Najbolj duhovito postrežena kava: dočekuša, razgovoruša in sikteruša

Novovalovska zagnanost pitja kave ne seže niti do kolen šarmu in duhovitosti, osebnosti načina, kako kavo od nekdaj pijejo v Bosni.

Dočekuša

To je tista kava, ki jo gostitelji kuhajo v pričakovanju gosta. Pripravljajo teren in vzdušje. V skladu s tem jaz pripravim teren za današnji uvodnik s podatkom, da je 1. oktober svetovni dan kave, letos pa ga zaznamujemo pravzaprav šele tretjič zapored. Nekaj podatkov? Takole pravijo na statističnem uradu: število podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo, prodajo ali pripravo kave, v Sloveniji narašča. S predelavo čaja in kave se je v 2015 po Statističnem poslovnem registru ukvarjalo 46 podjetij (14 več kot v letu 2010); na področju trgovine s kavo, čajem, kakavom in začimbami na debelo je v tem letu delovalo 69 podjetij; skodelico kave pa ste si lahko naročili v 3880 kavarnah (to je za skoraj devet odstotkov kavarn več kot v letu 2010).

Razgovoruša

To je kava, ki se kuha takrat, ko so gostje že prispeli. Tista, ki je sredi dogajanja, v vsebini, v bistvu. Zakaj imate vi radi kavo? Zato, ker ljudi povezuje v nekakšno zaupnost in sproščenost. Ni težko biti zjutraj dolgočasen za kavnim omizjem, kajti veš, da drugim ni hudo, saj so tam bolj zaradi kave kot tebe. Zaradi tega, ker je prekrasen način izkazovanja pozornosti? Kako pogosto svojemu ljubemu ali ljubi prinesete zjutraj v posteljo kavo? Kako bi sploh komu rekli, da bi se radi malo družili z njim, če ne s povabilom na nedolžno kavo? Sama, na primer, se najbolj veselim, da bo za kavo dovolj stara moja hči, kajti zdi se mi, da bova takrat, ko bova obe skupaj mirno pili kavo, lahko končno sklenili, da sva zaupnici na neki novi, odrasli ravni. To je kava razgovoruša, ki se je v življenju najbolj veselim.

Sikteruša

Ti pa je zadnja kava, ki jo postrežejo v Bosni. Izraz, berem, prihaja od turške besede »izgini«, kuhala pa naj bi se takrat, ko imaš tega svojega gosta že čez glavo in ne veš, kako bi mu namignil, naj se pobere. Slovenci radi predlagamo, da gremo mi zdaj spat, zad­nji od gostov pa naj za seboj pogasne luči. Bosanci skuhajo sikterušo (berem, da v skrajnem primeru lahko zažgete kuhinjsko krpo in vpijete požar). Zadnja kava se, da ne bi povzročila nasprotnega učinka ugodja, kuha menda kar iz usedline vseh prejšnjih in naj bo redka in obupna, tako da o namenu ne sme ostati nobenega dvoma.

In če hočem v tem slogu končati, torej se pobrati od tod, naj zdaj počasi postanem plehka, nezanimiva in vodena ter pravočasno ugotovim, da sem najzanimivejši del že povedala.

Preberite še: Ne naročajte kapučina v popoldanskih urah

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.