Odprta Kuhinja

To je sladica, s katero si v Orehovljah obetajo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov

Predstavnice društva žena Miren-Orehovlje
Odpri galerijo
A+   A-
V Orehovljah se pripravljajo na peko zelo dolgega posladka. Gospodinje iz Društva žena Miren-Orehovlje so v vaniljevo testo ovile preplet dveh pomladanskih hitov: špargljev in jagod.


Ko so te dni v vasici Orehovlje predstavili, kako bodo do sredine meseca tod in v okolici pripravljali jedi, povezane s šparglji, smo zastrigli z ušesi, kajti članice Društva žena Miren-Orehovlje upajo, da se bodo vpisale v Guinnessovo knjigo. »Spekle bomo rulado s špargljevim nadevom, dolgo 7,5 metra ali več,« je pojasnila Gordana Vičič, predsednica Društva žena Miren-Orehovlje.

Predstavnice društva žena Miren-Orehovlje
Predstavnice društva žena Miren-Orehovlje

Kulinarični rekordi pri nas


Ne bo prvič, da se v Sloveniji potegujemo za vpis rulade velikanke v knjigo rekordov, kajti podoben podvig so s to jedjo, pripravljeno s klasičnim nadevom, v Gorenjki opravili pred osmimi leti. Merila je 160 metrov, tehtala pa 500 kilogramov! Kot smo takrat poročali, jo je dva dni izdelovalo 12 slaščičarjev. Zanjo so porabili 60 kilogramov moke, 90 kilogramov sladkorja, 14 kilogramov jajc v prahu in dva kilograma pecilnega praška. Polnjena je bila z 80 kilogrami čokoladne kreme in 55 kilogrami jagodnega polnila z osmimi kilogrami svežih jagod, okrašena pa je bila s 30 kilogrami jedilne čokolade.

S hrano povezanih rekordov, ki so jih dosegli v Sloveniji, je v Guinnnessovi knjigi precej. Tako je bila vanjo denimo zapisana čokolada, ki jo je Čokoladnica Cukrček pred šestimi leti pripravila za radovljiški Festival čokolade. Tistikrat, bilo je leta 2016, so v Radovljici postavili šotor, v katerem je bila čokoladna tablica, ki je pokrivala več kot 142 kvadratnih metrov. V Guinnessovi knjigi rekordov je tudi bograč – septembra lani so to jed, ki je tehtala kar 1801 kilogram, skuhali v Lendavi. Ni še konec: v knjigi rekordov je bujta repa, in sicer tista, ki jo je Društvo za šport, turizem, razvoj in kulturo Slovenije skuhalo v Veliki Polani avgusta 2013: tehtala je več kot eno tono! Ko že omenjamo rekorde: morda veste, kje so spekli največjo torto sacher? V Ljubljani, leta 2016 – tehtala je 600 kilogramov, zanjo pa so porabili dva tisoč jajc, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov čokoladne glazure!

Če bi radi preverili, kakšnega okusa bo s šparglji nadevana rulada velikanka: v društvu žena jo bodo pekli v soboto, 28. maja, nadevali pa dan kasneje, torej v nedeljo, 29. maja, ko je med 16. in 17. uro v športnem parku Orehovlje predviden njen razrez.

Špargljeva rulada z jagodami


Društvo žena Miren-Orehovlje je pripravilo v vaniljevo testo ovit preplet dveh pomladanskih hitov: špargljev in jagod. Gordana Vičič, predsednica društva žena, ki je recept zapisala, nam je pojasnila, da tako rulado v tem delu Slovenije gospodinje na pomlad zelo rade pripravljajo. Dišeče vaniljevo testo je dopolnil okus jagod, v ozadje pa so se skrili kuhani šparglji, ki so sladko jed dopolnili tudi barvno.

ni podpisa
ni podpisa


Testo

 • 4 jajca

 • 4 žlice sladkorja

 • 1 vaniljev sladkor

 • 4 žlice zmiksanih kuhanih zelenih špargljev

 • 4 žlice moke

 • 1 pecilni prašek


Nadev

 • 250 g maskarponeja

 • 2 žlici sladkorja

 • 1 vaniljev sladkor

 • 1 žlica ruma

 • 1–2 pesti jagod (zrežemo na kocke, sladkamo po želji)


Priprava


1. Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo.

2. Dodamo 4 žlice zmiksanih kuhanih zelenih špargljev, moko in pecilni prašek.

3. Maso vlijemo na peki papir in pečemo na 180 stopinjah Celzija 20 ali 25 minut.

4. Pečeno testo obrnemo na čisto kuhinjsko krpo, odstranimo peki papir in še vroče zavijemo.

5. Ko se ohladi, namažemo z maskarponejevo kremo (zanjo zmešamo vse naštete sestavine za nadev), potresemo s koščki svežih jagod in zavijemo v rulado.
Priporočamo še: Smešno preprosta jagodna galeta z moko, ki ustvari povsem novo kombinacijo okusov

Fotografije: Jasmina Putnik, naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Deloindom.si: To se zgodi, če v cvetlični lonec zakopljete celo jajce
Datum Objave: 23.5.2022 ob 18:05

Več iz te teme:

špargljijagoderulada velikankaGuinnessova knjiga rekordov

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.