MasterChef: te jedi so strah in trepet tekmovalcev

Že to pomlad bo znano, kdo bo zmagovalec osme sezone slovenskega Masterchefa, saj nove epizode pod budnim očesom sodnikov Luke Jezerška, Bineta Volčiča in Karima Merdjadija pospešeno snemajo ravno te dni. Zato smo se ozrli k receptom, ki tekmovalcem povzročajo največ težav. In ugotovili nekaj: o tem, priprava katere jedi je v tem priljubljenem kuharskem šovu najbolj zahtevna, ni sence dvoma!

5. Piščanec

Enostavno, bi rekli na prvi pogled. A marsikje se lahko zatakne: piščanec mimogrede postane presuh, po drugi strani pa se tekmovalcu lahko zgodi, da ga postreže premalo pečenega. V tem primeru vemo, kaj sledi in kar vidimo, kako jezni Gordon Ramsay, ob spremstvu kletvice ali dveh, meče v koš oboje – krožnik in piščanca.

Ni ga večjega razočaranja od suhega piščanca. (Foto: nerudol/Getty Images)

4. Jajca benedikt

Kaj gre lahko narobe pri tej jedi? Pravzaprav: vse. Jajca lahko preveč (ali premalo) poširamo. Holandska omaka se nam lahko sesiri, lahko ostane tekoča ali pa jo ne začinimo v piko. Da o tem, kako pod pritiskom pozabimo tudi to, kako do zlatega popeči spremljajočega kruhka in slanine, niti ne govorimo.

Priporočamo: Poširana jajca, kot jih postrežejo v modernih bistrojih

3. Wellington

Tudi tisti tekmovalci, ki pripravo mesa obvladajo v nulo, trepetajo pred tem izzivom. Kajti šele ko sodniki zarežejo v jed, se pokaže, kako dobro je pečeno meso. Preveč, premalo, ravno prav? Trenutki, ko napetost v studiu raste, so trenutki, ko se tekmovalec dobesedno poti pred kamerami.

Tudi na Odprti kuhinji se je nismo še prav zares lotili, smo pa že pripravili vegansko različico. (Foto: bhofack2/Getty Imaages)

2. Zahtevna sladica

Pri sladicah je pomembna natančnost – pa naj gre za na videz enostavno temperiranje čokolade, za peko souffleja, pripravo moussa ali oblikovanje ljubkih makronov, katerih peka je vse prej kot enostavna. V kategorijo sladic, ki se jih finalisti slovenske izvedbe šova kar malo bojijo, seveda sodijo tudi zahtevne finalne recepture Karima Merdjadija, ki praviloma zajemajo več strnjeno napisanih strani.

Recept: Po korakih: makroni (FOTO)

1. Croqembuche

Če bi se o preostalih štirih izzivih lahko prerekali v nedogled, kateri je zahtevnejši, o prvem na zahtevnostnem prestolu ni dvoma: croqembuche je tisti, ki tekmovalcem požene največ straha v kosti. Saj veste – to je tista piramida iz krofkov, narejenih iz paljenega testa, ki jih povežemo s karamelo in zložimo v stolp. V Italiji in Franciji je menda spremljevalec različnih slavij, pri nas, a tudi v tujini, pa je to brez senčice dvoma tisti izziv, ki se ga tekmovalci MasterChefa najbolj bojijo.

Na Odprti kuhinji ta izziv še ni prišel na vrsto. (Foto: vm2002/Getty Images)
Priporočamo še: Tako izboljšate jagode iz trgovine, ki nimajo okusa

Naslovna fotografija: Anntua/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed