Odprta Kuhinja

Jedi mladih slovenskih kuharjev, ki se potegujejo za najboljše na svetu

Navdih za to jed je mladi Matija Cotič našel v joti. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
A+   A-
Med 165 obetavnimi kuharji z vsega sveta, ki se letos potegujejo za naziv najboljšega na svetovnem tekmovanju mladih chefov S. Pellegrino Young Chef Academy, so kar trije iz Slovenije.

S katerimi okusi bodo poskušali prepričati žirijo na regijskem finalu, ki bo konec prihodnjega meseca na Malti? In kje so našli navdih za jedi?

Boštjan Volk, ki v majhnem naselju Plešivec v velenjski občini vodi Gostišče Volk in je lani postal evropski mladi chef 2023, je pojasnil, da bo njegov navdih domači gozd: »Lani sem na obrobju gozda pri gostilni posadil bučna semena. Ko sem šel nekega jutra pogledat, kako rastejo buče, sem na eni videl ugriz, ki ga ima v naših krajih le divjad. Tako sem dobil navdih za jed, v kateri sem povezal jelena, bučo in gobe, ki skupaj predstavljajo naravne gozdne okuse.« Mladi kuhar se na tekmovanje podaja pod mentorstvom Jureta Tomiča iz brežiške Ošterije Debeluh.

Jelen in buča je jed Boštjana Volka. FOTO: osebni arhiv
Jelen in buča je jed Boštjana Volka. FOTO: osebni arhiv

Niti Matija Cotič na tekmovanjih mladih kuharjev ni novinec. Tokrat bo pod mentorstvom Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu (ena Michelinova zvezdica) ustvaril jed, imenovano Velika zgodba skromne repe tropinke: »Ta jed je poklon tradiciji in trajnostni naravnanosti Vipavske doline. Jota iz repe tropinke v sebi skriva okuse in spomine, spremljajo jo kožna klobasa krodegin, kruh iz moke grozdnih pešk in prekajeno olje grozdnih pešk. Jed je preplet različnih tradicionalnih in sodobnih pristopov in tehnik. Vsak ugriz vzbudi spomine na družino, vinograde in naše vrednote.«

Navdih za to jed je mladi Matija Cotič našel v joti. FOTO: Osebni Arhiv
Navdih za to jed je mladi Matija Cotič našel v joti. FOTO: Osebni Arhiv

Tretji mladi kuhar, ki od marca dela v Sloveniji, v Hiši Franko (tri Michelinove zvezdice), pa je Pablo Donatio Falcon. Njegove korenine segajo v Španijo, kjer je odraščal in vodil kuhinjo restavracije z eno Michelinovo zvezdico, kot tudi v Urugvaj, Venezuelo in Italijo. Svojo tekmovalno jed je poimenoval haiku, saj je sestavljena iz treh delov, izraz pa se navezuje tudi na njegovo družino, kajti njegova mama je pesnica.

Pablo Donatio Falcon je svoji jedi, sestavljeni iz treh delov, nadel zanimivo ime: haiku. FOTO: osebni arhiv
Pablo Donatio Falcon je svoji jedi, sestavljeni iz treh delov, nadel zanimivo ime: haiku. FOTO: osebni arhiv

»Gastronomija in poezija predstavljata dva izmed najlepših izrazov, ki jih je človeštvo razvilo za komunikacijo. Obe nas opominjata na lepoto, ki nas obdaja, in na odpornost človeškega duha. To povezavo sem zajel v koncept haikuja, japonske poezije v treh verzih,« je opisal Pablo Donatio Falcon, ki bo tekmoval pod mentorstvom Yvonne Melee Simon iz Hiše Franko.

Mladenič je še pojasnil, da je navdih iskal tudi v Posočju, kjer je naletel na zanimivo rastlino – krompirjevko ali smrdljivko. Ta je po videzu podobna regratu, po vonju in okusu pa krompirju, in to je mladega kuharja tako navdušilo, da je preprosto zel vključil v tridelno tekmovalno jed, ki med drugim zajema še cvetni prah, emulzijo bučnih semen, gozdno infuzijo iz brinovih jagod in borovih iglic, srnjaka z bučo ter zemeljske okuse tartufove kreme, črnega kardamoma in črnega česnovega misa.

Mladi kuharji, ki se potegujejo za najboljšega na svetu (z leve): Matija Cotič, Boštjan Volk in Pablo FOTO: Žiga Intihar
Mladi kuharji, ki se potegujejo za najboljšega na svetu (z leve): Matija Cotič, Boštjan Volk in Pablo FOTO: Žiga Intihar

Še ta zanimivost: prihodnji mesec poleg trojice mladih kuharjev na Malto odpotuje tudi Igor Jagodic, chef Restavracije Strelec. Tam bo med petimi sodniki, ki bodo ocenjevali jedi mladih kuharjev. Zmagovalci regijskih izborov se bodo prihodnje leto za naziv najboljšega na svetu pomerili na svetovnem finalu, ki bo v Milanu. 

image_alt
Vlečeno testo: tako ga smešno preprosto raztegnemo, da se ne raztrga (VIDEO)

Datum Objave: 20.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

S. Pellergino Young Chef Academy CompetitionBoštjan VolkMatija CotičPablo Donatio Falcon

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.