Odprta Kuhinja

Poširana jajca, kot jih postrežejo v modernih bistrojih

Sandwich with avocado and poached egg
Odpri galerijo
A+   A-
Končno vas naučimo veščine priprave jajc z instagrama – in priskrbimo lahno poznopomladansko kosilce.



Nekaj posebnega je na poširanih jajcih. Tako moderno in imenitno je vse, s čimer jih postrežemo. Ker marsikdo meni, da je to način za kuharske mojstre iz restavracij, smo vam strah pomagali premagati z natančnimi navodili priprave in opozorili na najpogostejše napake pri poširanju. Kar pogumno!

Priprava: 5 minut.

Poširana jajca z avokadom in popečenim kruhkom



  • 4 jajca

  • 2 manjša avokada

  • sol, poper

  • mladi listi različnih solat (rukola, berivka, kristalka, ipd.)

  • mladi listi rdeče pese, blitve, špinače

  • 3 žlice kisa

  • 1 l vode


Priprava


1. Avokada razpolovimo, previdno odstranimo koščico ter z nožem narežemo na enakomerne tanjše rezine.

2. V širši lonec nalijemo vodo, jo pristavimo in zavremo. Ko zavre, vanjo vlijemo kis.

3. Po eno jajce previdno ubijemo v majhno skledico in pazimo, da ne poškodujemo rumenjaka.

4. Temperaturo znižamo, da voda le rahlo vre, in vanjo previdno vlijemo jajce iz skledice. Beljak mora takoj vsaj deloma zakrkniti in se čim bolj držati rumen­jaka. Pomagamo si lahko s penovko ali paličico, s katero nežno vrtimo vodo okrog jajca, ne da bi se ga dotikali, in ustvarjamo vrtinec, zaradi katerega beljak lepo obda rumenjak.

5. Jajca poširamo tik pod vreliščem približno 3 minute, dokler ni beljak čvrst, rumenjak v notranjosti pa še mehak.

6. S penovko dvignemo jajce iz vode in takoj ponudimo, na kosu popečenega kruha in nekaj listih solate, na katere smo razporedili še avokado, vse skupaj začinjeno s soljo in poprom. Če smo ravnali prav, se nam bo rumenjak mamljivo razlil po krožniku.
Priporočamo še: Triki za odlične domače čevapčiče po receptih ljubljanskih mojstrov

Fotografija: Zeleno/Getty Images
Datum Objave: 15.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

kruhbrezmesne jediavokadojajcapoširana jajca

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.