Odprta Kuhinja

Paneton v slovenskih pekarnah: ponudba in cena

Paneton je tudi letos velika uspešnica v naših butičnih pekarnah; brez rozin ne gre, prav tako ne brez čokolade, vse bolj priljubljena je pistacija. (Foto: Aamulya/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Paneton je tudi letos velika uspešnica v naših butičnih pekarnah; brez rozin ne gre, prav tako ne brez čokolade, vse bolj priljubljena je pistacija.

Praznični italijanski kolač, imenovan paneton, od peka zahteva veliko spretnosti, potrpežljivosti in tudi znanja. Tako ne preseneča, da se sodobni slovenski peki, ki ustvarjajo z drožmi, decembra z velikim spoštovanjem lotevajo peke panetona, ki je v zadnjem obdobju zelo priljubljen tudi pri nas. Kakšne okuse bodo letos ustvarili in kakšne so cene tega prazničnega kolača, spečenega v slovenskih pekarnah?

Ponekod razprodani

Andraž Bajželj, ki dobrote z drožmi peče v svoji pekarni Androžarna nasproti znane kranjske Gostilne Krištof, ugotavlja, da zanimanje za paneton, ki je v kranjski pekarni sicer že razprodan, ne pojenja. Decembra si je začrtal tri peke tega prazničnega kolača: eno je opravil za miklavža, drugo načrtuje malo pred božičem, tretjo pred novim letom. Ob vsaki peki bosta tu dva okusa, cena za kilogramski paneton pa 49 evrov.

Andraž Bajželj v kranjski pekarni Androžarna decembra ustvari na desetine natančno zastavljenih prazničnih kolačev. FOTO: Dejan Javornik
Andraž Bajželj v kranjski pekarni Androžarna decembra ustvari na desetine natančno zastavljenih prazničnih kolačev. FOTO: Dejan Javornik

»Pečem ga od novembra in jih bom pekel vse do božiča,« pa pravi Erik Dietz iz Bistroja Frik v Ajdovščini in dodaja, da je letos že vse italijansko navdahnjene praznične kolače razprodal. Tokrat je pripravil tri okuse: prvi združuje pistacijo, belo čokolado in maline, potem so tu doma kandirana siciljanska pomaranča in rozine, namočene v rumu diplomatico, tretjega prežema trojna čokolada. Še cene: 820-gramski paneton, pakiran v darilno embalažo, stane 45 evrov, tisti s pistacijo 47 evrov.

Ta je iz ajdovskega bistroja Frik. FOTO: Jan Rustja
Ta je iz ajdovskega bistroja Frik. FOTO: Jan Rustja

Sadni in čokoladni

»Zanimanje za paneton vsekakor narašča, letos načrtujem rekordno peko,« je pojasnil vsestranski Miro Rismondo, ki na Smledniku vodi pekarno, imenovano Dežela kruha, znan je tudi po izdelavi ledenih in lesenih skulptur. Letos bo Rismondo ustvaril različne okuse 750-gramskega panetona, in ti so: pistacija z brusnico, kandirano limono in pomarančno (cena je 27 evrov), potem pa je tu še klasika, ki združi čokolado, pomarančo in rozine (za katerega boste odšteli 26 evrov). »Dobri dve leti sem potreboval, da sem razvozlal vse detajle,« o zahtevnosti peke italijanskega prazničnega kolača še pojasni Rismondo.

Miro Rismondo ni samo mojster ledenih in lesenih skulptur, ampak tudi vodja butične pekarne Dežela kruha na Smledniku. FOTO: Špela Ankele
Miro Rismondo ni samo mojster ledenih in lesenih skulptur, ampak tudi vodja butične pekarne Dežela kruha na Smledniku. FOTO: Špela Ankele

Tudi mladi Klemen Jančič, ki v Trzinu vodi slaščičarno in pekarno, nam je pojasnil, da je zaradi natančne priprave panetona v njegovi pekarni te dni kar pestro: »Delamo povsem klasične okuse: sadnega in čokoladnega. Lahko so 500- ali 800-gramski, cena je med 35 in 45 evri.«

Priljubljeno praznično pecivo te dni pečejo tudi na Domačiji Ražman pri Kopru. Okusa sta dva: eden z orehi in rozinami, drugi s čokolado. Naročite ju lahko na domačiji ali kupite v koprski trgovini Zajček in v prodajalni Batega v Luciji, so nam še pojasnili

Ražmanovi.

Te dni panetone v Trzinu peče tudi Klemen Jančič. FOTO: Arhiv slaščičarne in pekarne Klemen
Te dni panetone v Trzinu peče tudi Klemen Jančič. FOTO: Arhiv slaščičarne in pekarne Klemen

Lahko so čokoladni. FOTO: Arhiv Slaščičarne in pekarne Klemen
Lahko so čokoladni. FOTO: Arhiv Slaščičarne in pekarne Klemen

Morda še to: tudi letos je Tomaž Kavčič za svojo blagovno znamko Zemono+ pripravil decembrski paneton, ki ga je pred leti razvil v sodelovanju s pekarno iz Piemonta. »Letošnja letina oliv je bila tako kakovostna in bogata, da sem lahko ponovno ponudil svoj tradicionalni paneton s kandiranimi olivami, brinjem in solnim cvetom Piranskih solin. Le lani je bila sladica klasična, ker so oljke dozorele pozneje kot po navadi in kakovost kandiranih oliv ne bi bila zadostna. Moj paneton je brez rozin, z ekstraktom džina v želatini brez alkohola in z brinovimi jagodami,« nam je o okusu kilogramskega panetona, ki bo tudi letos stal 39 evrov, pojasnil chef Gostilne pri Lojzetu (ena Michelinova zvezdica). 

Priporočamo še: Tega nikar ne zamudite: razstava na Blejskem gradu, ki je posvečena potici

 

Datum Objave: 16.12.2024 ob 06:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: