Vrača se Pivo & Burger Fest, na katerem bo tudi teh 5 pivovarjev

Po premoru, ki je nastal zaradi znanih razmer, se 28. in 29. maja vrača festival, ki se bo zavrtel okrog piva in burgerjev. Na Pogačarjevem trgu pričakujejo več kot 40 stojnic, iz prestolnice pa se bo dogajanje preselilo še po Sloveniji.

Lior Kochavy, idejni oče kulinaričnega projekta, ki skupaj z ženo Almo vodi tudi Odprto kuhno, pravi: »Uspeh Pivo Burger Festa, ki ga organiziramo že od leta 2014, je dokaz, da ključ ni vedno v iskanju nečesa novega, bolj priljubljenega. Dobro pivo, ki ga imamo pri nas res veliko, in dobri burgerji, ki jih ponudniki po vsej Sloveniji ves čas nadgrajujejo, so pač klasika, ki bo vedno del jedilnikov urbanih gurmanov.«

Med vsemi ponudniki kraft piv, ki bodo v soboto (28. maja) med 11. in 23. uro ter v nedeljo (29. maja) med 11. in 21. uro na Pogačarjevem trgu, smo jih izbrali pet in prav vsak je nekaj posebnega.

1. Bevog

Vsekakor ena najbolj znanih mikropivovarn na naših prostorih. Nekako ne moremo napisati »v Sloveniji«, čeprav je Bevog tudi naš, saj slovenska ekipa piva Bevog ustvarja tik na drugi strani slovensko-avstrijske meje, tam v okolici Gornje Radgone. »V Pivovarni Bevog varimo piva s karakterjem in dušo. Naš cilj je prestopanje mej znanega in ustaljenega,« pravijo v kraft pivovarni, katere posebnost je tudi ta, da piva prodajajo v pločevinkah, namesto v steklenicah, kot je to navada pri ostalih mikropivovarjih.

2. Carniola Brewery

V Žirovnici, torej v tamkajšnji poslovni coni, je pivovarna Carniola. In ne samo pivovarna, ampak tudi pivnica. Carniola je tista gorenjska pivovarna, ki se spod Karavank zelo rada odpelje na kak pivski festival. Lani smo jih, denimo, srečali v bližnji Radovljici, kjer je bil prvi festival Okusi piva, s predelanim volkswagnovim kombijem, iz katerega točijo kraft piva, pa so se mudili tudi v okolici Kranja in še kje. Mimogrede: letos bodo radovljiški Okusi piva že čez slab mesec, to je 3. in 4. junija.

3. Stazione Parenzana

Z Gorenjske pa skok na morje, kjer tik nad Portorožem stoji Stanzione Parenzana, poleg Carniole še en novinec na Pivo & Burger Festu. V Seči je idej polna ekipa odprla predvsem med mladimi priljubljen kotiček, kjer so poleg pivovarne uredili še kuhinjo, v kateri pripravljajo predvsem dobrote, ki se spajajo s pivskimi okusi. Tu najdemo: lager, IPA, stout, temno, rdeče, pšenično pivo …

4. Barut

Barut je drugo ime za smodnik, smodnišnica pa je svojčas stala v Kamniku. Na tem mestu danes stoji pivovarna Barut, v njej pa najdemo klasična in premium piva zanimivih imen. Pivovarna Barut je tista, ki ima čisto pravi pér (to je svetlo pivo), tu pa so doma tudi posebneži iz linije divjih piv, v katerih za dogajanje poskrbijo kvasovke Brettanomyces. Nekatera piva starajo v hrastovih sodih.

5. Pivotoč

Pivotoč ni pivovarna, ampak ekipa, ki skrbi za uvoz in distribucijo tujih piv. Pozor: osredotočeni so na belgijska piva!

Morda še to: festival piva in burgerjev se 11. junija obeta na Ptuju, 18. junija v Novi Gorici in 24. septembra v Novem mestu. Vmes se bo, 3. in 4. septembra, še enkrat ustavil v Ljubljani.

Priporočamo še: Klasike z Yasko: tako naredimo popolne princeske

Fotografije: organizator

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed