Odprta Kuhinja

Naj bo omizje polno smeha in dobrot

Poskrbimo za to, da bomo čas, ki smo ga namenili drug drugemu, izkoristili kar čim bolje. Foto: Lidl
Odpri galerijo
A+   A-
Praznične luči so obsijale naše domove in mestna središča, z božičnih stojnic se širijo omamne vonjave – tu je veseli december! Čas, ki je že sam po sebi dovolj velik razlog (ali pa izgovor) za pristna srečanja in prešerna druženja ob izbranih okusih.

Vsi vemo, da si v hitrem tempu življenja težko utrgamo čas za zabavo, v drvenju delovnih dni si za tiste, ki jih imamo najraje, med letom skorajda ne utegnemo vzeti časa. Zato naredimo decembra spremembo: povabimo na obisk družino, prijatelje, najljubše sodelavce. Tiste krasne ljudi torej, s katerimi se najbolje počutimo in  v družbi katerih se najbolj iskreno smejimo.

Po dolgem času si imamo gotovo veliko povedati, toda naj se omizje ne trese le od vnetih debat, temveč tudi od smeha in dobre volje. Poskrbimo za to, da bomo čas, ki smo ga namenili drug drugemu, izkoristili kar čim bolje, da bo prostor nabit s pozitivno energijo in pričarajmo večer, ki ga še lep čas ne bomo pozabili.

Da se nasmejemo, sprostimo, povežemo

Pripravimo torej nekaj iztočnic, kakšno igro, animacijo ali dejavnost, ki nas bodo nasmejale, sprostile, nas še bolj povezale in spoznale med seboj. Da prebijemo led, lahko denimo pripravimo igro šarad ali pantomime, v kateri morajo zbrani predstavljati in ugotavljati določene pojme iz božične tematike. Tem vsebinam lahko prilagodimo družabno igro Trivial Pursuit z vprašanji o božičnih tradicijah, filmih, pesmih in običajih. To bo spodbudilo razpravo in smeh. Pripravimo lahko tudi skupinsko pisanje navdušujoče božične zgodbe, pri kateri vsak od zbranih prispeva po en stavek, nato pa preda list naprej. Zagotovo bo nastala nadvse zabavna pripoved z junaki iz omizja v glavnih vlogah.

Zabavno druženje ob izbranih okusih. Foto: Lidl
Zabavno druženje ob izbranih okusih. Foto: Lidl

In ko je vzdušje že popolnoma sproščeno, je čas tudi za karaoke, za plesno tekmovanje ali pa kakšno drugo aktivno dejavnost, ki nas bo spravila na noge. Piko na i prijetnemu večeru pa lahko na koncu postavimo še z lepo in ganljivo gesto. Ni treba veliko – morda zgolj kakšna lepa misel in zdravica, kakšen lep spomin ali želja za prihodnost. Prijatelje lahko presenetimo tudi s kakšno fotografijo lepih skupnih trenutkov, ki smo jih skupaj preživeli v iztekajočem se letu. Da nas bo - namesto da je skrita v telefonu, med tisočerimi trenutki, ki smo jih ovekovečili, a nanje hkrati tudi pozabili - na kakšnem vidnem mestu vsak dan opominjala na to, kaj v življenju zares šteje.

Čudoviti decembrski prigrizki

Za to, da pa bo praznično druženje nekaj posebnega, poskrbimo tudi s skrbno izbranim prigrizkom. Tu nam bo v veliko pomoč izdelki Lidl Deluxe, s katerimi lahko v trenutku pričaramo gurmansko pokušino izbranih okusov za sproščeno zaključeno družbo.

Pričarajmo gurmansko pokušino izbranih okusov. Foto: Lidl
Pričarajmo gurmansko pokušino izbranih okusov. Foto: Lidl

Denimo: zakaj ne bi postregli goveji carpaccio, vse bolj priljubljeno mortadelo s tartufi ali pa izbor premium paštet? Na enega od naših lepih krožnikov lahko razporedimo tudi italijanski pršut Prosciutto di Parma ali pa zbrane mesnine, ki so jih v liniji Deluxe razporedili v narezek.

Postrežbo lahko popestrimo z domiselnimi grižljaji ter posodice iz listnatega testa napolnimo z dimljenim škotskim lososom in kremnimi siri, nadvse okusen finger food bodo tudi jakobove pokrovače, ponudimo pa lahko tudi kar obroč iz repkov kozic.

Postrežbo lahko popestrimo z domiselnimi grižljaji. Foto: Lidl
Postrežbo lahko popestrimo z domiselnimi grižljaji. Foto: Lidl

Hkrati lahko, na lepo leseno desko, razporedimo različne sire, recimo britanski zorjeni sir Cheddar, straciatello di bufala ali pa kremozno buratto pa lahko pokapano z nekaj kapljicami italijanskega ekstra deviškega olja ali morda celo v družbi malce ekstra deviškega oljčnega olja z dodanimi začimbami?  

Vrhunska praznična kapljica

In katera vina so tista, ki bi jih postregli na takšnem, prijetnem in sproščenem druženju s prijatelji? Nekaj idej lahko najdemo v Lidlovi vinoteki in v Lidlovem spletnem vodniku po vinih, ta je nastal v sodelovanju z znano sommelierko Miro Šemić. In katero vino priporoča za praznične dni, ko je za mizo zbrana prijetna družba, ki jo na mizi pričakuje skrbno pripravljen prigrizek? Na prvem mestu so seveda mehurčki.

»Ker je decembrsko razpoloženje veselo, nasmejano, iskrivo, natočimo v kozarec vino, ki prav tako nosi iskrice in veselje, in sicer špansko Cavo Semi seco, Arestel. Uživajmo v svetlo rumeni barvi vina in številnih drobnih in vztrajnih mehurčkih, ki živahno potujejo od dna na površje kozarca. Cava je peneče vino nižjega alkohola. Skrbno je pridelana po klasični metodi, torej s sekundarno fermentacijo v steklenici. Za osnovno vino so uporabili tipične španske sorte grozdja - Macabeo, Parellada in Xarel-lo,« pojasnjuje vinska akademikinja Mira Šemić.

Cava bo pravi spremljevalec veselega klepeta in bogato pogrnjene mize. Foto: Lidl
Cava bo pravi spremljevalec veselega klepeta in bogato pogrnjene mize. Foto: Lidl

»Ko povohamo in poskusimo vino, nas bodo zapeljale arome in okusi, ki nas spomnijo na citruse, grenivko, rumeno sadje, jabolko, nektarino, hruško in rumeno figo. Živahni mehurčki in prijetna, malo višja svežina nam bodo "oprali" usta, ustvarjali lepo ravnovesje med polnimi okusi ponujenih delikatesnih dobrot in živahnim vinom višje svežine. Višji slanosti hrane bo odličen partner sladkobnost nepovretega sladkorja, ki ga prinese polsuha Cava. Zapomnimo si, da se slanost vedno odlično ujame s sladkim in kislim,« dodaja vrhunska poznavalka vin.

Cava bo pravi spremljevalec veselega klepeta in bogato pogrnjene mize! Če bomo nanjo postavili tudi katero od izvrstnih Lidlovih sladic, se bo prilegla ob vaniljevem sladolednem desertu ali makronih, z njo se bosta krasno ujela tudi crème brûlée in cheesecake.

 

Ministrica za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!


Naročnik oglasne vsebine je Lidl

Datum Objave: 11.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

Lidl Deluxedruženje s prijateljiprigrizkicava

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja