Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: janeževi upognjenci

Janeževi upognjenci (Foto: Yaska)
Odpri galerijo
A+   A-
Janeževi upognjenci so slovenska klasika, ki sega v stare čase, saj so jih pekle že naše prababice, recept za njihovo pripravo pa se nespremenjen prenaša iz roda v rod.

Gospodinje so jih pekle predvsem za posebne priložnosti in praznike, danes pa se zdi, da so v poplavi modernih receptov ostali kar malce pozabljeni. Čeprav gre za pecivo oziroma piškote, ki so sestavljeni iz le nekaj sestavin, pa je samo ena tista ključna, zaradi katere izstopajo. Za pripravo so dokaj preprosti, vendar moramo upoštevati nekaj trikov, ki prav tako veljajo še iz starih časov in jih sodobna kulinarika ni prav nič spremenila. Ravno zato sem recept poiskala v stari babičini slovenski kuharici, ki je bila izdana leta 1956.

Janeževi upognjenci so zaradi aromatičnih janeževih semen prav posebej okusni, krhki in tako lepe oblike, da so na omizju prava paša za oči. Če jim pri peki dodamo še leseno palčko, lahko oblikujemo malo drugačen dišeč šopek (piškotov), ki zagotovo razveseli vsakogar in je lahko čudovita ideja za darilo. Janeževe upognjence lahko nadgradimo tudi v izjemno okusno sladico, ki jo vsekakor priporočam, in sicer v upognjeni del piškotov dodamo stepeno sladko smetano in sezonsko sadje ter posujemo s sladkorjem v prahu.

Kaj je sploh janež?

Takole pravi Wikipedija: Janež je enoletna začimbna rastlina. V kulinariki uporabljamo njena semena, in sicer cela ali zmleta. Ima zelo prijeten sladkast okus, ki malo spominja na mentol. Izvira iz Egipta, danes pa ga gojijo po vsej Evropi. V stari Grčiji in Rimu so ga uporabljali pri peki kruha, zdaj ga dodajamo pecivu, narastkom, v razne žgane pijače in tudi nekatere zelenjavne jedi. Ima številne zdravilne lastnosti, lajša želodčne težave, bolečine pri vnetem grlu, kašlju, astmi itd. Kot zanimivost naj omenim stare vraže, ki pravijo, da so ga čarovnice posule okoli svoje postelje, da jih je varoval pred nočnimi morami, saj naj bi veljalo, da so sladke sanje narejene iz janeža. V našem času pa ta aromatična semena spijo v omari za začimbe!

Poznamo samo en način priprave janeževih upognjencev?

Ne, dva glavna sta: eden vključuje stepene beljake oziroma sneg in gre takole: najprej rumenjake nekaj minut mešamo z mešalnikom, nato dodamo sladkor ter mešamo še približno 7 minut, da dobimo svetlo jajčno kremasto zmes. Vanjo nato na rahlo primešamo sneg iz stepenih beljakov, na koncu pa po žlicah dodamo še presejano moko.

Pri drugem načinu jajca in sladkor z mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo gladko svetlo jajčno zmes, ki ji po žlicah umešamo presejano moko. Sama sem izbrala ta način, saj je preprostejši in hitrejši.

Kaj lahko uporabimo namesto janeža oziroma s čim lahko piškote še obogatimo?

Če janeževa semena opustimo, lahko namesto njih uporabimo tanke mandljeve lističe ali pa potresemo kokosovo ali makovo moko.

Tudi osnovno maso za upognjence lahko obogatimo in recimo po okusu dodamo nekoliko nastrgane lupine bio limone, žličko vaniljeve arome, mleti cimet ali celo šilce ruma. Sama osnovni zmesi nisem dodala ničesar, saj je za moj okus aroma janeža popolnoma dovolj.

Tako nastanejo prelepi upognjenci (Foto: Yaska)
Tako nastanejo prelepi upognjenci (Foto: Yaska)

Janeževi upognjenci

 • 4 jajca
 • sladkor v teži 4 jajc z lupino
 • gladka moka v teži 3 jajc z lupino
 • janeževa semena

Drugo

 • papir za peko
 • lesene palčke

Priprava

 1. Pečico vključimo na 200 stopinj.
 2. Najprej stehtamo jajca in nato še sladkor ter moko.
 3. V večji posodi z mešalnikom dobro zmešamo cela jajca s sladkorjem v gladko svetlo kremasto zmes (mešamo nekako od 3 do 5 minut).
 4. Postopoma umešamo presejano moko in postavimo na stran.
 5. Zdaj pripravimo pekač: najprej ga malce namastimo, obložimo s papirjem za peko (papir pritisnemo, da se nam »zalepi« na namaščeni pekač in se ne premika) ter ga na tanko premažemo z maslom.
 6. Z žličko zajamemo testo in ga predenemo na pekač. Vsak piškot naj vsebuje 2 žlički testa.
 7. Kepico testa z žličko počasi in enakomerno razmažemo v obliko kroga s premerom približno 7 cm (pri peki se nekoliko razleze, tako da ima na koncu pečen piškot premer okoli 8 cm).
 8. Če delamo piškote na palčki, v tem koraku dodamo leseno palčko, sicer pa pazimo, da med krogi testa pustimo za dva prsta razmika.
 9. Sredino krogov posujemo z janeževimi semeni in damo v pečico.
 10. Piškote pečemo od 5 do 8 minut (odvisno od tega, kako debelo testo smo oblikovali, moji so bili tanki in pečeni v 5 minutah) oziroma tako dolgo, da imajo malce zapečen rob in na otip še mehko svetlo zlato rumeno sredico.
 11. Pripravimo kozarce, in sicer toliko, kot imamo piškotov.
 12. Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in takoj predenemo (z lopatko ali nožem) v kozarce, v katerih se v nekaj minutah strdijo in dobijo svojo značilno upognjeno obliko.

Datum Objave: 13.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

sladicejanežpiškoti

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!