino tekočine, ki jo vsebuje. Naša prednost je v tem, da se individualno posvetimo vsaki stranki in poiščemo optimalno velikost ledu, ki bo ustrezala njenim potrebam in željam. Tako pripomoremo, da je izkušnja pitja karseda popolna,« o tem, kako kozarci vplivajo na mere ledenih kock, pove Martin Božič.

A ne samo v vrhunske restavracije in napredne bare, mod(er)ne ledene kocke iz Zgornje Savinjske doline potujejo tudi drugam: »Že ves čas se pojavljajo zasebna naročila, ko stranke naročijo led za kakšne zabave, rojstne dneve in druge dogodke. Za kakšno pijačo ga stranka uporabi, je popolnoma njena odločitev. Če želi piti zgolj vodo s kockami, jo tudi lahko.« Ekipa ima urejeno dostavo po Sloveniji, cena za eno ledeno kocko, primerno za hlajenje pijače v kozarcu, se začne pri 0,35 evra.

Takšne ledene kocke prevladujejo v sodobnih koktajlih in drugih napitkih. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)
Takšne ledene kocke prevladujejo v sodobnih koktajlih in drugih napitkih. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)

Tudi s sadjem, cvetovi ...

Poleg klasičnih ledenih kock v podjetju Arctic Luxury Ice izdelujejo še takšne z različnimi dodatki, denimo koščki sadja ali užitnim cvetjem: »Kocke z dodatki pripravljamo predvsem za posebne dogodke. Naredimo lahko žig z logotipom, ki se odtisne na kocko, kocke z zlatimi lističi, v kocko ujete predmete, napise in podobno.«

V led lahko ujamejo tudi sadje, cvetje in podobno. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)
V led lahko ujamejo tudi sadje, cvetje in podobno. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)

In kakšen izziv ima ledena ekipa s prodorom na slovenski trg in širjenjem za naše kraje čisto nove poslovne ideje? »Opažamo, da se je v zadnjih letih precej spremenila miselnost, vsaj kar zadeva prodajo našega izdelka. Vedno več ljudi je pripravljenih plačati kakšen evro več za kakovostne izdelke in uživati v prvovrstnih izkušnjah. Prav tako opažamo, da narašča priljubljenost koktajlov, zaradi česar jih gostinci vse pogosteje dodajajo v svojo ponudbo, s tem pa se povečuje povpraševanje po naših izdelkih,« pravi direktor podjetja Martin Božič.

Lepo se podajo v moderne napitke. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)
Lepo se podajo v moderne napitke. (Foto: arhiv Arctic Luxury Ice)

Kot še doda, je ekipa proizvodnjo že precej dodelala, snovanje ponudbe pa nikakor še ni končano: »Imamo kar nekaj idej, kaj vse bi se lahko ohladilo in ujelo v naš kristalno čisti led.«

O načrtih, kako se bo razvijala z ledenimi kockami posuta poslovna pot, pa nam tričlanska ekipa ob koncu pogovora malo skrivnostno pove le to: »Ledena zgodba bo šla še kam, ampak več ne smemo izdati, vsaj za zdaj še ne. Ko se bodo naše ideje uresničile, bodo slike povedale več kot tisoč besed.«

Datum Objave: 14.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Besedilo: Špela Ankele, fotografije arhiv Arctic Luxury Ice