Odprta Kuhinja

Slovenec, ki ga je obiskal Gordon Ramsay

Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
A+   A-

Na jugu Istre Winklerjevi vodijo posestvo Kumparička, ki je daleč naokoli znano po kozjih sirih.


Takole se je začelo, nam pripoveduje Aleš Winkler, medtem ko popoldansko sonce na vso moč žge rdečo istrsko zemljo: »Povsem po naključju mi je prijatelj povedal, da je v Istri na prodaj zemljišče. Nihče ga ni hotel, kajti ozemlje je bilo zaraščeno, povsem neprimerno za kakšno počitniško hiško ali kaj podobnega.« Tako je Winkler, ki se je v Ljubljani ukvarjal z nepremičninami, pred dvema desetletjema kupil zemljo v vasi Cokuni, kake pol ure vožnje od Pulja.

Najprej stroji, nato koze


Posestvo je bilo treba urediti, nadaljuje sogovornik: »Kupili smo stroje in počistili rastje. A se je kmalu razraslo še bolj. Zato smo kupili prve koze, ki so v Istri nadvse čislane, saj so navsezadnje tudi v grbu tega polotoka.« Pa so mu sosedje rekli, da bo treba koze molsti, in ko so se lotili prodaje mleka, so hitro ugotovili, da to ne bo šlo – kupiti ga ni maral nihče: »Zato smo začeli izdelovati sir. Nihče ni znal, učili smo se s poskusi, sproti. Kdaj je uspelo, kdaj ne.«

Na posestvu Kumparička so uredili sirarno, znanja o kozjem mleku in sirarstvu je bilo vse več, tudi čreda je rasla. Rasel je tudi obseg dela in tako se je družina Winkler, torej oče Aleš, mama Saša ter hčerka Tita in sin Bor, leta 2008 odselila iz Ljubljane. Tu zdaj vodijo 60 hektarov veliko posest, na kateri se pase čreda kakšnih tristo koz.

Foto: Dejan Javornik
Foto: Dejan Javornik

45 minut Gordona Ramsayja


Ko Aleš Winkler takole govori o preteklosti, dobi telefonski klic, ki mu oznani, da se dan pozneje oglasi znani balkanski glasbenik. Iz tega ne dela nikakršne drame in tudi hčerka Tita, ki zadnja leta vodi gostinski del posestva, pojasni: »Vsi gostje so za nas enaki. Morda smo imeli poleg teh, ki smo jih prepoznali, še katere znane obraze, ampak s tem se nismo nikdar obremenjevali.«

Je pa znano, da so bile med gosti, ki so obiskali posestvo Kumparička, tudi kronane glave, denimo člani švedske kraljeve družine. Tu se je pred nekaj leti, in to za zgolj 45 minut, oglasil tudi trenutni kralj kuharskih oddaj Gordon Ramsay. Prišel je z obširno ekipo, med kratkim obiskom pa so ga – poleg varnostnikov – spremljali snemalci kulinarične oddaje Uncharted, ki so posneli vsak njegov gib, nato pa je slavni Škot sedel v vozilo in se pustil odpeljati novim hrvaškim dogodivščinam naproti.

Pravi zvezdniki: siri


A pravi in vse večji zvezdniki posestva Kumparička so seveda siri, ki jih tu pripravijo v vseh možnih odtenkih – so sveži, starani in vsi vmes –, kot tudi jogurti, feta, bližnjevzhodno navdihnjeni sirni namaz labneh ... Družina Winkler jih prodaja doma in na tržnici v Pulju, najdemo pa jih tudi v izbranih hrvaških in slovenskih restavracijah.

Kot rečeno, se na posestvu Kumparička vse vrti okoli koz, njihovega mleka in sira, hkrati pa v ospredje stopa gostinska ponudba. To sta začela že zakonca Winkler, ki sta na posestvu vodila Konobo Primitivo, v novem obdobju pa je hčerka Tita gostinsko ponudbo označila z dvema jasnima besedama: Kumparička Table.

Zakaj table, torej miza? Več metrov je dolga in je postavljena le nekaj korakov od domačije (hiše iz 14. stoletja, ki jo je družina skrbno obnovila). Za to mizo vam diplomirana filozofinja Tita Winkler postreže vse, kar okusnega najdemo na trdi istrski zemlji. V ospredju so seveda izdelki iz kozjega mleka, tudi kozje meso, sledijo pa zelenjava, ki je zrasla na posestvu, in tudi vino ter užitne divje rastline, iz katerih spretno pripravi prigrizke za zbrane druščine. Do 20 gostov z vsega sveta pride, da bi uživali v večerji, ki jo v tesnem sodelovanju z istrsko pokrajino pripravi ta zanimiva slovenska družina.
Preberite še: Če boste paradižnike shranili tako, bodo ostali sveži precej dlje

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 7.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

Gordon RamsaykozeWinkler

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.