Odprta Kuhinja

To bo hrana leta 2024

Bo juha res postala jed leta 2024? (Foto: Pingpongcat/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Med trendi so prigrizki, ki bodo nadomeščali obroke, juhe, začinjena hrana, od pijač se omenjajo koktajli; pri nas so v ospredju zajtrki in stare slovenske jedi.

Čeprav nihče ne more predvideti, kaj bomo jedli in pili v novem letu, se mnogi trudijo napovedati prav to. Tako je ob izteku minulega leta zapisal New York Times, kjer so se potrudili nanizati prehranske trende. Mi pa smo naredili korak naprej in poiskali nekaj smernic s področja kulinarike, za katere se nam zdi, da bodo zaznamovale Slovenijo.

Juha in umetna inteligenca

A najprej v New York, kjer so na prvo mesto v prihajajočem letu uvrstili kakovostne sestavine po dostopnih cenah. Prav tako so napovedali vzpon prigrizkov, ki bodo nadomeščali obroke, veliko pa se bo govorilo o vodi – ne samo o pitni, ampak tudi o tisti, s katero zalivajo polja in njive, in predvsem o tem, kako lahko v prehranski industriji varčujemo s to vse bolj dragoceno dobrino.

Napovedujemo vzpon brezalkoholnih koktajlov. (Foto: Veselovaelena/Getty Images)
Napovedujemo vzpon brezalkoholnih koktajlov. (Foto: Veselovaelena/Getty Images)

Še eden od vzpenjajočih se prehranskih trendov v svetu, so zapisali v New York Timesu, je ajda, ki je v Skandinaviji že močno v vzponu. Če gremo še k pijači: baje se bo veliko govorilo o koktajlih, ki bodo posnemali znane okuse – denimo z okusom waldorfske solate, ki ga že zdaj lahko naročimo v največjem ameriškem mestu.

Zaželena je ajda. (Foto: Elenathewise/Getty Images)
Zaželena je ajda. (Foto: Elenathewise/Getty Images)

Hkrati se bomo obračali k tradicionalnim sestavinam in začinjeni hrani, zato ne bo prav nič čudnega, če se bomo kmalu pogovarjali o tem, kje dobiti najboljši poper na svetu. Veliko se bo govorilo o rožah, hrana leta pa bo juha. Hkrati pri omenjenem časopisu niso pozabili omeniti umetne inteligence, ki se bo bolj vmešavala tudi v prehranske teme.

In kaj se obeta pri nas?

Zdi se nam, da pri nas v ospredje stopajo zajtrki; teh ne bodo več stregli zgolj v hotelih, ampak tudi v bistrojih, restavracijah in gostilnah. Hkrati se nam zdi, da bodo bistroji, ki so lani začeli osvajali prestolnico, zajel tudi preostala slovenska mesta.

Zna se zgoditi, da bomo veliko govorili o rastlinskih jedeh in brezalkoholnih koktajlih, napovedujemo pa tudi, da bodo natančno izdelane pice še vedno zelo priljubljene, podobno tudi droži in butične pekarne.

Pa še nekaj bomo zaradi draginje bržčas pospešeno iskali v prihodnjih mesecih: preproste recepte iz poceni sestavin. Tako napovedujemo, da bodo začele letos v ospredje stopati predvsem stare slovenske jedi (na žlico in tudi druge), ki so jih kuhale že naše mame in babice.

Bo juha res postala jed leta 2024? (Foto: Pingpongcat/Getty Images)
Bo juha res postala jed leta 2024? (Foto: Pingpongcat/Getty Images)

image_alt
Klasike z Yasko: Najboljša goveja juha

Naslovna fotografija: Pingpongcat/Getty Images

Onaplus.si: Temu rastlinskemu mleku bi se morali izogibati (in kaj je boljša alternativa)

 

Datum Objave: 5.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

trendi v prehraniajdajuhabrezalkoholni koktajl

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.