Odprta Kuhinja

Brezalkoholna vina: novi trend, ki prihaja tudi k nam

Ste že pokusili brezalkoholno vino? (Foto: Dejan Javornik)
Odpri galerijo
A+   A-
Če smo v preteklosti dvigovali obrvi, kadar je kdo naročil brezalkoholno pivo, smo se zdaj že navadili. Nato so prišle brezalkoholne žganice, v zadnjem obdobju pa še brezalkoholna vina. Kako nastanejo in kakšnega okusa so?

Ta pijača nastane iz klasičnega vina, ki mu po posebnih postopkih odvzamejo alkohol, pri čemer lahko omenimo še to: Evropska unija dovoljuje oznako brezalkoholno, če vsebuje vino manj kot 0,5 volumenskega odstotka alkohola.

Kaj o novem trendu menijo vinski poznavalci? »To ni vino, temveč brezalkoholna pijača na osnovi vina,« je jasen vodja vinske šole Belvin Robert Gorjak. Pravi, da jo je že nekajkrat pokusil: »Prvič je bilo leta 1993 na Švedskem in tisti okus je bil, lahko kar rečem, ogaben. Dobrih deset let pozneje sem v Londonu poskusil drugič – to je bila že zelo spodobna pijača. V zadnjem času pa je nisem pil.«

Gorjak omeni delo francoskega enologa Émila​ Peynauda z naslovom Le goût du vin, torej Okus vina: »V tej odlični knjigi je omenjena tudi vinskost vina. Ta se po Peynaudovem mnenju, in takšno je tudi moje, začne pri 11 volumenskih odstotkih alkohola. Tista vina torej, ki imajo nižjo stopnjo alkohola od omenjene, ne premorejo vinskosti in zato drugače delujejo. Skratka, alkohol je ključna komponenta.«

Pri nas opažajo povpraševanje predvsem po dealkoholiziranih penečih se vinih. (Foto: Adilson Sochodolak/Shutterstock)
Pri nas opažajo povpraševanje predvsem po dealkoholiziranih penečih se vinih. (Foto: Adilson Sochodolak/Shutterstock)

Pri nas vse več zanimanja

Takole pa razmišlja eden naših najboljših someljejev, še vedno državni prvak Valentin Bufolin: »S tem, da vinu odvzamejo alkohol, se izgubi malo romantike: someljeji vidimo vino kot 'izdelek', ne kot 'proizvod'. Zato na vino z alkoholom in na takšno brez njega ne gledam enako.« In kakšen je brezalkoholni vinski okus? »Primerljiv je z vinom, nekako ni bistvenih razlik. Moraš pa najti oziroma izbrati pravo, vsa dealkoholizirana pač niso dobra,« še omeni Bufolin, sicer komercialni direktor pri podjetju Drinx, kjer opažajo, da povpraševanje po brezalkoholnih vinih, predvsem penečih se, pri nas raste.

Podobno so nam pojasnili v Hiši dobrih vin Koželj. »Zadnje čase prodaja brez­alkoholnih vin raste, vedno več je zanimanja – v tujini še malo več kot pri nas. Ljudje se odločajo za zdrav življenjski slog in boljše počutje ali pa iščejo alternative, ki ne vsebujejo alkohola,« je pojasnil vodja prodaje Rok Koželj in dodal: »Prvič smo brezalkoholno vino pripeljali v Slovenijo pred dvanajstimi leti, vendar takrat pivci zanj niso imeli posluha. Zdaj je drugače.«

Kot je še omenil, uvažajo brezalkoholno vino Light Live iz Nemčije, ki je trenutno največja proizvajalka tovrstnega vina. »Trendu sledijo tudi v Italiji – kot primer lahko navedem blagovno znamko Mazzalua. Gre za posebno brezalkoholno vino, ki ni narejeno po klasičnem postopku vakuumske destilacije. Vinskemu moštu dodajo vinski kis, ki prepreči alkoholno fermentacijo in vino stabilizira.«

Desiree zero: brezalkoholna novost iz vinske kleti Istenič, ki bo že kmalu na prodajnih policah. (Foto: arhiv Penin Istenič)
Desiree zero: brezalkoholna novost iz vinske kleti Istenič, ki bo že kmalu na prodajnih policah. (Foto: arhiv Penin Istenič)

Dealkoholizirano v naših kleteh

Se tudi v slovenskih kleteh že pri­pravljajo na dealkoholizirani val? S tem trendom so seveda seznanjeni, ponekod še razmišljajo o tej novosti, nekateri tovrstne pijače že razvijajo.

»Okus naše gazirane brezalkoholne pijače na osnovi dealkoholiziranega vina bo svež in sadno nežen, z izrazito noto breskve, ki bo zadovoljila tako zdajšnje kot nove kupce, ki prisegajo na našo hišo,« je novo pijačo, ki jo bodo kmalu predstavili, napovedal Nik Istenič iz bizeljske vinske kleti Istenič. Dodaja, da so alkohol »odstranili z naprednim postopkom vakuumske destilacije, ki omogoča ohranjanje bogatega okusa in arom. Ta postopek smo izvedli v sodelovan­ju z nemškim podjetjem, ki je specia­lizirano za to področje in je s svojo tehnologijo omogočilo vrhunsko kakovost končnega izdelka, izdelanega po naši izvirni recepturi.«

Na prihod pijač brez alkohola se po besedah Marije Kerkez pripravljajo tudi v kleti Vinakoper: »V naši kleti smo se z brezalkoholnim vinom spo­gledovali že v preteklosti. Zdaj poteka projekt, v katerem snujemo eno izmed takšnih vin.«

Spotoma: na Biotehniškem centru Ljubljana je v sklopu evropskega projekta z naslovom Dealkoholizirana vina svoje znanje z mladim rodom delil biotehnolog Damir Lovrič. »Vakuumska destilacija, obratna osmoza in konična kolona so najbolj poznane metode za proizvodnjo brezalkoholnih vin. Naš projekt nam je omogočil preizkuse, v katerih smo pridelali brezalkoholno vino iz vina ekoloških jabolk z medom, vina iz rdeče pese z medom (obe brez grozdja) ter treh grozdnih sort: žametne črnine, šmarnice in muškata,« je zapisal Lovrič. Kot je pojasnil, so dobili izjemne rezultate, uporabili pa so manj razširjeno in razmeroma novo tehnologijo, imenovano konična kolona, ki »omogoča odstranjevanje alkohola pri nizki temperaturi z uporabo vrtljivih stožcev«.

Preberite tudi: Vroča čokolada: gosta in z veliko stepene smetane (VIDEO)

Datum Objave: 28.1.2025 ob 06:01

Več iz te teme:

brezalkoholna vinabrezalkoholna pijačaalkohol

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.