Pohane šnite iz krofov: nihče več ne bo hotel svežih

Suhe krofe preprosto narežemo in namočimo v aromatizirano mešanico mleka in jajc, nato pa popečemo na maslu. Rezultat so slastne rezine s kremno sredico in karamelizirano marmelado.

Po pisanem pustovanju se rado zgodi, da se nam naokoli valja nekaj pozabljenih krofov. Seveda so se od maškarade že posušili, njihova mehkoba je le še žalosten spomin. Nikar jih ne zavrzimo, niti jih ni treba kislo žvečiti – s preobrazbo v pustne pohane šnite s sirom maskarpone in jagodičevjem lahko postanejo vrhunska sladica.

Pohane šnite iz krofov

  • 2 stara krofa
  • maslo
  • jajce
  • 1 dl mleka
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sira maskarpone
  • poljubno jagodičevje

Priprava

1. Vsak krof vodoravno narežemo na 4 rezine in jih pustimo odkrite 15 minut, da se še malce posušijo.

2. V globokem krožniku sklofamo jajce, mleko in vaniljev sladkor.

3. Rezine potunkamo v marinado.

4. V ponev vržemo žlico masla in jo postavimo na majhen do srednje močan ogenj.

5. Z vilicami previdno dvignemo rezino krofa in jo prestavimo v segreto ponev.

6. Cvremo 3–4 minute na vsaki strani. Preden rezino obrnemo, preverimo, da je res lepo zapečena.

7. Da dobijo šnite lepo zlato rjavo dno, jih z lopatko in vilicami previdno obrnemo in popečemo še na drugi strani.

8. Odlagamo jih na krožnik, prekrit s papirnato brisačo.

9. Postrežemo še vroče, na vrh pa čmoknemo žličnik iz stepenega sira maskarpone in pest jagodičevja.

Priporočamo še: Andraž Bajželj: mladenič, ki je s peko kruha odkril samega sebe
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed