Odprta Kuhinja

Ekskluzivno: chef Tomaž Kavčič o torti, ki jo je v resnici pripravil za hrvaško poroko leta

Odpri galerijo
A+   A-
Kakšen je bil sladek zaključek odmevne poroke, ki že tradicionalno simbolizira začetek skupnega življenja mladoporočencev?


Pred kratkim so bili mediji na Balkanu in tudi pri nas polni zapisov o hrvaški poroki leta, morda celo desetletja, saj sta se poročila Hana Hujić in Petar Grašo. Ena od prič je bil chef Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, ena Michelinova zvezdica). Ker smo v naši redakciji znani po tem, da nas zanima predvsem dogajanje na krožniku, nas je zanimalo le eno: kakšno poročno torto je pripravil chef Kavčič?

»Bila eno od daril, pripravili pa smo jo v sodelovanju z restavracijo Grašo ACI Marina Split, katere solastnik je Petar Grašo,« nam je uvodoma pojasnil Kavčič.

Kot je dodal, se je vključil tudi v zasnovo poročnega jedilnika, saj je pripravil dve jedi, ki so jih na slavju postregli osemdeseterici svatov.

Torta, ki ste jo videli, ni bila prava


»O njej se je veliko pisalo. Zanimivo je predvsem to, da se je eden od mojih kuharjev v zakulisju slikal z mladoporočencema in torto. Fotografijo so povzeli skorajda vsi mediji, misleč, da je to prava različica. Pravzaprav pa je bila na tej fotografiji rezervna torta, ki smo jo rezali v ozadju. Na porokah in ostalih dogodkih vedno naredimo tako, da imamo v rezervi še eno – za repete, bi lahko rekli,« se nasmehne Kavčič.

Kot pojasni, so se ob pogledu na preprosto, belo, pravokotno in enonadstropno sladico začeli vrstiti komentarji, češ da je ta morda nekoliko preprosta za tako pomemben dogodek, po drugi strani pa je bilo ravno to mnogim všeč.

Ko nam začne pripovedovati o tem, kakšno torto je pripravil, se spomnimo, da smo nanjo naleteli že pred leti, ko je Tomaž gostoval v Hiši dišečega traminca, kjer je vinogradniška družina Steyer pripravila kulinarični dogodek, prepleten s hišnimi vini. Tudi takrat je bila sladica preprosta, bela, pravokotna, okus pa osvežilen in prijeten.

»Mi smo kuharji, ne slaščičarji. Moje torte niso nikoli pretirano okrašene in nadstropne, nikdar jih tudi ne krasim z marcipanom. Okus vedno postavim pred videz,« pojasni chef Kavčič.
»Mi smo kuharji, ne slaščičarji. Moje torte niso nikoli pretirano okrašene in nadstropne, nikdar jih tudi ne krasim z marcipanom. Okus vedno postavim pred videz,« pojasni chef Kavčič.


Sladoledna osnova, japonske alge


»To je ta, moja torta, po kateri je veliko povpraševanja in je postala že naš zaščitni znak. Že več kot deset let jo pripravljamo za poroke, narejena pa je na sladoledni osnovi. V recepturi ni smetane, je pa tu mleko, čokolada ter tanek in hrustljav biskvit,« pojasni sogovornik.

Kot doda, jo vselej izdelajo dan prej: »Petnajst ur se mora ohlajati na -18 stopinj Celzija, preden jo postrežemo, pa mora biti najmanj pet ur na 3 ali 4 stopinjah Celzija – takšno temperaturo ima tudi, ko jo prinesemo na krožnikih. Je osvežujoča in lahka.«

Zatem chef Kavčič še pojasni, da za pripravo svoje slavne torte porabi še nekaj – japonske alge, ki so brez barve, vonja in okusa, a poskrbijo za to, da ostane čvrsta, z drugimi besedami: da se ne razleze oziroma stopi.

Še ena zanimivost: »Biskvit, ki je na dnu torte, je brezglutenski. Vanj ne vključimo moke, sestavimo pa ga tako, da je zelo hrustljav.«

Takole po dolgoletnih izkušnjah v gostinstvu še pove eden naših najboljših chefov: »Vselej pridem do tega, da se na poroki že veliko in tudi dobro je, zato je pomembno, da na koncu postrežemo osvežujočo sladico. Pomembno pa je tudi, kot rečeno, da imamo v ozadju še rezervno torto.« Tokrat je chef Kavčič imel v mislih 80 svatov, kar je v praksi pomenilo, da pripravi torto za 120 ljudi.

Vino


No, poleg torte se je ob odmevni poroki omenjalo še nekaj slovenskega, vino. »Klet Brda je mladoporočencema poslala posebno polnitev rebule,« pojasni Kavčič o steklenici, na kateri je bilo poleg vinskega letnika 2020 z zlato napisano še: »Srečno, srečno, ljubita se večno!«

Sicer pa so na poroki uvodoma gostom postregli peneče se vino zemono (modri pinot), tu pa je bil tudi gin monologue, pod katerega se je podpisal chef Tomaž Kavčič, nastaja pa v Fructalu.

Morda še to: pevec Petar Grašo in chef Tomaž Kavčič sta nedavno predstavila ekstra deviško oljčno olje. Črna steklenička, ki jo poleg imen obeh prijateljev krasi še oljka, podaljšana v noto, je delo oblikovalca Žareta Kerina iz oglaševalske agencije Futura. Steklenički so lani pripeli mednarodno oblikovalsko nagrado Red Dot v kategoriji blagovnih znamk in komunikacijskega oblikovanja (Brands & Communication Design).
Priporočamo še: Pohane šnite iz krofov: nihče več ne bo hotel svežih

Fotografija: Osebni arhiv Tomaža Kavčiča
Datum Objave: 4.3.2022 ob 07:03

Več iz te teme:

Tomaž Kavčičporočna tortaPetar Grašo

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.