Odprta Kuhinja

Predlogi Urške Fartelj za hitra kosila

Napisala je že štiri kuharske knjige, zadnja je izšla pred kratkim. Foto: Voranc Vogel
Odpri galerijo
A+   A-
Ena naših najbolj prepoznavnih kuharskih blogerk je napisala knjigo z naslovom Kosila v pol ure.

Saj smo vsi na istem: od ponedeljka do petka, tu pa tam tudi ob koncih tedna, delamo različne stvari, in ko se naš delovni dan enkrat popoldne zaključi, bi radi, da je čim prej na mizi kosilo oziroma večerja. A kaj skuhati, da bo dobro, pripravljeno na hitro in po možnosti še poceni? Prav na jedi, ki jih lahko pripravimo v pol ure, se je osredotočila Urška Fartelj, ki ustvarja enega najbolj priljubljenih kuharskih blogov 220 stopinj poševno. V svojo četrto knjigo, ki ji je nadela naslov Kosila v pol ure, je strnila več kot 100 hitrih receptov.

Je ena naših najbolj priljubljenih kuharskih blogerk. FOTO: Urška Fartelj
Je ena naših najbolj priljubljenih kuharskih blogerk. FOTO: Urška Fartelj

Preprosto in hitro kuhanje

Tu so navodila za pripravo različnih jedi, med drugim juh in jedi na žlico, mesnih in ribjih obrokov, testenin in prilog, ki se hitro lahko spremenijo v glavni obrok, v zadnje poglavje pa so zajete hitre sladice.

In kateri recept za kosila, pripravljena v pol ure, je Urški Fartelj trenutno najbolj ljub? »Nimam nekega favorita. Vsi recepti, ki so v knjigi, so odlični. Žmajni (okusni), preprosti in primerni za vsak dan. Za vso družino. Recepti, ki jih zberem za neko knjigo, so v tistem trenutku vsi favoriti. To pomeni, da res najboljše konča v knjigi,« pravi sogovornica in doda, da je vsak recept zanjo nekaj posebnega: »Večino jedi, ki so končale v knjigi, sem pripravila poleti lani, ko sem bila na morju. Torej je moralo biti kuhanje res preprosto in hitro. Pomembno je, da se naješ. Pri večini receptov najdete nasvete v stilu: kako lahko popestrimo jed, kaj lahko dodamo, zamenjamo, da je naslednjič lahko drugačna, sezonska ... Na koncu knjige najdemo par nasvetov in trikov, kako je priprava kosila lahko še hitrejša.«

Vključila je tudi ribje jedi – na fotografiji je losos pod parmezanovo skorjico. FOTO: Urška Fartelj
Vključila je tudi ribje jedi – na fotografiji je losos pod parmezanovo skorjico. FOTO: Urška Fartelj

Tortilje, testenine, rižote

Na katero jed pa naj se spomnimo, ko imamo v hladilniku ob koncu tedna le še nekaj zelenjave? »Odvisno od tega, kaj še imamo. Testenine, moko, jajca imamo skoraj vedno na zalogi. Vsaj pri nas. Pražena zelenjava, začinjena z malo česna ali eksotike, lahko konča tako v tortilji kot na testeninah, v rižoti in podobno,« nekaj hitrih predlogov naniza Urška Fartelj, ki še pravi: »Kadar je pri nas prazen hladilnik ali ni ideje za kosilo, naredimo slani šmorn, ki ga jemo s solato. Ker jajca in moka so vedno doma.«

Še zadnje vprašanje: Katere sestavine so tiste, ki jih je takole na začetku poletja nadvse fino imeti doma, da bi lahko pripravili kosilo v pol ure? »Testenine, riž, moka, jajca, zelenjava, polenta, kaše, konzervirane stročnice, tudi piščančje meso, ribe ... Vse to je hitro pripravljeno. Tudi telečji ali svinjski zrezki, ramsteki. Za vse to potrebujemo par minut peke ali priprave. Krajši bi bil seznam, če bi me vprašali, kaj ni hitro gotovo. Med tednom zagotovo ne delamo fine dining kosil ali počasi pečenih pečenk, celega piščanca ali lazanje z domačimi testeninami,« se ob koncu pogovora nasmehne sogovornica. 

Priporočamo še: TOP 3 juhe s stročjim fižolom

Datum Objave: 5.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

Urška Fartelj220 stopinj poševnokosila v pol ure

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.