Odprta Kuhinja

Tri jesenske kave, ki so nas navdušile

Odpri galerijo
A+   A-
Zaradi ene smo obiskali kranjske Brione, druga se je iz poletja podaljšala v jesen, tretjo smo ujeli na regijskem tekmovanju v pripravi kave.


V naši kulinarični redakciji smo zbrane same oboževalke kave. Vse dni v letu, še bolj pa nam to udari ven v melanholičnih dneh, ki prihajajo: ko so jutra še temna, meglena, vse bolj mrzla in ko človek potrebuje nekaj za dušo, da ga naredi bolj optimističnega in bojevitega. Zato smo te dni, ko so kavarne po Sloveniji začele predstavljati svojo jesensko-zimsko ponudbo, kar zastrigle z ušesi, saj so od vsepovsod zadišale krasne arome: znane, a s kančkom novega. Te tri so se nam še posebej vtisnile v spomin.

Kranjski Brioni osvajajo z afogatom


V Kranju, tam blizu občinske stavbe, knjižnice in gimnazije, zakonca Polenec že približno dve desetletji vodita Restavracijo in kavarno Brioni. Tomaž Polenec je chef, ki ga navdihujejo lokalne sestavine in francoska kuhinja, njegova žena Barbara pa skrbi, da je v kavarni vselej kaj novega.

To jesen so tako predstavili afogato, torej kavo s sladoledom. Na prav poseben način jo pripravijo: v skodelico dajo zajetno merico domačega lešnikovega sladoleda, nato pa z okroglino žlice za sladoled v sredini naredijo jamico. Vanjo steče espresso in tako dobimo dvoje v enem: kavico in hkrati sladico. Za dodaten učinek poskrbijo grobo mleti praženi lešniki, na rob skodelice pritrjeni s karamelnim sirupom, ki ga izdelajo hišni slaš­čičarji. Ta rob lahko, prav po gorenjsko, postrgamo z žličko – tako dobi jesenska kava še močnejši okus po lešnikih.

Kavica in sladica hkrati.
Kavica in sladica hkrati.

Prava uspešnica: espresso martini


Eden od koktajlov, ki so letos poleti osvajali ljubitelje mešanih napitkov, je brez dvoma espresso martini. To so hitro prepoznali tudi v lokalu Gin's, ki ga najdemo v nakupovalnem središču BTC, zato so poletno ponudbo podaljšali še v jesen. »Kava, rum, kavni liker in povrhu sveže naribani mandlji,« je kombinacijo, ki ji je zadnji dodatek narisal prav jesenske odtenke, opisala Monika Bašič, vodja lokala Gin's.

Kozarčku takšne kave pa se je res nemogoče upreti.
Kozarčku takšne kave pa se je res nemogoče upreti.

Zmagovalka fletna malinca


Kot ustvarjen za sveža jesenska jutra pa je zmagovalni napitek, ki ga je na nedavnem regijskem tekmovanju v pripravi kave predstavila mlada Gorenjka Lana Kokl. V skladno celoto je združila kavo, okus pistacij in tudi maline. Maline, se začudite! Seveda: malina je čudovito jagodičevje, ki ima to krasno lastnost, da rodi dvakrat, če je prave sorte: najprej jeseni, potem pa še enkrat spomladi. In prav ti jesenski sadeži se nam zdijo res dragoceni.

Mimogrede: med ocenjevalci regijskega tekmovanja Barcaffè Barista Cup je bil Nik Orošija, eden najboljših hrvaških poznavalcev kave in dobitnik številnih nagrad. Poleg njega je bil v žiriji tudi predlanski prvak slovenskega državnega prvenstva za bariste Aleš Gorenc, ki je povedal, da je bilo na letošnjem tekmovanju veliko izzivov, tekmovalci pa so bili »dobri in dobro pripravljeni, a letos je bilo zanje težje, saj smo spremenili pravilnik. Pripraviti so morali štiri espresse in štiri mlečne napitke, kjer smo iskali najboljši okus in simbiozo med mlekom in kavo.«

Mlada Gorenjka Lana Kokl na tekmovanju Barcaffè Barista Cup.
Mlada Gorenjka Lana Kokl na tekmovanju Barcaffè Barista Cup.

Preberite tudi: Sendviči, ki so obnoreli Ljubljano

Naslovna fotografija: AtlasStudio/Getty Images
Datum Objave: 19.10.2023 ob 19:10

Več iz te teme:

espressokavajesenske kave

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.