Odprta Kuhinja

Preizkusili smo: KeBon, novi gastronomski laboratorij

Ob otvoritvi (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
V osrčju slovenske Istre smo med prvimi preizkusili novi gastronomski laboratorij KeBon, kjer bodo v sodelovanju s priznanimi chefi, enologi in drugimi strokovnjaki prirejali kuharske tečaje in teambuilding delavnice, ki povezujejo vrhunsko istrsko kulinariko in izbrana vina.

Delavnica za novinarje je potekala pod taktirko chefa Matica Ribiča, ki je poskrbel, da je priprava istrskega menija – brancinov tatarec s česnovim kruhom, domača majoneza in pomladna solata, jagenjčkov karpačo z zelišči in domačimi krekerji, fuži s tartufi, njoki s sipinim črnilom in sipinim golažem ter fritole z domačo jagodno omako – potekala tako, kot je treba za kar se da okusen končni rezultat. Nastajanje značilnih jedi slovenske Istre je budno spremljal enolog Vinakoper Rok Jamnik. Zbrane je spodbujal, naj med izbranimi vini najdejo najboljšo kombinacijo žlahtne kapljice in jedi, ki so jo ustvarili.

Nadgrajevanje receptov je dobrodošlo

Naši ekipi je pripadla priprava sladice. Med delom smo se znova prepričali, da kuhanje in prehranjevanje ljudi povežeta na najboljši mogoč način. Vrhunec doživetja, v katerem ni manjkalo medsebojnega spodbujanja in pomoči, je bila postrežba pripravljenih krožnikov na dolgi leseni mizi in pokušanje dobrot, ki so po dobri uri dela (program Povezani z Istro v celoti predvidoma traja dve uri in pol) nastale na posamezni kuharski postaji.

Vsaka ekipa je, podobno kot v priljub­ljenem kuharskem šovu MasterChef, ki ga lahko zdaj spremljamo po televiziji, predstavila svojo jed ter pojasnila, katero vino je ponudila k njej in zakaj. Zabava je bila zagotovljena tako za tiste, ki imajo ta področja v malem prstu, kot za one, ki se za takšne podvige redkeje opogumijo. Na koncu pa je bilo tako, kot pravi stari pregovor: kar si skuhal, boš tudi pojedel! Premišljeno izbrani recepti vseeno zagotavljajo, da jed uspe tudi tistim z malo izkušnjami, najbolj vešči pa lahko osnovni recept še nadgradijo, kar je, kot je poudaril Ribič, zelo dobrodošlo.

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Prebujanje strasti do okusov

Gastronomski laboratorij KeBon je svoja vrata odprl 24. aprila, pod svojo streho pa vabi vse, ki si želijo izpopolniti svoje spretnosti na kulinaričnih tečajih ali zgolj uživati v dobri družbi ob prijetnem opravku v obliki teambuilding delavnice. Ponujajo tudi individualne kuharske tečaje in praznovanja rojstnih dni za najmlajše, prav tako so na voljo večnamenski prostori za organizacijo pogostitev, sprejemov in drugih dogodkov.

Ob programu Povezani z Istro, ki smo ga preizkusili mi, so med najbolj priljubljenimi ta hip še Vinar za en dan, Team Michelin, Pro-scuttio in Guštiranje odnosov. Poleg že omenjenih chefa Ribiča in enologa Roka Jamnika delavnice oblikujeta in vodita še glavni chef restavracije Kogo Tilen Župevc in enolog Vinakoper Boštjan Zidar. Pri njihovem nastajanju so sodelovali še eden najboljših chefov v slovenskem merilu Tomaž Kavčič, psiholog dr. Aleksander Zadel, certificirani poznavalec pršutov Zoran Memon, suši mojstrici Paolina Grčar in Marinka Kurtin ter vrhunska poznavalca vin Majda Debevc in Aleksander Bohinc.

»Ime KeBon izhaja iz istrskega izraza za navdušenje nad okusom: 'Kako dobro!', kar odlično ponazarja naš namen: ustvarjati doživetja, ki bodo v ljudeh prebudila strast do okusov in navdušenje za ustvarjanje,« je pojasnil Borut Fakin, direktor Vinakoper. Kot pravi ekipa Vinakoper, KeBon ni le prostor – je občutek, ko veš, da se bo veselilo, smejalo in da bo vsak krožnik govoril svojo zgodbo.

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Priporočamo še: TOP recepti za meso na žaru

Datum Objave: 1.5.2025 ob 06:05

Več iz te teme:

KeBonVinakoper

Naročite se na e-novice:

Ajda JanovskyAvtor na portalu Odprta kuhinja