Odprta Kuhinja

Med najboljšimi restavracijami v New Yorku tudi srbska Kafana s slovenskimi vini

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Te dni je New York Times objavil seznam stotih najboljših restavracij v mestu, ki nikoli ne spi. Izbor je pripravil gastronomski kritik Pete Wells, na seznam pa je uvrstil širok spekter restavracij – med njimi, na 83. mesto, tudi srbsko Kafano z Manhattna, v kateri strežejo tudi slovenska vina.


Kot je uvodoma zapisal avtor odmevnega seznama stotih najboljših newyorških restavracij, je ta lista nastala po desetletjih pisanja restavracijskih kritik.

»Ta seznam imate lahko za svojevrsten portret mesta,« je zapisal Pete Wells in dodal, da je med sto najboljših zajel vso raznolikost, ki jo danes najdemo v največjem ameriškem mestu. Kot je še omenil, je seznam nanizal tudi zato, da bi ob pogledu na sto dreves lahko videli celoten gozd.

In ta gozd newyorških restavracij je res raznolik, kar dokazujejo že prva tri mesta: v vrhu newyorških restavracij je po tem razporedu restavracija Tatiana by Kwame Onwuachi, ki je osredotočena na ameriško, karibsko in kreolsko kulinariko.

Drugo mesto je korejsko zastavljena restavracija Atomix (dve Michelinovi zvezdici), tretji je znameniti Le Bernandin (tri Michelinove zvezdice). Le Bernandin v ospredje postavlja francosko kulinariko in morsko hrano, vodi pa ga chef Eric Ripret – če ste bili med oboževalci Anthonyja Bourdaina, ste verjetno kje spotoma ujeli tudi ime njegovega dobrega prijatelja, francoskega chefa Ripreta.

V Kafani tudi slovenska vina


Nadalje seznam zajema tako (sodobne) ameriške trende kot tudi azijsko in francosko kuhinjo, italijanske restavracije, portoriško in kreolsko kuhinjo, restavracije z indijskimi, skandinavskimi, perujskimi in tajskimi jedi, izstopajoče newyorške picerije, bližnjevzhodne lokale, kotičke z vegetarijanskimi jedmi ter tudi povsem unikatne kulinarične zgodbe, denimo kavarno azerbajdžanskega pridiha, kot tudi srbsko Kafano.

Ta se je znašla na 83. mestu najboljših v New Yorku, njen opis pa gre nekako takole: »Špinačne in sirove pite so tako visoke kot koščki rojstnodnevne torte; pečene rdeče paprike z živahno zelenimi čiliji; na žaru pripravljene domače klobase; velike steklenice šipona in rebule ter veliko belo; mala glasbena zasedba v kotu, ki poigrava balkanske melodije. Smo v Kafani, na srbski zabavi sui generis, ki že dolgo časa obstaja na Aveniji C.«

Dolgo časa pomeni natanko 15 let, kajti toliko časa je v New Yorku že srbska Kafana v kateri strežejo tudi nekatera slovenska vina. Na premišljeno zastavljeni vinski karti, ki jo imajo objavljeno na spletu, je poleg srbskih in hrvaških vinskih kleti zapisan več kot ducat slovenskih vinarjev in njihovih penin, rdečih in belih vin ter rosejev in oranžno obarvane žlahtne kapljice. Med vinarji, katerih vina so zbrana v newyorški Kafani, so ta slovenska imena: Rodica, Kobal, Kabaj, Keltis, Čotar, Marjan Simčič, Guerila, Štemberger, Štoka, Mansus, Santei, Ferdinand in Movia.
View this post on InstagramA post shared by Кафана. (@kafananyc)


Naslovna fotografija je simbolična: Stefan Vladimirov na Unsplash
Preberite tudi: S prodajalcem rib, zakaj je bolje kupiti neočiščene sardele
Datum Objave: 26.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

KafanaNew York

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.