
Ste tudi pri vas včasih kuhali domač gosti sok? Recept zanj je večen.
Sestavine za 2 l soka
– 0,5 kg korenja
– 1 kg breskev
– 100 g sladkorja (po želji in pogojeno z zrelostjo breskev)
– 0,5 l vode (odvisno od želene gostote soka)
– sok 1 limone po potrebi
Priprava
1. Oprane steklenice in zamaške postavimo v pečico, segreto na 100 °C.
2. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. V višji kozici kuhamo korenje in vodo do mehkega.
3. Medtem prepolovimo breskve, jih po želji olupimo in odstranimo koščico.
4. Korenju dodamo breskve, kuhamo 1–2 minuti in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
5. Dodamo sladkor in limonin sok po okusu, zavremo in takoj vlijemo v vroče steklenice. Začepimo.
6. Sok ponudimo ohlajen in po okusu razredčen z vodo.
Ali ste vedeli: Karotenoidi v breskvah in korenju so toplotno obdelani celo bolj dostopni organizmu kakor v surovem sadju in zelenjavi.
Priporočamo še: Koraki do najboljšega ajvarja
Fotografija: Thinkstock