Velikonočna miza: odlične sladice, ki ne smejo manjkati
Poznate tisto frazo ob mizi »Za kaj sladkega se pa vedno prostor najde«? Tako bo tudi letos! Tudi po pisanih predjedeh in gurmansko izpopolnjeni glavni jedi boste s pomočjo naših nasvetov pričarali popoln zaključek velikonočne pojedine. Vprašanje ob zaključku bo nedvomno: »Lahko dobim še repete?«
Samo ena sladica je slovenska kraljica
Potica je nedvomna zvezda slovenskih pogostitev in je največja stalnica prazničnih miz – orehova, pehtranova, makova, skutna, potratna … Različic je ogromno in marsikatera gospodinja ima zanjo prav poseben »zmagovalni« recept, ki ga skrivnostno skriva zase ali ga celo prenaša iz generacije v generacijo.
In če svojega zmagovalnega recepta nimate, brez skrbi. Sašo Šketa je v sodelovanju z Lidlom Slovenija pripravil recept za orehovo potico, ki ne le da bo uspela, ampak bo požela veselo navdušenje in glasen aplavz. Edina težava bo, če vam je bo prehitro zmanjkalo.
Da bodo okusi na mizi še bolj izpopolnjeni, poiščite sestavine za velikonočne jedi v Lidlovi bogati ponudbi izdelkov Deluxe.
Rešite kviz: Kako dobro poznate tradicijo velike noči?
Da bo peka naduspešna, je pomembno, da izberete kakovostne sestavine, s katerimi bodo vaše sladice še okusnejše. Preverite najnovejšo ponudbo izdelkov Deluxe – tako bodo vaši velikonočni okusi še bolj izpopolnjeni!
Orehova potica
Sestavine za testo:
- 500 g bele moke
- 6 g soli
- 250 ml mleka
- 30 g kvasa
- 100 g sladkorja
- 100 g masla
- 3 jajčni rumenjaki
- 6 g pomarančne lupine
Sestavine za orehov nadev:
- 550 g mletih orehov
- 140 g sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 4 g cimeta
- 150 ml sladke smetane
- 100 ml mleka
- 50 ml ruma
- 1 jajčni rumenjak
- 1 beljak
Priprava testa:
- V manjšo skodelico vlijete mlačno mleko in v njem raztopite sveži kvas. Postavite na stran za 5–10 minut.
- V skledo mešalnika stresite presejano moko in sol. Premešajte.
- V skledo vlijte mleko s kvasom.
- Nato dodajte sladkor, stopljeno maslo, rumenjake in pomarančno lupinico.
- Za gnetenje testa uporabite kljukasti nastavek.
- Testo gnetite 5 minut. Končano testo bo med mešanjem odstopalo od stranic posode in bo imelo mehko in gladko teksturo.
- Testo oblikujete v hlebček in ga prestavite v čisto, naoljeno skledo. Skledo pokrijte s krpo in jo postavite v temen in topel del kuhinje.
- Testo pustite vzhajati eno uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
Priprava nadeva in sestavljanje:
- V večjo skledo stresite mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor in cimet. Dobro premešajte.
- V loncu segrejte mleko in sladko smetano do vretja.
- Vrelo mleko in smetano prelijte čez orehov nadev in dobro premešajte.
- Dodajte rum in rumenjak, premešajte in pustite nadev stati 5 minut.
- Na koncu primešajte še stepen beljak.
- Pripravite posodo za šarkelj s premerom 23 cm in jo premažite s staljenim maslom.
- Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte testo na debelino 3–5 mm, v obliki dolgega pravokotnika. Širina pravokotnika naj bo enaka, kot je obseg uporabljenega pekača.
- Testo enakomerno premažite z orehovim nadevom, le končni rob pustite brez nadeva za lažje zavijanje.
- Testo začnite zavijati pri krajši stranici in ga med zavijanjem večkrat poravnajte, da ohrani enako dolžino.
- Pekač za potico premažite s staljenim maslom in vanj previdno položite zavito testo. Testo naj bo obrnjeno s šivom navzdol.
- Zavito potico prepikajte z daljšo palčko, da bo lepše vzhajala.
- Potico pokrijte s krpo in jo pustite vzhajati 30–45 minut.
- Vmes segrejte pečico na 180 °C.
- Vzhajano potico postavite v ogreto pečico in jo pecite 40–45 minut, brez ventilacije.
- Pečeno potico pustite stati v pekaču 10 minut, nato jo iz pekača prestavite na servirni pladenj, da se do konca ohladi.
- Pred razrezom jo posujte s sladkorjem v prahu.
Sladka tradicija na slovenski velikonočni mizi
Zlasti na Primorskem je zelo priljubljena velikonočna sladica pinca, sladek mlečni kruh v obliki hlebčka – postrežejo jo kot samostojno sladko jed, nekateri pa jo z veseljem pojedo tudi ob šunki in hrenu. Zelo priljubljen sladek dodatek velikonočnim jedem so tudi pletenke in sladki kruhki v obliki gnezda ali ptičkov.
V okolici Brežic pripravljajo posebne piškote, imenovane salovčki, ki so polnjeni z marmelado. Za to območje je značilna tudi skutna sladica mlinčevka.
Sveže ideje za več spomladanske razigranosti
V kuhinji radi eksperimentirate? Povečajte svojo kreativnost z novimi recepti, ki bodo vaši velikonočni mizi dodali nekaj svežine.
Če v kuhinji stavite na minimalizem, predlagamo praktične in hitre sladice v kozarčkih – poskusite kakšno novo različico tiramisuja, če so vaši gostje ljubitelji čokolade, potem je mousse nedvomno prava izbira. Sanjate o spomladanski svežini v kozarcu? Poskusite Lidlov recept, ki vas bo navdušil – pisan, igriv in sodoben: trifle iz makronov.
Trifle iz makronov
Sestavine za 4 osebe:
- 8 makronov
- 400 ml stepene smetane
- 200 ml sira maskarpone
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
Sestavine za sadno plast:
- 200 g svežega sadja
- 25 g sladkorja
- 0,5 limone
- 4 metini listi
- 4 makroni
Priprava:
- Osem makronov zlomimo na večje kose in odložimo na stran.
- V skledi zmešamo sveže sadje s sladkorjem in limoninim sokom. Jagode pustimo stati približno 10 minut, da se iz njih izloči sok in postanejo slajše.
- V drugi skledi zmešamo stepeno smetano z maskarponejem, sladkorjem v prahu in vaniljevim izvlečkom, da dobimo gladko kremo.
- Vzamemo štiri kozarce ali posodice za sladico in izmenično dodajamo koščke makronov, sadno plast in maskarponejevo kremo. Plasti ponavljamo, dokler niso kozarci polni.
- Vsak kozarec okrasimo s svežimi metinimi lističi in dodatnim makronom ali koščkom sadja.
- Kozarce postavimo v hladilnik za vsaj eno uro, da se trifle dobro napoji.
Iščete še več velikonočnih receptov? Poiščite jih TUKAJ.
Ni časa za peko in pripravo? Imamo še eno rešitev
Nismo vsi slaščičarski mojstri in tudi časa za pripravo veličastnih jedi ni vedno dovolj. Preverite ekskluzivno ponudbo izdelkov Lidl Deluxe in se pripravite na nova sladka doživetja. Pestra ponudba vam bo olajšala pripravo jedi in to je tudi pravo zagotovilo, da bodo okusi pravi, jedi pa bombastične! Izbirate lahko tudi med že pripravljenimi sladicami, s katerimi boste pustili močan gurmanski vtis.
Kaj pravite na elegantno sladico creme brule à crème brûlée, na omamno slasten čokoladni soufflé, na premium sladolede ali večno elegantne makrone? Vam izdamo še eno skrivnost? Obožujete potico, ampak je ne znate pripraviti? Tukaj je odlična bližnjica, ki vas bo navdušila. V liniji Deluxe lahko izbirate med različnimi poticami – od klasične orehove, pehtranove, kokosove, makove do potratne. Okusne in kakovostne, kot bi jih pripravila babica!
Tudi blagovna znamka Favorina, ki je sinonim za sladko kakovost, za veliko noč ponuja pisano izbiro izdelkov – od prikupnih čokoladnih zajčkov in jajčkov, ki so lahko tudi odlično velikonočno darilo, do izbranih piškotov in tradicionalnih kolačev colomba, ki jih lahko postrežete za velikonočno pogostitev.
Preverite ponudbo Favorina in si dovolite še nekaj več velikonočne razigranosti.
Sodelujte v zabavnem kvizu:
PREBERITE ŠE:
Velikonočna miza: predjedi, ki jih ne boste zlahka pozabili
Velikonočna miza: glavne jedi za prste oblizniti
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija