Odprta Kuhinja

Dobro spanje. Ali vpliva urejanje spalnice na nočni počitek?

FOTO: VidaXL
Odpri galerijo
A+   A-
Dobro spanje je ključno za naše dobro počutje in zdravje. Ne vpliva le na energijo in učinkovitost čez dan, ampak tudi izboljšuje splošno kakovost življenja.

Urejanje spalnice, kot prostora namenjenega spanju, lahko ima pomemben vpliv na naš nočni počitek. Ali res način, kako opremljamo svojo spalnico, izboljšuje kakovost spanja? Preberite si, da izveste več.

Odgovarjanje na to vprašanje ni tako preprosto, saj je dober spanec rezultat kombinacije različnih dejavnikov, vključno s posteljo, vzmetnico, posteljnino in seveda celotnim okoljem spalnice. Različni elementi oblikovanja spalnice, kot so barve, svetloba, pohištvo in dodatki, lahko vsak prispeva k ustvarjanju ugodnega okolja za spanje.

Odgovarjanje na to vprašanje ni tako preprosto, saj je dober spanec rezultat kombinacije različnih dejavnikov, vključno s posteljo, vzmetnico, posteljnino in seveda celotnim okoljem spalnice. Različni elementi oblikovanja spalnice, kot so barve, svetloba, pohištvo in dodatki, lahko vsak prispeva k ustvarjanju ugodnega okolja za spanje.

Prava barvna shema – zagotovite si prijetno atmosfero

Sodobno življenje je pogosto polno stresa in obveznosti. Zato je pomembno zagotoviti dovolj spanja, med katerim ima telo priložnost za regeneracijo. Urejanje spalnice lahko igra ključno vlogo pri ustvarjanju ugodnega okolja za počitek. Izbor pravih barv, tekstilij in pohištva omogoča ustvarjanje vzdušja, ki spodbuja sprostitev.

Pri oblikovanju razpoloženja je pomembna barvna shema. Svetle, umirjene barve lahko pomagajo ustvariti mirno in pomirjujoče okolje. Pastele, pa tudi odtenki modre ali zelene, lahko delujejo pomirjujoče na čute in spodbujajo wyciszenie. Zato je smiselno izbirati barve, ki nas pomirjajo in ustvarjajo željo po preživljanju časa v prijetnem okolju.

Izberite pohištvo in dodatke – dobro organizirajte prostor

Pohištvo in postavitev v spalnici prav tako vplivata na naš spanec. Udobna postelja in ustrezna vzmetnica, posteljnina, pa tudi zavese in stenske police za knjige - vsak od teh elementov vpliva na naše udobje med spanjem. Poleg uporabnih predmetov in okraskov je pomembno tudi pravilno postavitev vseh predmetov. Izbegavanje zasičenega prostora in spretno razporejanje pohištva lahko vpliva na naše počutje, zagotavljajoč prost pretok zraka.

V spalnici je tudi vredno vzdrževati red. Tudi če se vrnemo domov po napornem dnevu in nam zmanjka moči za pospravljanje kuhinje po večernem obroku, bomo vstopili v čisto in urejeno vzdrževano spalnico z resničnim zadovoljstvom, takoj občutimo mir in se sprostimo zaradi harmonije in urejenosti.

Svetloba in osvetlitev v spalnici

Osvetlitev je še en pomemben vidik. Naravna svetloba v spalnici pozitivno vpliva na naš cikel spanja. Dostop do svetlobe sonca čez dan lahko pomaga pri uravnavanju biološkega urnika. Večerno osvetlitev pa naj bo umirjena in topla, da organizem pripravi na spanje. Izogibanje svetlemu, hladnemu svetlobi (npr. modremu svetlobi, ki jo oddajajo televizijski zasloni, računalniški monitorji ali pametni telefoni) lahko olajša zaspanje.

Dodaten element, ki vpliva na naš nočni počitek, so rože. Rože v lončkih ne le izboljšujejo estetiko notranjosti, ampak lahko tudi očistijo zrak pred toksini, povečajo vlažnost in pomagajo pri regulaciji temperature v prostoru, še posebej poleti. Nekateri rodovi rastlin, kot sta sivka ali jasmin, oddajajo vonjave, ki imajo pomirjujoč učinek in spodbujajo zaspanje. Mnogi se bojijo rož v spalnici, ker te izločajo kisik samo podnevi, ponoči pa ga odvzemajo. To sicer drži, vendar je končni rezultat proizvodnje kisika s strani rož pozitiven, saj so njihove nočne potrebe po kisiku nepomembne v primerjavi z dihalnimi potrebami človeka. Koristi rož v spalnici so torej nepomembno večje od majhne pomanjkljivosti v obliki odvzema zanemarljivih količin kisika.


Naročnik oglasne vsebine je vidaXL Marketplace Europe B.V.

Datum Objave: 7.12.2023 ob 00:12

Več iz te teme:

spanjeŠpanecspalnicapohištvoosvetliltev

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja