Odprta Kuhinja

Slovenska družina, ki v Ameriki izdeluje klobase

Glas ljudstva je lani ocenil, da so Raddllovi pripravili najboljše v Ameriki. (Foto: Arhiv Družine Raddell)
Odpri galerijo
A+   A-
Radljevi so postali Raddllovi, recept pa je tradicionalen, dolenjski; pripravljajo tudi krvavice in pečenice

V hladnih mesecih, nekako od novembra do januarja, so v ospredju koline, zato smo se spomnili, da smo slišali za slovensko družino, ki živi v Združenih državah in je že stoletje tesno povezana z mesninami. Družina Radelj, ki je v novi domovini priimek spremenila v Raddell, ima vse od leta 1927 mesnico v Clevelandu – vodi jo že peta generacija –, osredotočeni pa so na klobase. V ZDA se je družina preselila iz okolice Trebnjega, nam je pojasnil Jay Raddell, zdajšnji vodja mesnice Raddell's Sausage Shop. Mimogrede: njihove klobase so bile na festivalu klobas, ki ga slovenska skupnost vsako leto pripravi v okolici Clevelanda, kar osemkrat razglašene za najboljše po mnenju ljudstva!

Takole v Ohiu nastajajo po slovenskih receptih. (Foto: Arhiv Družine Raddell)
Takole v Ohiu nastajajo po slovenskih receptih. (Foto: Arhiv Družine Raddell)

Slovenske in vse druge

»Klobase je začel delati moj prapraded, ki je v Ameriko prinesel znanje s področja mesnin, kot tudi recepte za tradicionalno izdelovanje. Iz Dolenjske se je priselil v mesto Cleveland v Ohiu, ki je znano po močni slovenski skupnosti, in tudi to je tisto, kar nam je pomagalo pri ohranjanju tradicije in širitvi posla,« je pojasnil Raddell.

Tedensko pripravijo skoraj pol tone klobas. »Uporabljamo tradicionalni slovenski recept in več kot 40 let staro industrijsko mesoreznico, ki zmore predelati 100 kilogramov hkrati. Svinjini dodamo sol, poper in česen ter zmeljemo, kot so to počeli v preteklosti. Klobase nato za štiri do šest ur prestavimo v prekajevalnico,« je nanizal nekaj podrobnosti.

Kot je dejal, pozimi pripravljajo številne različice, ki so »podobne, kot jih v Sloveniji pripravljate v obdobju kolin. Med drugim so to riževe klobase, krvavice oziroma blood sausage, prekajene slovenske klobase ter pečenice.« Poleg prekajenih, podobnih, kot jih pri nas poznamo pod imenom kranjska klobasa, Raddllovi pripravljajo še prekajene različice, ki so dopolnjene s poljskimi, madžarskimi in kreolskimi začimbami.

»Naši kupci so večinoma del močne slovensko-ameriške skupnosti v Clevelandu in okolici. Številni imajo evropske korenine, tudi denimo madžarske in poljske. Imamo pa tudi druge, ki so z leti vzljubili naše izdelke. Tradicija izdelovanja klobas je za nas, Slovence v Ameriki, res povezovalna. Običaj je, da se družina in prijatelji takrat dobimo, skupaj izdelujemo klobase in ta čas izkoristimo za druženje ob hrani, zabavo in sproščene trenutke.«

Zunanjost mesnice z dobrotami (Foto: Arhiv Družine Raddell)
Zunanjost mesnice z dobrotami (Foto: Arhiv Družine Raddell)

Ene so poljske, druge madžarske, tretje z mešanico kreolskih začimb, pa seveda slovenske. (Foto: Arhiv Družine Raddell)
Ene so poljske, druge madžarske, tretje z mešanico kreolskih začimb, pa seveda slovenske. (Foto: Arhiv Družine Raddell)

Kaj pa potica?

In ker december že trka na vrata, nas je zanimalo še, ali tudi slovenske družine, ki živijo čez lužo, med večjimi prazniki prisegajo na potico. »Vsekakor. V preteklosti jo je za našo prodajalno pekla lokalna prebivalka Sophia. Ko se je upokojila, smo se odločili, da bomo ponujali Raddllovo potico. Po našem družinskem receptu jo zdaj pečejo v bližnji družinski slovenski pekarni,« je o kraljici slovenskih praznikov pojasnil sogovornik.

»Med prazničnim obdobjem imamo v ponudbi več različnih vrst potic, najbolj priljubljena je seveda orehova, ki je lahko dopolnjena z rozinami. Občasno pripravimo makovo, zanimanje pa je veliko predvsem v božičnem in velikonočnem času. Potice v prazničnem obdobju pripravljamo zato, da bi razveselili meščane s slovenskimi koreninami kot tudi vse ostale, ki so sčasoma vzljubili to sladico,« je pojasnil sogovornik iz Ohia.

Sicer pa ​poleg klobas in potic pripravljajo različne juhe, v zadnjem obdobju pa so razvili še blagovno znamko, ki zajema 50 začimb.

Pa še ena zanimivost: mesnico družine Raddell v Clevelandu najdemo na križišču ulic Waterloo in East 152, ta predel mesta je od leta 2007 poimenovan v Trg Frankieja Yankovicha, glasbenika slovenskih korenin. Rekli so mu ameriški kralj polke, izhajal pa je ravno iz tega predela Clevelanda in Raddllovi še danes ponosno povedo, da je rad zahajal v njihovo mesnico. 

Tudi prekajene ponujajo. (Foto: Arhiv Družine Raddell)
Tudi prekajene ponujajo. (Foto: Arhiv Družine Raddell)

Glas ljudstva je lani ocenil, da so Raddllovi pripravili najboljše v Ameriki. (Foto: Arhiv Družine Raddell)
Glas ljudstva je lani ocenil, da so Raddllovi pripravili najboljše v Ameriki. (Foto: Arhiv Družine Raddell)

Priporočamo še: Chocolarium: v Ljubljani odprli muzej čokolade

Datum Objave: 23.11.2024 ob 08:11

Več iz te teme:

klobase RaddellSlovenci v Ameriki

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.