Odprta Kuhinja

Zimski izlet v Salzburg: TOP 5 kulinaričnih postojank

Mozartove kroglice. (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Četrto največje avstrijsko mesto Salzburg poleg ličnih uličic v starem mestnem jedru in znamenitosti, povezanih z Wolfgangom Amadeusom Mozartom, skriva tudi mnoga kulinarična presenečenja. Nekatera med njimi so sladka, nekatera slana, spet tretja znana po skoraj vsem svetu.

Samo še to: dobre štiri ure traja slikovita vožnja z vlakom od Ljubljane do Salzburga, povratna vozovnica stane nekaj deset evrov. Ravno prav za izlet ob koncu kakega napornega zimskega tedna, je tako?

Originalne Mozartove kroglice

Medtem ko so se v preteklosti k nam kotalile predvsem kroglice z Mozartovo podobo in napisom Mirabell, v starem jedru Salzburga najdemo številne druge. A le ene so originalne in to so tiste, ki jih je že leta 1890 začel izdelovati slaščičar Paul Fürst. Menda je bil gospod zelo inovativen, a kroglic, ki združujejo čokolado, nugat in marcipan, ni zaščitil, zato jih zdaj izdelujejo marsikje. Šele nasledniki salzburškega slaščičarja so si veliko let pozneje priborili pravico, da edini na svetu na srebrno-modre ovojčke Mozartovih kroglic natisnejo besedo »original«. Cena ene originalne Mozartove kroglice v slaš­čičarni Fürst sredi Salzburga: 1,8 evra.

Mozartove kroglice. (Foto: Špela Ankele)
Mozartove kroglice. (Foto: Špela Ankele)

Kaj je to bosna?

Številni avstrijski kioski s hitro hrano pripravljajo bosno. Torej: na rebrastem pekaču pogrejejo štručko in vanjo zapakirajo dve klobasici, ki sta videti kot nekaj med hrenovko in klobaso. Domačini so nam pojasnili, da so to posebno klobaso prvič pripravili v Salzburgu, izumitelj pa ji je menda nadel ime, ki ga nihče ni znal izgovoriti. Zato je ljudski glas dobroto oziroma kar sendvič poimenoval po deželi, od koder je v Avstrijo prišel izumitelj te klobasice. Prvič so menda bosno postregli v komaj nekaj kvadratnih metrov velikem kiosku, ki je stal na enem od prehodov med mestnimi ulicami v jedru Salzburga. Tam vse od leta 1950 deluje lokal Balkan Grill Walter (Getreidegasse 33) in edino v njem lahko naročite originalno bosno, v kateri so poleg štručke in klobasice (ali dveh) še čebula, peteršilj, kečap, gorčica in karijev prah. Cena: 5,40 evra za bosno z dvema klobasicama in 4,90 za tisto, v kateri je le ena dolga, vitka klobasa.

Bosna v Salzburgu. (Foto: Špela Ankele)
Bosna v Salzburgu. (Foto: Špela Ankele)

Najstarejša v Avstriji: kavarna Tomaselli

Kava, ki jo radi pijejo ne samo na Dunaju, ampak tudi v Salzburgu, se imenuje wiener melange. Naročimo jo lahko v kavarnah, izberemo pa tudi na večini avstrijskih kavomatov. Nekoliko je podobna kapučinu, sestavijo pa jo tako: na blag espresso dolijejo mleko ali smetano, povrh razporedijo mlečno peno.

Sladica, ki jo domačini v Salzburgu še danes pripravljajo ob posebnih priložnostih, strežejo pa jo tudi v restavracijah, slaščičarnah in kavarnah, so solnograški žličniki, v originalu imenovani Salzburger Nockerl. To je na hitro pripravljena sladica, zapečena v manjšem pekaču, ki ima na dnu marmelado, na katero je razporejen beljakov sneg, v katerega vmešamo rumenjake in malo moke. Naredimo tri kupčke oziroma žličnike, vsak od njih predstavlja enega od vršacev, ki objemajo Salzburg.

Če bi zraven solnograških žličnikov popili še kavico, toplo priporočamo v jedru starega dela mesta obisk meščanske kavarne Tomaselli (Alter Markt 9), ki velja za najstarejšo v Avstriji. Zakaj obiskati kavarno, katere korenine segajo v leto 1700? Ker tu natakarji stare šole še zdaj nosijo metuljčke, ljudski glas pa rad omenja, da je ravno sem rad zahajal tudi Mozart. Mimogrede: po njem je poimenovana hišna specialiteta, to je Mozartovo mandljevo mleko, torej vroče mleko z mlečno peno, koščki mandljev in mandljevo kremo.

Najstarejša kavarna v Salzburgu. (Foto: Špela Ankele)
Najstarejša kavarna v Salzburgu. (Foto: Špela Ankele)

Najstarejša pekarna v Salzburgu

Če radi pečete z drožmi in če globoko spoštujete naš vsakdanji kruh, ne smete izpustiti obiska najstarejše pekarne v Salzburgu. Pekarna Stiftsbäckerei St. Peter (Kapitelpl. 8) se skriva v neposredni bližini katedrale. Besedo »skriva« smo uporabili z razlogom, kajti pred pekarno je le neopazna tabla, mogočna zelena vrata pa so na prvi pogled videti, kot da jih že dolgo nihče ni odprl. A pekarna, ob kateri stoji manjši mlin na vodo, je še danes odprta skoraj vsak dan v tednu, razen ob sredah in nedeljah, v njej pa pečejo brioše, značilne južnotirolske žemljice vinschgerl in rženi kruh z drožmi. Ta, preverjeno, ostane svež več dni. Neprecenljivo: po bližnji okolici se širi omamen vonj sveže pečenega kruha. Dodatna bonusa: med nakupom kruha lahko pokukamo v pekarno, vzdušje pa je zaradi starinskega prodajnega pulta takšno, kot da bi odpotovali v pekarno ali vaško trgovino naše preteklosti.

Sveže dobrote v pekarni. (Foto: Špela Ankele)
Sveže dobrote v pekarni. (Foto: Špela Ankele)

Četrtkova tržnica Schranne

Mi gremo v vsakem mestu, ki ga obiščemo, vedno na tržnico, zato smo si zapomnili ta podatek: četrtek je pravi dan za obisk Salzburga. Ta dan, in tako je vse od leta 1906, trg pred cerkvijo sv. Andreja in bližnje ulice zavzamejo lokalni kmetovalci in predelovalci iz bližnje okolice. Že ob 5. jutranji uri na desetine prodajalcev tu postavi svoje stojnice, odpre svoje kombije in prodajne prikolice. Najdemo lahko vse: meso, ribe, sire, kruh, zelenjavo, cvetje, rokodelske izdelke in tudi različne že pripravljene jedi, med katerimi seveda prevladujejo klobasice. Res prikupna mest­na tržnica, kjer se lahko založimo z raznolikimi lokalnimi dobrotami.

Četrtkova tržnica. (Foto: Špela Ankele)
Četrtkova tržnica. (Foto: Špela Ankele)

image_alt
Nedeljsko kosilo: goveji ptički v paradižnikovi omaki (VIDEO)

 

Datum Objave: 25.2.2024 ob 06:02

Več iz te teme:

Salzburgdružinski izletMozartove kroglice

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.