Kako prirediti najboljšo vrtno zabavo

Za vrtno zabavo hrano in pijačo pripravimo vnaprej; ponudimo prigrizke, gostje pa se bodo osvežili z domačimi brezalkoholnimi ali alkoholnimi napitki.

Poleti je čas za druženje na prostem, organizirano ali spontano, na domačem vrtu ali kje v naravi, ob skromnem prigrizku ali bogato obloženih mizah, podnevi ali zvečer in čez noč. Možnosti je veliko, običajno so taka druženja organizirana kot piknik, ki ga lahko pripravimo doma ali zunaj, običajno na najetem prostoru. Zabava na domačem vrtu ima številne prednosti, zlasti to, da imamo pri roki vso infrastrukturo, če smemo tako zapisati.

Vrtne zabave ne gre nujno enačiti s piknikom, za katerega običajno velja, da se postreže hrana, pripravljena na žaru. Pri vrtni zabavi sta pomembna tudi ambient in udobje. Gostitelj prostor posebej uredi, mize so pogrnjene, hrana in pijača se strežeta v izbrani posodi, izogibamo se cenenemu priboru in kozarcem. V večernih urah po vrtu razporedimo bakle, ki prostor osvetlijo in popestrijo, obenem pa tudi dišijo in odganjajo komarje.

Kot rečeno, na vrtnih zabavah ni nujno, da pečemo na žaru. Prigrizke, ki naj bodo lahki in sveži, pripravimo vnaprej, po potrebi ohladimo in samo postavimo na mizo. Lepo je, če si za pripravo vzamemo dovolj časa, da bo hrana ne le okusna, temveč tudi privlačna na pogled, saj bomo s tem dodatno polepšali vrtni prostor.

Preprosti grižljaji

Na vrtni zabavi ne bomo stregli kosila s šestimi hodi, začenši z juho, temveč predvsem male prigrizke, ki jih vzamemo v roko in pojemo v grižljaju ali dveh. Najprimernejši so kanapeji z malimi koščki kruha ali krekerji, ki jih obložimo z mesnimi, zelenjavnimi, ribjimi ali sirnimi namazi oziroma koščki. Zelo dobra in priljubljena so nabodala, na katerih lahko poljubno mešamo različna živila, na primer sadje, pršut in sir ali zelenjavo in meso. Pri tem res ni omejitev, le to pazimo, da se okusi ne bodo tepli. Prav tako pripravimo sladice, najboljše je pecivo, narezano na koščke, oziroma piškoti, tako da lahko jemo kar z rokami. Vso hrano strežemo na majhnih pladnjih in jo na mizo prinašamo sproti, kakor izginja z nje, tako bo na voljo vedno sveža.

Posebna pozornost velja pijačam, ki naj bodo prav tako dobro ohlajene. Na vrtno zabavo bolj kot osnovne pijače, kot so sokovi, vino ali pivo, spadajo doma pripravljeni brezalkoholni ali alkoholni napitki. Iz sadja, likerjev, vina, sadnih sokov, vode in še česa zmešamo različne koktajle, sladke, grenke, kisle, tudi slane, kot margerita, pri kateri rob kozarca povaljamo v soli. Ne pozabimo ponuditi niti svežega sadja.

Preberite še: 10 skrivnostnih dejstev o Starbucksu, ki vas bodo presenetila

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed