Na novo gurmansko pico v središče Ljubljane

Fétiche Bar navdušil s pico, pripravljeno z drožmi.

Ta preprosta in priljubljena jed nikoli več ne bo to, kar je nekoč bila, se strinjamo tudi mi, odkar smo minuli vikend poizkusili novo ponudbo na meniju Fétiche Bara: rahlo in hrustljavo testo, ki 24 ur vzhaja na drožeh, je tako dobro, da bi ga jedli samega. Seveda pa so iz kuhinje ena za drugo prihajale z vrhunskimi, včasih zelo drznimi dodatki obložene pice. Ob kremasti burrati, surovih mariniranih rakih, pršutu San Daniele, svežih paradižnikih in okisanih kaprah, pelatih san marzano in celo cufani rački z rdečim zeljem ter tatarcu wagyu govedine so zadovoljno predli tudi najbolj zahtevni gurmani med pisano druščino znanih obrazov slovenske kulinarične, vinarske, športne in družabne scene.

“Tej pici ne bi smeli reči samo pica, to je jed na povsem drugi ravni kot pice, ki smo jih bili doslej vajeni pri nas,” je bil najpogosteje slišan komentar med zbranimi gosti. Grega Božičnik, ki skupaj z bratom Igorjem uspešno vodi vrsto ljubljanskih pribežališč za ljubitelje odlične hrane, pa je ob otvoritvi nove ponudbe Fétiche Bara povedal: “Testo za to pico smo razvijali kar leto dni, zanj je treba skrbeti skoraj tako, kot za dojenčka. Pripravljamo ga v treh različicah – pšenični polnozrnati, koruzni s sončničnimi semeni in ječmenovi. Vsa moka je seveda biološko pridelana in mleta na kamen, za vzhajanje pa uporabljamo divji kvas oziroma droži. Testo ima zato hrustljavo drobljivo strukturo in je res drugačno, kot so ga ljudje vajeni.” Poleg odličnega okusa in prijetne teksture je ključna prednost sourdough testa lahka prebavljivost, zato lahko človek z lahkoto zmaže celo pico, ne da bi ves napihnjen obležal na prvem kavču.

Pica z dotikom Michelinove zvezdice

Pot te vrhunske pice do Ljubljane se je začela z obiskom znamenite picerije iTigli v Veroni, ki jo vodi z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Simone Padoan, tudi italijanski pizzaiolo leta. Grega Božičnik pripoveduje: “Pice sam nikoli nisem maral. Moj prvi lokal je bil Romeo, v katerem so nekdaj stregli prav pice. Ko sem ga prevzel, sem si rekel, da picerije nikoli ne bom imel. A kot se je izkazalo, se zarečenega kislega testa največ poje. Ko sem poskusil Padoanovo pico, sem vedel, da jo hočem pripeljati v Ljubljano, saj nam takšne ponudbe manjka.” Nato se je začela prav nič enostavna enoletna pot do popolnosti, na kateri je ekipi Fétiche Bara pomagal tudi chef Padoan, ki je v Ljubljano poslal svojega svetovalca, ki tudi njemu samemu pomaga pri razvoju testa. “Brez njega bi trajalo še dlje, veliko nas je naučil, seveda pa vseh skrivnosti ni izdal, zato smo morali manjkajoče delčke z mnogimi poskusi najti sami,” se nagajivo nasmehne Grega Božičnik.

Na fotografiji: Lior Kochavy, Gašper Čarman, Grega Božičnik, Alma Kochavy

Nebeško dobro in malo utrgano

Fétiche pica se od soimenjakinj, s katerimi resnično nima veliko skupnega, loči tudi po tem, da jo dobimo postreženo že narezano na koščke in prav vsak je lično in natačno obložen s samimi dobrotami. “Seveda so tu klasični dodatki od pelatov, mocarele, šunke in pršuta, pri katerih uporabljamo samo tiste , ki so vrhunske kakovosti. A želeli smo narediti še korak dlje in pripravili tudi nekaj pic za tiste, ki so pripravljeni stopiti iz ustaljenih okvirov,” je pojasnil Grega Božičnik. Takšni pici sta zagotovo Ceviche, kjer na koruznem testu s sončničnimi semeni kraljuje surov, sočen mariniran rak, družbo pa mu delajo okisan koromač, amarillo čilijevo olje in burrata, ter Račka, pri kateri se na ječmenovem testu družijo natrgano račje meso v figovi omaki, solata iz rdečega zelja in fior di latte. Včeraj pa je za veliki finale razigranega druženja med zbranimi zaokrožila pica s tatarcem cenjene wagyu govedine. Ob kombinaciji omamno kremne teksture tatarca, slane kislosti osočnika in hrustljavosti testa so se zaprle oči, usta onemela in ostal je le še vrhunski kulinarični užitek.

Priporočamo še: Šest odličnih receptov za medenjake

Foto: Fétiche Bar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed