Odprta Kuhinja

Najboljši načini, kako pripraviti rabarbaro

(Foto: Christian-Fischer/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Rabarbaro imamo v spominu predvsem kot kompot ali marmelado. Večina jo povezuje s sladicami. Torta, pita, različni kolački ali celo zavitek in pogače iz rabarbare, sokovi in kompoti prijetno kiselkastega okusa, ki da jedem odlično svežino.

Za pripravo je nadvse preprosta, s stebel očistimo morebitne olesenele dele in narežemo na centimeter ali dva debele koščke. Stebla je najbolje porabiti takoj, ko jih naberemo, če je treba, bodo v hladilniku zdržala dan ali dva. Lahko jih tudi zamrznemo.

Je izjemno zdrava, saj so stebla bogata z vitamini in minerali, korenike se uporabljajo tudi v zdravilstvu. Odlično vpliva na presnovo, priporočajo jo zlasti ženskam, ki jih pestijo težave v menopavzi. Vendar je treba opozoriti tudi na to, da njena pretirana uporaba lahko povzroči škodo. Vsebuje namreč oksalno kislino, ki z drugimi toksini sproži težave pri presnovi kalcija v našem organizmu, kar lahko vodi do zastrupitve in celo do anafilaktične reakcije. Previdne naj bodo predvsem nosečnice in doječe matere, dojenčki in starejši ter nekateri bolniki. Strupeni so zlasti listi, ki jih zavržemo, v steblih se koncentracija zvišuje s starostjo. Zato rabarbaro uživamo do konca junija, vsaj tako veleva ljudsko izročilo, po katerem so jo pobrali do šentjanževega, to je 24. junija.

Odlična za kombiniranje

Rabarbara v kuhinjo prinaša pravi val svežine, zlasti v kombinaciji z nekaterimi drugimi živili. In kaj lahko pričakujemo od te zanimive zelenjadnice trpko kiselkastega okusa, ki jo uporabljamo kot sadje? Za pripravo je preprosta in ne potrebuje dolgih protokolov, lahko jo pripravimo samostojno, na primer kot kompot, marmelado ali omako, še bolje pa bo, če jo združimo z drugimi sestavinami, saj bo odlična sopotnica številnim jedem, tako sladkim kot slanim.

Kljub privlačnemu videzu, stebla so živahne rdeče barve, čvrsta in napeta, rabarbare praviloma ne uživamo surove. Prijeten okus namreč dobi šele, ko jo toplotno obdelamo. Običajno jo kuhamo ali dušimo, lahko pa tudi pečemo. Ne glede na to, kateri recept izberemo, skoraj ne moremo zgrešiti, če jo kombiniramo z jabolki ali jagodami. Priprava rabarbare ne vzame veliko časa, saj se krhka stebla med kuhanjem ali dušenjem hitro zmehčajo. Rabarbara je precej kisla, zato je skoraj nujno, da ji dodamo sladkor, ne glede na način priprave. Sladkor lahko nadomestimo z medom ali marmelado.

Besedilo: Alenka Kociper

image_alt
Jabolka v srajčki: najbolj priljubljene različice te preproste sladice

Datum Objave: 16.5.2024 ob 01:05

Več iz te teme:

rabarbarajagodemarmelada

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja