Čaj iz borovih iglic za pomoč pri težavah z dihali

Tako kot smrekove lahko uporabimo tudi borove iglice, čeprav na splošno veljajo za manj aromatične, vendar je to odvisno od samega drevesa.

Taoistični menihi menda pijejo čaj iz borovih iglic za dolgo življenje. Na internetu je mogoče kupiti prah iz iglic korejskega bora kot dodatek smutijem.

Več podrobnosti o uporabi iglavcev preberite v mini intervjuju s Katjo Rebolj, najbolj aktivna slovenska poznavalka užitnih rastlin, ki je za nas raziskovala sestavino, ki jo je že pred leti na krožnik dal znameniti Rene Redzepi.

Sestavine

  • šopek borovih iglic ali 3 žlice posušenih borovih iglic
  • 1/2 l vode

Priprava

1. V gozdu naberemo nekaj borovih vejic. Iglice ločimo od vejic in jih na drobno narežemo.

2. Naredimo poparek ali prevretek: za poparek narezane iglice prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 10 minut. Za prevretek jih dodamo vodi in vremo največ 10 minut.

Namig: Prevretek vsebuje več terpenoidov in drugih učinkovin, zato ga pijemo največ skodelico na dan. Poparek je prijetnejšega okusa in vsebuje več vitamina C.
Poparek in prevretek
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed