Domač breskov sok s korenjem

Ste tudi pri vas včasih kuhali domač gosti sok? Recept zanj je večen.

Sestavine za 2 l soka

– 0,5 kg korenja
– 1 kg breskev
– 100 g sladkorja (po želji in pogojeno z zrelostjo breskev)
– 0,5 l vode (odvisno od želene gostote soka)
– sok 1 limone po potrebi

Priprava

1. Oprane steklenice in zamaške postavimo v pečico, segreto na 100 °C.

2. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. V višji kozici kuhamo korenje in vodo do mehkega.

3. Medtem prepolovimo breskve, jih po želji olupimo in odstranimo koščico.

4. Korenju dodamo breskve, kuhamo 1–2 minuti in pretlačimo s paličnim mešalnikom.

5. Dodamo sladkor in limonin sok po okusu, zavremo in takoj vlijemo v vroče steklenice. Začepimo.

6. Sok ponudimo ohlajen in po okusu razredčen z vodo.

Ali ste vedeli: Karotenoidi v breskvah in korenju so toplotno obdelani celo bolj dostopni organizmu kakor v surovem sadju in zelenjavi.
Priporočamo še: Koraki do najboljšega ajvarja

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed