Valentinovo: Kaj bodo kuhali v nekaterih najbolj znanih slovenskih gostilnah

Brez prave volje za kuharijo? Obstaja elegantna rešitev. Valentinovo je eden najljubših sezonskih praznikov slovenskih gostincev. V februarju, ki je ponavadi kar klavrn, jim prinese teden, poln rezervacij.


Strelec, Ljubljana. Igor Jagodic.

Ta lokacija je romantična: jedilnica v grajskem stolpu je ravno prav velika, da je še intimna, in če sedite blizu okna, se pod vami svetlikajo lučke glavnega mesta. Šef kuhinje Igor Jagodic pa je tudi zanesljiv »naslov«; pri njem ne boste razočarani. Za valentinovo je sestavil pet- in sedemhodni meni, opisi jedi so dolgi celo vrstico, še najkrajši so tortelini, nadevani s kopunom, krema iz topinamburja, vložen topinambur in slanina. Mimogrede: kopun je v simbolnem smislu za valentinovo hecen izbor. No, čisto na koncu jedilnika pa samo tri kratke besede: jagode in čokolada. Se razume, da smo Jagodica takoj poklicali in vprašali, kaj je mislil s tem. In je povedal: predolgo poimenovanje bi bilo, če bi našteval, v kakšna vse agregatna stanja je spravil ti dve klasiki romantične hrane. Imenitno bo!

JB, Ljubljana. Janez Bratovž.

Znamenitega chefa smo ujeli ravno med pripravo valentinovega menija. Tudi on je potrdil, da je to za vsakega gostinca zelo pomemben praz­nik, zato se ga je zelo pazljivo lotil, njegova strategija pa je, pravi, da vsako leto da na jedilnik nekaj, kar vsak prepozna kot afrodiziak. Letos bo postregel ostrige, zraven si je zamislil eterično pomarančno majonezo, vse skupaj »začinjeno« z botargo. Na meniju bodo tudi jadranski škampi s peno iz limonske trave, recept, ki ga je uvrstil tudi v svojo pravkar izdano knjigo. In sladica? Korenčkov biskvit s čokoladnim sladoledom in metino juho, sporoča. Tisti zaljubljenci, ki boste svojo boljšo polovico povabili sem, boste zagotovo naredili vtis. Kajti tudi če romantično tu ne bi bil prvi pridevnik, v tej restavraciji se človek vedno počuti nekaj posebnega.

Pavus, Laško. Marko Pavčnik.

Še ena romantična lokacija – gradovi so za ta praznik sploh primerni, s svojim okoljem vsakega nekako postavijo v vlogo kralja in kraljice. Marko se nam je oglasil čisto zadnji hip, takoj, ko je priletel s službenega potovanja na Zanzibar, ki ga je obiskal z združenjem JRE. V Laškem bodo gostom najprej postregli kuharjev pozdrav zaljubljenim: ljubki set drobnih prigrizkov, ki takoj vzpostavijo uživaško vzdušje. Vmes bi nas zanimal na primer škampov tortelin, gobov daši v kombinaciji z osočnikom ali slanušo. Na koncu še en enigmatičen vpis: čokoladna nebesa. Kaj pa je to? »Čokolada na šest načinov: ganache, pena …« našteva Pavčnik.

Gostilna pri Lojzetu, Zemono/Vipava. Tomaž Kavčič.

V restavraciji, kjer resnično veliko dajo na to, da se gostje pri njih dobro počutijo, in jim to tudi odlično uspeva, nimajo vnaprej objavljenih in stalnih jedilnikov, tako da ga tudi za valentinovo ne objavljajo. S tem, da tudi na ta dan pridejo na zaupanje, gostje nimajo nobenih težav, saj so bili pri Lojzetu sredi tedna popolnoma zasedeni, da ne rečemo zabasani. Nič vam, skratka, ne moremo povedati, kaj se bo tam jedlo v prihodnjih dneh, v ilustracijo pa lahko povzamemo, kako je bilo prejšnjič: »Pozdrav iz kuhinje je bil ves v rdečem, v barvi ljubezni: rdeča pesa, sukenski regut in koktajl iz rdeče pese in gina. Ime pozdrava: Power Flower. Širina, svoboda, uživanje brez obremenitev,« nam je lani v pogovoru opisoval lastnik ene od dveh najboljših restavracij v Sloveniji.

Priporočamo še: Pet kulinaričnih daril, ki jih lahko podarite za valentinovo

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana