Odprta Kuhinja

Novi slovenski bistroji, ki se jih že veselimo

Odpri galerijo
A+   A-
Začetek leta bodo zaznamovale manjše restavracije, saj se obetajo najmanj štiri: tri v prestolnici, ena v Ajdovščini.


Najprej: kaj je bistro? Te oblike gostinskih lokalov pri nas donedavna nismo bili vajeni, a so te male restavracije z udobno notranjo opremo na zahodu pravzaprav stalnica kulinarične ponudbe. Pariške bistroje recimo zaznamujejo zmerne cene, hrana pa je domača in sloni na temeljih domače kuhinje. Tu so torej: novi slovenski bistroji in njihove zanimive zgodbe.

Ana


Ana Roš je že pred časom napovedala, da bo v Knafljevem prehodu odprla bistro. To se bo predvidoma zgodilo marca, že 3. februarja pa v Ljubljano prihaja pop-up restavracija Ana in Slon, nekakšen predhodnik bistroja. V Hotelu Slon, kjer je bil tudi v preteklosti bistro, bo ekipa gostovala tri mesece, nam je pojasnila šefinja kuhinje v Hiši Franko. Kot je dodala, lahko gostje pričakujejo izrazite okuse, zdravo hrano in natančno pripravo jedi: »Koncept bo cenovno dostopen vsakomur, ki želi dobro jesti.«

Jedi bodo temeljile na zelenjavi, meso in ribe bodo za spremljavo. Sledljive sestavine se bodo naslonile na ponudbo ljubljanske tržnice, slovenskih sirarjev, naših ribičev in kmetovalcev, je še pojasnila sogovornica.

Bistro Frik


Sredi Ajdovščine je tržnica, ob njej na temeljih rimskodobnega stolpa zasnovan objekt, v katerem je bila v preteklosti vinoteka Faladur (ta je zdaj v Vipavi). V ta stolp se bo kmalu, predvidoma februarja, naselil Bistro Frik. Vodja tega malega bistroja, ki mu bo dodana vinoteka, bo Erik Dietz. Dopoldne bo stregel drožne panine in drožne šnite, popoldne pa bo v novem bistroju napočil čas za pice z drožmi in sladice, med katerimi bo pistamisu (torej tiramisu s kremo iz pistacij).

ni podpisa
ni podpisa


Stolp sredi Ajdovščine, v katerem je bila v preteklosti vinoteka Faladur, zdaj pa tja prihaja Bistro Frik.
Stolp sredi Ajdovščine, v katerem je bila v preteklosti vinoteka Faladur, zdaj pa tja prihaja Bistro Frik.

Bistro Georgie


Ravno te dni na Čufarjevi 5, v središču Ljubljane, mlada ekipa, ki je do konca minulega leta delala v Bistroju Monstera, začenja novo zgodbo z imenom Georgie. Šef kuhinje Gregor Jelnikar pravi, da bodo tudi tu v ospredju kakovostne in sezonske sestavine, kreativni krožniki in ekološka vina.

Jedilnik bodo redno menjavali, v prvih dneh bo na sporedu denimo pašteta iz piščančjih jeter s konopljinimi semeni, postrežena z briošem, čebulno marmelado in domačimi vložninami. Tu bodo še testenine iz starega kruha, domača rikota, lešnikova krema, kisla smetana s pehtranom in šalotkin gastique (to je redukcija kisa, sladkorja in tekočine), med sladicami pa gre omeniti koruzni crème brûlée z borovničevim sladoledom in karamelizirano pokovko.


Kulinarični študio 2.0


Sredi februarja se na Poljanski 7 (bivša Gostilna Dela) obeta odprtje Kulinaričnega študia 2.0, ki ga v prestolnici načrtujeta Špela in Ivo Tomšič. Že na matični lokaciji Kopru, kjer bo njun Kulinarični študio še naprej deloval, sta »chef in šefica«, kot si rada rečeta, ustvarjala unikatne zgodbe. Še ena značilnost njunega koprskega studia je notranja oprema lokala, ki spominja na domače stanovanje, in tudi ta element prinašata v Ljubljano.

»Konceptualno bo v Ljubljani tako, kot je v Kopru: torej vsak teden drugačni večhodni jedilniki po bistrojskih cenah. Ekipa v Ljubljani bo imela pri kreacijah proste roke, jedi pa bodo prilagojene lokaciji in začinjene z istrskim pridihom,« v telegrafskem slogu opiše chef Ivo Tomšič in doda, da bodo na Poljanski mešali tudi koktajle.

Chef in šefica: Ivo in Špela Tomšič iz Kulinaričnega študia, ki se po dveh letih v Kopru zdaj širi v Ljubljano.
Chef in šefica: Ivo in Špela Tomšič iz Kulinaričnega študia, ki se po dveh letih v Kopru zdaj širi v Ljubljano.


Pa še to: na pomlad nekaj novega načrtuje tudi chef Jorg Zupan, ki je doslej vodil Atelje (ena Michelinova zvezdica), njegov pa je tudi bistro Breg.
Priporočamo še: Kumina: napaka, ki jo počnete pri uporabi te začimbe
Datum Objave: 14.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

bistroBistro FrikKulinarični študio 2.0Bistro GeorgieBistro Ana

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.