Na mladih pridelovalcih svet stoji

Zavedanje o pomenu domače, lokalno pridelane hrane narašča. Kmetje, med katerimi je vedno več mladih pridelovalcev, skrbijo za kakovostno rejo ter pridelavo in predelavo.

Potrošniki z nakupom lokalnih pridelkov in izdelkov podpiramo slovenske kmete in razvoj slovenskega podeželja ter obenem še skrbimo za okolje. Z uživanjem domačih dobrot pa naredimo veliko dobrega tudi za svoje zdravje in dobro počutje.

»Da« za lokalno in domače

Domača, lokalno pridelana hrana je bolj kakovostna. Krajše poti od pridelovalca do potrošnika namreč ohranjajo višjo hranilno vrednost živil, saj ta začne upadati takoj, ko plod odrežemo od njegovega vira hrane in vode, zaradi česar mora začeti uporabljati lastne zaloge.* S krajšimi transportnimi potmi naredimo veliko dobrega tudi za okolje. Z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane podpiramo slovenske kmete in s tem tudi razvoj slovenskega podeželja. Ne nazadnje pa vedeti, od kod prihaja hrana, pomeni vedeti, kaj jemo, zato vedno več potrošnikov natančno prouči etikete in sledi poreklu izdelkov.

Kakovost in okus podeželja na dosegu roke

V Sparu se zelo dobro zavedajo prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili, zato si v okviru projekta »To smo mi« prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Ponosni so, da je v njihovi ponudbi kar 70 % izdelkov slovenskih proizvajalcev.**

Nov korak naprej pa je Sparova iniciativa »Naravnost od pridelovalca«, ki jo v Sparu uresničujejo v sodelovanju s svojimi zanesljivimi partnerji. Tako omogočajo kmetovalcem pravičnejši odkup pridelkov in izdelkov, spodbujajo živalim prijazno rejo ter pripomorejo k razvoju slovenskega podeželja in večji samooskrbi Slovenije s hrano v prihodnosti. Z omogočanjem krajših transportnih poti, ki obenem pomenijo manj stresa za živali in nižje emisije CO2, pa prispevajo tudi k skrbi za naš planet. Seveda pa imate pri tem dobrobit tudi kupci, saj imate kakovostna živila preverjeno slovenskega porekla na dosegu roke – na Sparovih policah.

Spar spodbuja mlade slovenske pridelovalce

Slovenskim kmetom se dobro piše, saj jim že sledi nova generacija. So mladi, zagnani in imajo vizijo. To so mladi kmetje, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Jaka Kastelic prihaja z Ekološke kmetije Kastelic, kjer se ukvarjajo z ekološkim kmetijstvom, s poudarkom na sadjarstvu, in so znani po odličnem ekološkem jabolčnem čipsu. Njegova jabolka pa so našla pot tudi v eko jogurte iz senenega mleka Ekološke kmetije in sirarne Kukenberger, ki jo od leta 2011 vodi Toni Kukenberger.

Toni Kukenberger z Ekološke kmetije in sirarne Kukenberger ter Jaka Kastelic z Ekološke kmetije Kastelic

Na Kmetiji Rakovec – po domače Pr’ Matjaž gojijo prav posebno superživilo – spirulino. Certificirano ekološko modrozeleno algo, ki koristi našemu zdravju, od leta 2019 prideluje in skrbno predeluje v izdelke mladi pridelovalec Janez Rakovec.

 

Janez Rakovec s Kmetije Rakovec – po domače Pr’ Matjaž, kjer gojijo spirulino

 Tradicionalni slovenski živili, zelje in repo, pa pridelujejo na Kmetiji Zupanec (po domače Jerin), ki se ukvarja s pridelavo zelenjave na kmetiji. Kisanje zelja in repe v domači kisarni poteka po tradicionalni metodi fermentacije, ki so jo poznale že naše babice. Z inovativnimi pristopi h kmetijski dejavnosti in predelavi zelenjave v lastne izdelke je oče Janez navdušil tudi najstarejšo hčer Klaro.

Klara Zupanec s Kmetije Zupanec, ki se ukvarja s pridelavo kislega zelja in repe

Z mladimi kmeti se je pogovarjal voditelj David Urankar. Spoznajte jih pobliže v vlogu. Omenjene izdelke pa najdete tudi na policah trgovin Spar in Interspar.

*Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-lokalno-hrano/

**Zaokroženi odstotek je povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

(Vir: https://www.varuhverigehrane.si)

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana