Odprta Kuhinja

Kako šest gorenjskih babic s kuhanjem osvaja splet (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Te dni je spletna senzacija Pasta Grannies (lahko bi jim rekli: Babice s testeninami), ki ima na spletu že več kot dva milijona sledilcev, objavila posebno epizodo. V njej tradicionalne jedi pripravlja šest gorenjskih babic. Vas zanima, s katerimi recepti izkušene Gorenjke, stare tja do 90 let, osvajajo splet?


Poročali smo že, da se je lani poleti štiričlanska snemalna ekipa, ki jo vodi v Italiji živeča Britanka Vicky Bennison, mudila v Sloveniji. Oddaja, v kateri je babica Marija Panger, doma v Novi vasi nad Dragonjo, kjer njena družina vodi priljubljeno gostilno Na Burji, pripravila istrske fuže in rošto (to je preprosta omaka s kokošjim mesom), je bila na portalu Pasta Grannies objavljena že pred časom, zdaj pa so oboževalcem spretnih kulinaričnih babic po vsem svetu predstavili še posebno, polurno epizodo, ki je zabeležila dvodnevni kulinarični potep po Gorenjskem.

https://www.youtube.com/watch?v=n6yg_A7PaKg

Na Gorenjskem sta snemalca Andrea Savorani Neri in Luis Carballo lani poleti posnela Ano Roblek, ki je v vasici Bašelj, tam v naročju mogočnega Storžiča, pripravila govejo juho z domačimi nudlčki. Še prej pa je ekipo popeljala do bližnjega vrtička, kjer je nabrala vse potrebno za bistro juho, brez katere nedeljsko kosilo kar nekako ni popolno.

Druga babica v posnetku, ki se po spletu širi kot okusen gorenjski vihar, je Ana Žerovnik. »Stara sem 86 let, iz Stražišča pri Kranju. Kuhala bom krompirjeve bele žgance in ajdove žgance,« se je karizmatična kuharica predstavila spletnemu občinstvu.

ni podpisa
ni podpisa


Naslednja, ki prek posnetka Pasta Grannies predstavlja barve gorenjske kulinarike, je Bojana Pipan iz Zasipa pri Bledu. Njena posebnost: je babica in tudi že prababica, naredi pa odlične krhke flancate, ki jim v teh krajih rečejo »ta zmedeni« flancati.

Iz okolice Bleda se je ekipa pomaknila še nekoliko dlje proti severu, tja proti kranjskogorski občini, kjer jim je Brigita Ozebek pripravila dovške krape. Manj znana oblika nadevanih testenin je značilna za Dovje, Brigita Ozebek pa je ena redkih gospodinj, ki v teh krajih še obvlada pripravo te tradicionalne jedi.

ni podpisa
ni podpisa


Seveda se na Gorenjskem ni mogoče ogniti štrukljem, zato se je mednarodna ekipa povabila tja nad Kranj, kjer imajo menda daleč najboljše – do Javornika pod Joštom. Tam, na Kmetiji pr' Končovc, Fani Kristan zavije odlične štruklje. Pripravila je slane, s skutinim nadevom, in jih zabelila s prepraženimi drobtinicami. Iz prve roke vam lahko povemo: naravnost odlični so bili!

ni podpisa
ni podpisa


Za piko na i pa je ekipa Pasta Grannies zavila še v radovljiško občino, kjer sta jim mati in hči pripravili kraljico slovenskih praznikov. V naselju Prezrenje, ki leži nad Podnartom, je na kmetiji pr' Masniku mama Marija Fister ob obilni pomoči hčerke Polone Fister Toplišek pripravila odlično orehovo potico. »Ko sta na mizo, poleg potice, postavili še kuhana jajca, šunko in hren, se je za droben trenutek zazdelo, da sta sredi poletja tako velika noč kot božič,« smo v Odprto kuhinjo zapisali takoj po obisku spletne senzacije na Gorenjskem.

Morda še to: Vicky Bennison smo na okusno pot po Gorenjskem popeljali kar mi, in to v sodelovanju z Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske ter s kranjskim, preddvorskim, kranjskogorskim in radovljiškim zavodom za turizem.

ni podpisa
ni podpisa


Ni nepomembno: danes italijanske none (in zdaj še nekaj slovenskih) na instagramu spremlja več kot 700 tisoč sledilcev, na facebooku imajo okoli 800 tisoč prijateljev, na youtubu pa že blizu 900 tisoč naročnikov.

Še ena vrtoglava številka: avtorica spletne senzacije Vicky Bennison je prvo knjigo, ki opisuje preverjene recepte italijanskih babic, prodala v več kot 100.000 izvodih, poleg angleščine pa je knjiga z logičnim naslovom Pasta Grannies izšla v italijanščini, nizozemščini in japonščini. Ravno te dni Bennisonova pospešeno piše drugo knjigo, ki bo znova polna dišečih dobrot iz rustikalno urejenih kuhinj karizmatičnih italijanskih babic.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Poglejte si najhitrejši način za lupljenje krompirja

Fotografije: Arhiv Pata Grannies
Datum Objave: 30.7.2022 ob 08:07

Več iz te teme:

babiceslovenska kulinarikaPasta Grannies

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.