Torta nutella na sodobni način, kot si jo je zamislila Lea Grom
Knjiga Moderne torte in sladice 3 prinaša največ Leinih receptov do zdaj. Čeprav v njej najdemo tudi kompleksne sladice modernega časa, Lea zagotavlja, da so primerne za vse ravni znanja: »Rdeča nit so različne slaščičarske komponente, ki prihajajo iz različnih središč po svetu, kot so Italija, Francija, Japonska. Predstavljene so na preprost in dostopen način, kar pomeni, da jih je mogoče izdelati iz lahko dobavljivih osnovnih sestavin, poskrbijo pa za posebno skladnost okusov in prijetne teksture tort in drugih sladic.«
Odločili smo se, da vam njeno tretjo knjigo približamo z receptom za nutellino torto – ki pa je tudi Leina najljubša: »Zelo mi je všeč, ker kljub temu, da vsebuje večinoma sladke sestavine, ni pretežka, okusi pa so lepo uravnoteženi.« V biskvitu uporabi trsni sladkor, ki pripomore k bogatejšemu in bolj kompaktnemu okusu samega biskvita in poudari okus kakava, zato je rezultat še bolj čokoladen. Klasični recept za to torto vsebuje pecilni prašek, Lea pa ga nadomesti s sodo bikarbono, saj se zaradi nje biskvit enakomerneje speče in naraste. V kombinaciji s kisom nastane brbotajoča penica, zato je biskvit res rahel in mehak, nam je povedala.
Avtorica meni, da bo ta recept všeč tistim, ki imajo radi klasične okuse, vendar jih vseeno želijo spoznati in pripraviti na nov, drugačen način. Pa tudi tistim, ki imajo radi izzive.
Moderna torta nutella z banano
Količina: torta premera 15 cm (8–10 kosov). Zahtevnost: 2. Trajanje: ura in pol + ohlajanje. Čas izdelave: 1 dan.
Kakavov biskvit z banano in lešniki
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 25 g rjavega trsnega sladkorja
- 1/2 zrele banane
- 1/2 žličke soli
- 20 ml olja, žlica kisa
- 40 ml mleka
- 25 g stopljenega masla
- 5 g sode bikarbone
- 125 g gladke moke
- 40 g kakava
- 25 g drobljenih lešnikov
Sredica z banano in slano karamelo
- 1 banana
- 80 g sladkorja
- 30 g masla
- 6 žlic vode
- 10 kapljic limonovega soka
- 2 lističa želatine
- 1/2 žličke soli
Nutellina sirčkova krema
- 2 lističa želatine
- 250 g kremnega sira
- 80 g mlečne čokolade
- 120 g nutelle
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 20 ml sladke smetane
Nutellin ganaš z lešniki
- 250 g mlečne čokolade
- 130 g nutelle
- 140 ml sladke smetane
- 40 g drobljenih lešnikov
Priprava
Mehak kakavov biskvit z banano in lešniki
- Biskvit: V posodo planetnega mešalnika damo jajca in vse tri vrste sladkorja ter jih s šestžično metlico stepamo 5 minut na najvišji hitrosti.
- Banano narežemo na koščke in dobro pretlačimo z vilicami, da dobimo kašo.
- Zmanjšamo hitrost in počasi prilijemo olje in stopljeno maslo ter primešamo pretlačeno banano.
- V posodici združimo mleko, sodo bikarbono in kis ter počakamo minuto, da se zmes nekoliko napne. Tako ustvarimo pinjeno mleko, ki bo poskrbelo za večjo sočnost in »moker« biskvit.
- V ločeni posodi zmešamo moko, kakav, lešnike in sol. Mešanico postopoma dodajamo v zmes iz jajc in sladkorja ter na srednji hitrosti mešamo približno 2 minuti, da se sestavine med seboj povežejo.
- Prilijemo pinjeno mleko in spet mešamo pri majhni hitrosti največ 30 sekund, da dobimo enotno zmes.
- Dno pekača prekrijemo z izrezanim papirjem za peko in celoten pekač namastimo. Maso vlijemo v pekač in pečemo 45–50 minut na 165 stopinjah.
- Ko vzamemo biskvit iz pečice, naj se najprej ohlaja 2 minuti v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in položimo na rešetko za ohlajanje, da se enakomerno hladi z vseh strani.
- Ko se biskvit nekoliko ohladi, ga še toplega zavijemo v živilsko folijo in shranimo v hladilnik.
Sredica z banano in slano karamelo
- Banano olupimo, narežemo in z vilicami dobro pretlačimo v kašo.
- Sladkor, vodo in limonov sok damo v kozico in segrejemo na srednje visoki temperaturi, da vse skupaj karamelizira. Sladkorja ni priporočljivo mešati, saj lahko pri mešanju nehote zraven vtepemo zrak, zaradi katerega bo kristaliziral in ne bo dosegel želene karamelizirane teksture.
- Medtem lističa želatine namočimo v hladno vodo.
- Sladkor bo karameliziral v približno 5–6 minutah – postal bo zlato rjave barve. Takrat ga odstavimo z ognja, da se ne zažge.
- Lističa želatine dobro ožamemo in dodamo v karamelizirano mešanico. Dobro premešamo, da se želatina povsem raztopi.
- Dodamo še banano, sol in maslo ter dobro premešamo.
- Če je mešanica po okusu presladka, lahko dodamo malo več soli. Sol bo poskrbela, da bo okus torte bolj uravnotežen in ne presladek.
- Pripravimo si 2 podstavka za torto (premera vsaj 15 cm) in acetatno folijo, ki jo na oba položimo enako kot za sestavljanje torte premera 10 cm. To najlažje naredimo tako, da na podstavek položimo pekač za torto premera 10 cm, okoli njega namestimo acetatno folijo in jo na zunanji strani zalepimo s samolepilnim trakom, da bo fiksna, pekač pa nato vzamemo ven.
- V acetatno folijo na vsakem podstavku nežno nalijemo približno pol bananove sredice in pazimo, da ob robovih folije ne steče na podstavek.
- Tako pripravljeni sredici počasi in previdno položimo v hladilnik, da se ohladita in dobro strdita. V torti ju bomo uporabili v dveh plasteh krem. Opisani način priprave poskrbi za to, da se banane ne prekuhajo in porjavijo. Ohranijo namreč lep, zlato obarvan odtenek, ki je bolj vabljiv.
Nutellina sirčkova krema
- Lističa želatine namočimo v hladno vodo, da nabrekneta.
- Čokolado stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo.
- Nutello, kremni sir, vaniljev sladkor in stopljeno mlečno čokolado združimo v posodi planetnega mešalnika in s ploskim stepalnim nastavkom stepamo 4 minute, da se sestavine med seboj povežejo.
- Sladko smetano zlijemo v posodico in segrejemo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku ter odstavimo, tik preden zavre.
- Lističa želatine dobro ožamemo in stresemo v sladko smetano. Dobro premešamo, da se želatina povsem raztopi.
- Sladko smetano z želatino zlijemo v druge sestavine in dobro premešamo, da se vse med seboj poveže.
- Tako pripravljeno kremo postavimo v hladilnik za 1–2 uri, da se dobro ohladi in strdi. Pred uporabo v torti jo lahko še enkrat stepemo, da se zmehča in postane bolj mazava.
Nutellin ganaš
- Vse sestavine združimo v posodi in stopimo v mikrovalovni pečici oziroma nad vodno kopeljo. Dobro premešamo, da se čokolada in nutella lepo raztopita in povežeta s sladko smetano.
- Pripravljeni ganaš shranimo v hladilnik za 30 minut, da se strdi.
- Pred uporabo v torti ga lahko še enkrat stepemo, da se zmehča in postane bolj mazav.
Sestavljanje torte
- Za sestavljanje si pripravimo mleko z nutello, s katerim bomo navlažili biskvit. V 120 ml mleka damo žlico nutelle in premešamo. Če se ne raztopi povsem, lahko mešanico postavimo za nekaj sekund tudi v mikrovalovno pečico.
- Ohlajen biskvit razrežemo na 4 enakomerne plasti. Vsaka naj bo debela okoli 7–10 mm. Če je biskvit v pečici vzhajal tako, da se je na vrhu naredila kapica, jo odrežemo in shranimo za kakšne kroglice ali kornetke.
- Pripravimo si podstavek za torto in acetatno folijo.
- S spatulo zajamemo malo ganaša in ga razmažemo po podstavku za torto.
- Nanj položimo prvo plast biskvita in nekoliko pritisnemo, da se prilepi na podlago.
- Okoli biskvita pritrdimo listič acetatne folije in ga na dveh mestih zalepimo s samolepilnim trakom.
- Biskvit nežno navlažimo z mlečno mešanico, 2–3 žlice tekočine bodo zadostovale.
- Na biskvit nanesemo polovico nutellinega ganaša in ga z žlico nežno razmažemo po celotni površini.
- Na ganaš položimo naslednjo plast biskvita.
- Ponovimo postopek vlaženja z mlekom.
- Nutellino sirčkovo kremo razdelimo na 4 enake dele. Prvo četrtino nadevamo na to plast biskvita in nanjo položimo prvo bananovo sredico, jo nekoliko pritisnemo v kremo, da se vanjo dobro usede, nanjo pa nadevamo drugo četrtino kreme.
- Položimo tretjo plast biskvita in ponovimo postopek vlaženja z mlekom.
- Tudi na to plast biskvita nadevamo četrtino sirčkove kreme, drugo bananovo sredico in še zadnjo četrtino kreme.
- Zdaj položimo zadnjo plast biskvita, navlažimo z nutellinim mlekom in premažemo z drugo polovico nutellinega ganaša. Z žlico ali spatulo ga pogladimo in zravnamo, nato pa sestavljeno torto postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure.
- Torto vzamemo iz hladilnika in previdno odlepimo acetatno folijo. Po vrhu okrasimo s koščki čokolade, čokoladnim »drippingom«, čokoladnimi lučkami ali lešniki.
Namig: Torto lahko doma sestavimo tudi brez maslene kreme, saj so opisane kreme dovolj kompaktne in stabilne. Če želimo, pa lahko vseeno uporabimo masleno kremo, narejeno po klasičnem receptu iz knjige Moderne torte in sladice I.