Odprta Kuhinja

TOP 5 bavarskih jedi, ki jih morate pokusiti, če greste v Nemčijo na »fuzbal«

bavarskih jedi, ki jih morate pokusiti, če greste v Nemčijo na »fuzbal« (Foto: suteishi/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Verjamemo, da nekatere okuse, ki so značilni za glavno mesto Bavarske, že poznate, nekatere od priljubljenih bavarskih jedi, ki so nam jih nanizali v Turizmu München, pa so, priznamo, presenetile tudi nas!

Kmalu se v Nemčiji začne evropsko prvenstvo v nogometu. Slovenska reprezentanca bo uvodne tekme odigrala v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu, zato smo se vprašali, kaj vse naj naši navijači pokusijo v najbližjem od naštetih mest, Münchnu.

Presta in radi

Preste že poznamo – bavarske so velike, narejene iz kvašenega testa, ki ga zvijejo v značilno obliko in skuhajo v vodi. Potem jih posujejo z debelimi zrni soli in spečejo, da dobijo lepo rjavkasto barvo. Kaj pa je radi? To je bavarski prigrizek iz na tenko narezane redkve, ki jo posolijo, zraven morda dodajo še mlet poper in nasekljan drobnjak. Radi v Münchnu postrežejo zraven preste ali ob pivu, tako pripravljeno redkvico pa jemo kar z roko.

Presta in radi. (Foto: Frank Stolle)
Presta in radi. (Foto: Frank Stolle)

Bela klobasa

Navijače bodo na številnih stojnicah in v lokalih pričakale klobase vseh vrst in okusov. Katero izbrati? Če bi radi okusili tisto, ki je tako značilna za München, bo bela klobasa (torej: Weißwurst) bržčas prava izbira. Narejena je iz mletega telečjega mesa in slanine, začinjena s peteršiljem, čebulo, tudi limono, zraven lahko dodajo še muškatni orešček, ingver, kardamom in podobne začimbe. Ko smo ravno pri klobasicah, še to: če boste naročili Bratwurstsemmel, boste dobili sendvič oziroma kajzerico, v kateri bo ena večja ali več manjših pečenic, ki jim v Münchnu največkrat dodajo dobro merico gorčice.

Bela klobasa. (Foto: R. Haas)
Bela klobasa. (Foto: R. Haas)

Bavarska krompirjeva solata

Nemci obožujejo krompirjevo solato, pripravljajo pa jo na dva načina: eni prisegajo na takšno brez majoneze, predvsem na severu Nemčije pa je navada, da vanjo dodajo zajetno merico te sestavine. A ne v Münchnu: tu kuhanemu in narezanemu krompirju običajno dodajo sol, kis in olje ter dodatke po izbiri – poleti denimo na tanko narezane kumarice, lahko tudi redkvice ali kakšna zelišča. Majoneze v bavarski krompirjevi solati ne boste videli.

Bavarska krompirjeva solata. (Foto: Frank Stolle)
Bavarska krompirjeva solata. (Foto: Frank Stolle)

Tipično kosilo: krača

Če boste zavili v katero od pivnic, ki imajo poleti lepo urejene vrtove, bodo poleg klobasic, prest, radija in krompirjeve solate najbolj lačnim verjet­no ponudili tudi krače. V največjem bavarskem mestu vam jo bodo bržčas postregli s kuhanim krompirjem.

Krača! (Foto: Christian Kasper)
Krača! (Foto: Christian Kasper)

Kaj pa pijača? Pivo, se ve!

Tretje največje nemško mesto ima šest večjih pivovarn: Hofbräu, Spaten-Franziskaner, Augustiner, Hacker-Pschorr, Paulaner in Löwenbräu. Vse so vključene v Združenje münchenskih pivovarn in to združenje je edino, ki lahko vari münchensko pivo. To pivo je od leta 1998 vključeno v evropsko shemo kakovosti in ima zaščiteno geografsko poreklo, kar pomeni, da ga ne boste našli nikjer drugje na svetu. Lahko je v svetlih ali temnih odtenkih, vse pa povezuje osnovna sestavina, in to je voda iz lokalnih izvirov. Steklenice in pločevinke tega piva boste prepoznali tudi po okrogli modro-rumeni oznaki za zaščiteno geografsko poreklo.

Sveže točeno. (Foto: Frank Stolle)
Sveže točeno. (Foto: Frank Stolle)

Priporočamo še: 5 najboljših restavracij, ki jih morate obiskati v Neaplju (po mnenju domačinov)

Datum Objave: 11.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

Bavarskabavarska kulinarikaevropsko prvenstvo v nogometu

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.