Smešno preprosta jagodna galeta z moko, ki ustvari povsem novo kombinacijo okusov

Vse je tako hitro in enostavno, le ohlajanje testa malce traja. Dobra novica: lahko ga naredite dan prej oziroma ko imate čas.

Jagodna galeta

  • 140 g ržene moke
  • pol žličke soli
  • 130 g hladnega masla
  • 1,5 žličke kisa
  • 0,5–0,7 dl hladne vode
  • 1 veliko jajce za premaz

Nadev

  • 220 sirčka maskarpone
  • 3 žlice sladkorja
  • 500 g jagod
  • 3 žlice jagodnega džema

Priprava

1. Testo: moko pomešamo s soljo, hladno maslo narežemo na manjše kocke, kis pomešamo z vodo.

2. Koščke masla pretresemo v moko in pomešamo, nato pa s prsti vsako kocko sploščimo, da dobimo tanke krogce, nekakšne maslene luskine. Ko tako vmešamo vse maslo, po žlicah dodajamo vodo, najprej kake tri, pomešamo, in preskusimo testo; kako se bo povezovalo, je odvisno od moke. Vodo s kisom dodajamo tako dolgo, da se testo zlahka sprime, če ga stisnemo v pest. Zdaj ga oblikujemo v tanjšo ploščo, zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za približno dve uri, najbolje pa kar čez noč.

3. Sladico dokončamo: pečico vključimo na 200 stopinj, rešetko damo na srednje vodilo.

4. List peki papirja rahlo poprašimo z moko in testo tanko razvaljamo, pri­bližno pol centimetra debelo. Če nas moti nazobčan rob, ga lično obrežemo, vsekakor pa testo večkrat prebodemo z vilicami in premažemo s stepenim jajcem.

5. Testo s peki papirjem vred povlečemo na pekač in pečemo v segreti pečici 25–30 minut. Nekje na polovici preverimo: če so se oblikovali mehurji, jih potlačimo. Ko je testo pečeno in se hladi, se lotimo nadeva.

6. Sirček pomešamo z dvema žlicama sladkorja in razmažemo po ohlajenem testu. V majhnih kupčkih nanesemo še džem, nato čez razporedimo jagode, ki smo jih narezali na tanke rezine – potrudimo se, da jih zložimo čim bolj dekorativno. Posujemo s preostalo žlico sladkorja (če so jagode noro sladke, pač ne) in nemudoma postrežemo.

Aktualno: Sirupi so najboljši, če jih skuhamo doma. Priporočamo teh 10 preverjenih receptov

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Delindom: To je razlog, zakaj os ne bi smeli odganjati s svojega vrta
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed