Odprta Kuhinja

Sisters Kurtoš: slovenski sestri osvajata tudi Zagreb

Maša in Špela Debevc sta začeli sladico leta 2018 peči na Bregu v Ljubljani. (Foto: Nina Premk)
Odpri galerijo
A+   A-
Maša in Špela Debevc, znani kot Sisters Kurtoš, se iz Ljubljane širita v hrvaško prestolnico. Prostor sta našli v neposredni bližini parka Zrinjevac.

Ko sta Špela in Maša Debevc leta 2018 na Bregu odprli lokalček, v katerem sta pekli znano madžarsko sladico, imenovano kürtőskalács, sta Ljubljani predstavili kurtoše. Zdaj je to pecivo, ki bi mu v slovenščini lahko rekli sladki dimnik, postalo tak hit, da odpirata še podružnico v Zagrebu. Pa smo ju poklicali in se prav prijetno zaklepetali o tem, kako sta se dekleti iz okolice Kamnika odločili, da v središče svoje poslovne poti postavita to v osrednji Sloveniji precej neznano madžarsko sladico.

Zakaj se pecivu reče dimnik?

»Kürtőskalács izhaja iz Transilvanije in je priljubljen v državah višegrajske skupine. Midve sva se s kurtoši najprej srečali v Pragi, potem še na Poljskem. Pri nas so to pecivo poznali predvsem v Prekmurju, okoli prestolnice pa ga nismo mogli kupiti. Ker sva si že od nekdaj želeli imeti nekaj svojega, sva videli priložnost in se odločili, da ga pripeljeva v Ljubljano. V centru Ljubljane sva skupaj z najinima partnerjema odprli pekarnico Sisters Kurtoš,« sta začetke opisali Špela in Maša. Mimogrede: prva je po izobrazbi gastronominja hotelirka, druga pa je diplomirana oblikovalka notranje opreme.

Še to pojasnita o pecivu, ki zdaj osvaja še Zagrebčane: »Je iz kvašenega testa, ki ni ne sladko in ne slano. Testo se navije na palice, razvalja in pusti, da vzhaja. Preden palice postavimo v pečico, kurtoš namažemo z oljem in posipamo s sladkorjem. V pečici sladkor karamelizira, nanj kasneje dodamo posipe (sladkorno-cimetni, lešniki, pistacije, barvne mrvice …). Ko kurtoš snamemo s palice, se iz njega pokadi kot iz dimnika – od tod tudi prispodoba.«

Kurtoši, lahko bi jim rekli sladki dimniki, so postali zaradi sester Debevc priljubljena sladica. (Foto: Nina Premk)
Kurtoši, lahko bi jim rekli sladki dimniki, so postali zaradi sester Debevc priljubljena sladica. (Foto: Nina Premk)

Sladki, mesečni, sladoledni ...

»Moram reči, da so bili začetki kar težki. Pekarnico smo odprli skoraj brez izkušenj. Ljudje niso vedeli, kaj je kürtőskalács, hkrati pa je bila izziv tudi lokacija. Takrat je bil Breg tako rekoč prazen, zaživel je šele kasneje. Soočiti smo se morali z ogromno izzivi – no, ti prihajajo vsak dan – in nekako ugotoviti, kako pritegniti pozornost,« sta pojasnili sestri.

To sta dosegli tako, da sta vztrajali v pripravi več vrst sladkih in nadvse fotogeničnih kurtošev: tople sta poimenovali sweetly in jih dopolnili z različnimi posipi in namazi, potem so tu hladni, polnjeni s kremami, omakami in sladoledi, medtem ko tiste sladice, v katere dodata zgolj hišni sladoled, imenujeta coldy. Pripravljata tudi mesečne okuse in posebne izdaje. Prava senzacija pred dobrim letom je bil kurtoš, ki ga je navdihnil Harry Potter – vanj so se ujele čokoladne, karamelne, borovničeve in vaniljeve note, sladico pa sta zaključila čokoladni pečat in čarovniška paličica.

Sladki in fotogenični (Foto: Nina Premk)
Sladki in fotogenični (Foto: Nina Premk)

Iz Ljubljane v Zagreb

In ker je bilo med gosti, ki so prišli na Breg po svoj kurtoš, precej Hrvatov, sta začeli sestri pogledovati proti njihovi prestolnici, prostorček sta našli v neposredni bližini parka Zrinjevac: »V Zagrebu pekarnica sicer že deluje, ampak uradnega odprtja še nismo imeli – upamo, da ta pride na vrsto še ta mesec. Ponudba je za zdaj nekoliko manjša kot v Ljubljani, a še vedno dovolj široka. V prihodnjih mesecih jo bomo zagotovo nadgradili.«

To je sladica, ki zdaj osvaja še Zagreb. (Foto: Arhiv Sisters Kurtos)
To je sladica, ki zdaj osvaja še Zagreb. (Foto: Arhiv Sisters Kurtos)

Priporočamo še: Klasike z Yasko: janeževi upognjenci

 

Datum Objave: 15.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

Sisters KurtoškurtošZagreb

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.