Magični okusi Harryja Potterja
Decembrski prazniki so obdobje, ko si vzamemo čas tudi za drobna razvajanja, ki jih med letom morda nismo imeli časa ujeti. Če si boste v teh prazničnih dneh doma pripravili oglede filmov, bo morda med njimi tisti o slavnem čarovniku, ki ga je ustvarila domišljija J. K. Rawling, in ker se lahko zgodi, da bomo zraven pomislili tudi na čarovniške jedi, smo poklicali v novi slovenski čarovniški lokal, ki so ga pred kratkim odprli v Kranjski Gori. Poskusili smo zelo fin butterbeer in prelistali novo kuharsko knjigo, v kateri so zbrani recepti, povezani s Harryjem Potterjem.
Maslenušek pravi hit
V začetku decembra so v Kranjski Gori odprli lokal Magic Story, ki združuje več generacij. Kot so nam pojasnili, nekatere jedi v kuhinji složno pripravljata dve generaciji kuharjev. Sicer pa magičnega imena ne nosi samo lokal, temveč so s ščepcem čarovnije posuta tudi imena jedi, denimo magični golaž ali pa veganska panakota, imenovana tudi pannakottus veganus. »Ena od naših posebnosti je tudi butterbeer, v katerem se prepletajo bogati okusi domače karamele, pripravljene s sladkorjem, maslom in mlekom, kot tudi vanilje in rahlo pikantne note cimeta s skrivno sestavino, ki doda prav poseben čar,« so še pojasnili v Kranjski Gori.
Butterbeer, v slovenščini imenovan maslenušek, smo tudi poskusili, in to v rastlinski restavraciji Tavči, ki jo vodita zakonca Šranc. Snovalka receptov Vita Vybihal Šranc nam je pojasnila, da so osnovo za ta napitek, torej približek ingverjevemu pivu, razvili v sodelovanju s sosednjo fermentarnico Ayatana, zraven so vmešali še nekaj skrivnostnih sestavin, povrhu dodali stepeno rastlinsko smetano in nastala je prav prijetna kremasta pijača za hladne zimske dni.
Knjiga z magičnimi recepti
Morda še to: butterbeer je priljubljen tudi v kavarni in knjigarni Phoenix v Celovcu, kjer od 2018. ponujajo niz jedi in pijač, za katere so navdih črpali iz knjig o Harryju Potterju. Tu pripravijo dve različici maslenuška, in sicer takšno, ki je všeč predvsem najmlajšim oboževalcem priljubljenega čarovnika, kot tudi hišno različico, za katero so recept našli v kuharski knjigi s konca 16. stoletja: »Ta pijača vsebuje pivo, uporabljamo brezalkoholno, začimbe, jajčni liker in maslo, pomešamo s sodavico, karamelo in smetano.«
Številne čarovniške recepture, tudi takšne, ki jih je treba speči v pečici, zajema uradna kuharska knjiga Harryja Potterja, ki je nedavno v slovenskem izvodu izšla pri Mladinski knjigi.