Odprta Kuhinja

Zakaj Janez Bratovž misli, da ne more več dobiti Michelinove zvezdice

Oče Janez in sin Tomaž Bratovž (Restavracija JB) sta pred nekaj leti kuhala v ljubljanski galeriji. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-
V torek bo na Ljubljanskem gradu sprejem ob izidu letošnje slovenske izdaje Michelinovega vodnika, najuglednejšega vodnika v svetu visoke kulinarike.


Kdo bo letos dobil (ali izgubil) slavne Michelinove zvezdice, bo dotlej skrbno varovana skrivnost, saj niti chefi, ki so povabljeni na razglasitev, do zadnjega trenutka ne vedo, katero priznanje jim bodo podelili. Presenečenja so vsako leto, nekaj pa je stalnega: vedno imamo vsi svoje mnenje, kdo bi moral »zares« dobiti zvezdico in koga so po krivici spregledali. Spomnimo: pri nas ima ena restavracija dve zvezdici, to je Hiša Franko, osem eno, ena pa je bila letos tudi vrnjena: Ateljeja, ki je prvi dobil zvezdico v Ljubljani, ni več.

Največ restavracij je dobilo t. i. priporočilo


Več kot 30. Med njimi JB. Tako kot vsako leto tudi letos poznavalci omenjajo ravno ti dve črki, ko govorijo o morebitnih prejemnikih zvezdic, kajti chef Janez Bratovž je brez dvoma eden od začetnikov vrhunske kulinarike pri nas, ljudje preprosto njemu osebno privoščijo zvezdico – čeprav je sploh ne dobijo kuharji, ampak restavracija kot celota. Ampak: zdaj, po tridesetih letih delovanja restavracije, JB vajeti predaja v roke sina Tomaža. Ko smo Bratovža st. v začetku letošnjega leta povabili pred mikrofon, je legendarni mojster med drugim dejal: »Jaz te zvezdice ne morem več dobiti.« Zakaj? Ko so izpolnjevali formularje, ki jih vsako leto razpošlje Michelin, je kot šef kuhinje že napisan – sin.

Jure Tomič iz brežiške Ošterije Debeluh kotira zelo visoko na slovenskem kulinaričnem nebu. (Foto: Tadej Regent)
Jure Tomič iz brežiške Ošterije Debeluh kotira zelo visoko na slovenskem kulinaričnem nebu. (Foto: Tadej Regent)

Zelo blizu zvezdic


Med tistimi, ki jih ljudski glas omenja zelo blizu zvezdic, je Ošterija Debeluh. V Brežicah jo vodi chef Jure Tomič. Ta restavracija je priljubljena tako med slovenskimi kot tudi med hrvaškimi, predvsem med zagrebškimi gosti. »To je ena najbolj zanimivih restavracij v regiji. V njej izurjeni chef iz lokalnih sestavin kreira izvirne jedi s karakterjem,« so Michelinovi ocenjevalci zapisali lani, ko so brežiškemu Debeluhu podelili priporočilo.

Še ena restavracija, ki se zdi po krivici spregledana, je zagotovo Pavus. Kulinarično zgodbo, zasidrano v Gradu Tabor nad Laškim, z ženo Katjo vodi Marko Pavčnik. V Michelinov vodnik so ocenjevalci lani zapisali, da tu nadarjeni chef na moderen način reinterpretira slovensko tradicijo. Lani sta Pavčnikova v Celju odprla še Bistro Lalú, ki je v kratkem času opozoril nase, saj so mu ocenjevalci avstrijske revije Falstaff podelili dvoje vilic, Restavracija Pavus pa ima troje vilic in Michelinovo priporočilo.

Še eno vprašanje pa že nekaj let visi v zraku: Bo Hiša Franko dobila tri zvezdice, ki si jih chefinja vroče želi? Če jih bo, bo to izvedela še pred uradno razglasitvijo v torek; menda je tako, da šef Michelina pokliče in novico sam sporoči srečnemu chefu kuhinje.

Marko Pavčnik z ženo Katjo vodi Restavracijo Pavus in Bistro Lalú. (Foto: Uroš Hočevar)
Marko Pavčnik z ženo Katjo vodi Restavracijo Pavus in Bistro Lalú. (Foto: Uroš Hočevar)

Priporočamo: Najboljši jabolčni štrudelj z domačim vlečenim testom (VIDEO)

Naslovna fotografija: Špela Ankele
Datum Objave: 16.9.2023 ob 07:09

Več iz te teme:

Janez BratovžMichelinove zvezdiceMichelinov vodnik

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.