European Food Summit: Začenja se kulinarični dogodek leta

Jutri, 16. marca, se v Ljubljani prične največji kulinarični dogodek European Food Summit, ki bo gostil svetovna kuharska imena.

Prvi govorci v Slovenijo prihajajo že danes, kjer bodo udeležence simpozija s svojimi zgodbami navdihnili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti, obiskali bodo tudi Hišo Franko in premierno okusili nov spomladanski meni ter spoznali vrhunske ljubljanske chefe in kuharske mojstre iz vse Slovenije. V štirih dneh se bodo poleg simpozija zvrstili tudi številni drugi zanimivi dogodki, ki vabijo tako ljubitelje kulinarike kot tudi strokovnjake.

Gastronomski dosežki Slovenije

V zadnjih letih smo v Sloveniji na področju gastronomije naredili velike korake in tako vsi skupaj uresničujemo cilj postati zanimiva in prepoznavna destinacija za vrhunska petzvezdična doživetja. »Dogajanje v slovenski gastronomiji že dolgo ni bilo tako živahno. Po vsej državi se uveljavljajo imena kuharskih mojstrov in gostinskih obratov ter vinskih kleti in etiket, ki privabljajo tako domače kot tuje goste. Odkriva jih tudi strokovna javnost, kar jim je prineslo različna priznanja in uvrstitve, izpostavljajo jih priznani mediji in vplivneži z družbenih omrežij. V Sloveniji so že prisotne mednarodne blagovne znamke kot Gault&Millau, The World’s 50 Best Restaurants, JRE, Slow Food International, Decanter World Wine Awards in izjemno smo ponosni na naziv Slovenija Evropska gastronomska regija 2021. Naredili smo veliko, a še več dela nas čaka v prihodnje, da bo Slovenija poleg prepoznavnosti kot zelene države za aktivni oddih pridobila tudi podobo destinacije za odlična gastronomska doživetja, ki prispevajo k butični ponudbi za zahtevnega gosta. Dogodki z izjemnimi gosti, kot je European Food Summit, vsekakor pripomorejo k temu, zato se je Slovenska turistična organizacija odločila za partnerstvo pri njegovi izvedbi, hkrati pa se je tudi vključila v organizacijo študijskih tur za tuje medije. Tovrstni projekti so pomembni za dvigovanje vidnosti in prepoznavnosti naše gastronomske ponudbe v tujini, predvsem pa se mi zdi ključno, da bomo s spoznavanjem dela in življenjskih zgodb priznanih gostov spoznali tudi različne dobre prakse, ki nam lahko pomagajo pri našem delu in nadaljnjih razvojnih korakih,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

European Food Summit

Štiridnevni dogodek European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca 2019 bo še kako prevetril kulinarično dogajanje. Prihoda številnih velikih kuharskih imen, ki sta jih v Slovenijo v imenu partnerjev dogodka Slovenske turistične organizacije (STO) in Turizma Ljubljana ter organizatorja dogodka Jezeršek gostinstva osebno povabila Ana Roš in kurator dogodka Andrea Petrini, se še posebej veselijo slovenski kuharski mojstri in vsi, ki delujejo na področju gastronomije in turizma.

Program simpozija z zvenečimi imeni

Ob prebiranju imen v programu simpozija, katerega nosilec je STO, najdemo najvplivnejše kuharske mojstre, ob katerih celo slovenski chefi sami priznavajo, da se jim nekoliko tresejo hlače. Z nami bodo Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), Jordan Kahn (Destroyer in Vespertine, ZDA), Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica), Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija), Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška), Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) in Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).
Simpozij pa ne bo gostil samo uspešnih tujih imen, med katere spadajo tudi govorci iz medijskega sveta, med njimi novinar, pisatelj in urednik Georges Desrues (Italija), novinar Ivan Brincat (Food and Wine Gazette, Belgija), kritik in avtor Joe Warwick (Velika Britanija) ter raziskovalca trajnostnih prehranskih sistemov, Afton Halloran (Independent Consultant on Sustainable Food Systems, Danska) in Roberto Flore (DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska), pač pa tudi domače govorce, ki s svojimi pristnimi zgodbami navdušujejo znotraj slovenskih meja in drugod, med njimi Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka), Anka Lipušček (Mlekarna Planika), Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner) in Lior Kochavy (Odprta kuhna).

Ne zamudite predpremierne Odprte kuhne v Križankah

Priložnost za deljenje svoje edinstvene zgodbe bodo dobili tudi številni slovenski kuharski mojstri, in sicer na sobotnem dogajanju, katerega nosilec je Turizem Ljubljana. Njihove kreacije bomo lahko okušali na predpremierni Odprti kuhni, ki bo cel dogodek tudi otvorila in bo izjemoma ob tej priložnosti potekala v Križankah in na Trgu francoske revolucije. Svoje kuharske kreacije bodo na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl, kjer so prav tako zapolnjena vsa mesta, v kulturnih hramih in znamenitostih razgalili vrhunski ljubljanski chefi, med njimi Jakob Pintar (TaBar) – DobraVaga, Janez Bratovž (JB Restavracija) – Galerija Kresija, Jorg Zupan (Atelje) – Muzej Iluzij, Igor Jagodic (Restavracija Strelec) – Mestna Hiša, Peter Kovač (Maxim) – Ljubljanski grad in Mojmir Šiftar (Evergreen) – Križanke.

Gourmet na snegu

Na Krvavcu bodo tudi letos navduševala imena odličnih kuharskih mojstrov iz vse Slovenije. V nedeljo bodo na Gourmet na snegu obiskovalce smučišča Krvavec razvajali Tadej Gašparin (Pikol), Ago Špacapan, (Špacapanova hiša), Luka Gmajner in Marko Magajne (Galerija okusov), Tomi Češek (Zebra Patisseries), Sebastjan Elbl (Restavracija Blejski grad) in Tomaž Bolka (Gostilna Krištof).

V torek bo na Argeta Exclusive zajtrku najprej navdušil Luka Košir, nato pa bodo za kulinarične dobrote na Gourmet na snegu zadolženi Gorazd Potočnik (Sladkozvočje), Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla), Tomaž Bevčič (Rizibizi), Urh Kapelar (Restavracija Skipass Kranjska Gora) in Uroš Klinec (Klinec Plešivo). Seveda pa nismo pozabili na prav posebno presenečenje. Za pravo senzacijo bo v torek zagotovo poskrbel italijanski gostujoči chef, Nicola Dinato (Feva Ristorante), ponosni lastnik Michelinove zvezdice, ki te dni polni medije in osvaja s pripravo »ocvrtega zraka«. Poleg odličnih jedi na smučišču ne bo manjkalo odličnih penin in šampanjcev, dogajanje pa bo poleg boja za stopničke na smučarski tekmi za Audi Gourmet pokal začinjeno s spremljevalnim programom, ki obljublja pravo kulinarično zabavo na snegu. Gostje smučišča Krvavec bodo lahko kupončke za jedi kupili na prizorišču in jih pri izbranih chefih zamenjali za degustacijske jedi. Cena posameznega kupončka je 4,50 EUR, vstop na dogodek je prost.

Spletna stran European Food Summit: www.foodsummit.eu

Fotografija: Matic Kremžar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed