Kavarna Tavči: v veganskem kotičku na Bledu zavel nov veter
Odpri galerijo
A+ A-
Kavarna Tavči, ki je bila doslej pod okriljem studia za tetovažo, je zaplula h gorenjskim kuharskim vplivnežem.
Ko so kavarno Tavči te dni predali v nove roke, smo v veganskem kotičku na obrobju Bleda opazili številne znane obraze. Na rastlinske sestavine oprto kavarno je prevzel Peter Šranc – njegova partnerica je Vita Vybihal, ki na spletu ustvarja pod imenom Little Kitchen Vibes, pred kratkim pa je izdala svojo prvo kuharsko knjigo.
Poleg mladega para, ki živi v okolici Bleda, sta k novemu poglavju kavarne Tavči pristopili še Nina Bavdek in Jerica Klinar. Tudi Nina Bavdek prisega na vegansko prehrano in je predlani izdala kuharsko knjigo, polno sladkih receptov, Jerica Klinar pa je poklicna kuharica, ki odlično obvlada droži – ravno s pekovskimi izdelki, izdelanimi iz moke z domačije njenih staršev, bo odslej razveseljevala goste Tavčija. Do nedavnega je delala v enem od blejskih hotelov, to jesen pa se je pomaknila proti Kranjski Gori, kjer se je pridružila ekipi Restavracije Milka (dve Michelinovi zvezdici): »Tudi v Milki bom skrbela predvsem za zajtrke, hkrati pa bom pomagala pri preostalih kuharskih opravkih, ki jih seveda ne manjka.«
Kako to, da se je Peter Šranc, ki je po poklicu ekonomist, odločil za vstop v restavracijski posel? »Po koncu študija je bilo treba urediti status in si poiskati zaposlitev. V dneh, ko sem razmišljal, kam naj gre moja poslovna pot, se mi je ponudila priložnost za prevzem veganske kavarne na Bledu. In ravno takrat je Nina Bavdek, ki jo tovrstna prehrana spremlja že vrsto let in je tudi odlična kuharica, iskala novo službo. Ko se je odločila, da se nam pridruži, je bilo jasno, da je pravi čas za prevzem kavarne,« je pojasnil Peter Šranc in dodal, da bo veganska kavarnica na tem mestu, torej v blejski poslovni coni Lisice, ostala še kvečjemu pol leta, zatem pa se bo selila kam v bližino, torej na Bled, v Lesce ali Radovljico.
Še to: kakšna bo odslej hrana v tem okusnem kotičku? Kot je pojasnila Vita Vybihal, bodo ostali zvesti rastlinski prehrani: kave in čaje bodo dopolnjevali z rastlinskimi napitki, ponudili bodo burgerje in zavitke, solate, falafle in malice kot tudi raznolike veganske sladice, ki jih mojstrsko izdeluje Nina Bavdek: »Sledili bomo lokalnim in sezonskim sestavinam.«
Priporočamo še: Mojmir Šiftar: novi sodnik, ki bo v MasterChefu nadomestil Bineta Volčiča
Datum Objave: 2.11.2023 ob 15:11