Najboljši bezgov sirup z jagodami

Naš favorit za bezgov sirup. Dodamo mu jagode.

Preden začnete s kuhanjem, priporočamo, da preberete o dejstvih, ki jih morate upoštevati za pripravo dobrega sirupa. Zdaj pa k receptu, ki nas je tako navdušil. Bezgu smo dodali še za približno petino teže vode jagod; macerirale so se skupaj s cvetovi. Rezultat: naša šefinja kuhinje za poskuse Neli Selan (Center kulinarike in turizma Kult316) pravi, da bo ta sirup odslej pri­pravljala doma. Odličen je: jagode, ki jih ožamemo, sirup navdajo z barvo, da žari na mizi, pustijo pa tudi pookus: na jeziku se najprej čuti bezeg, za njim še jagode. Mislimo tudi, da tu sploh ne morete pretiravati s količino jagod: ko se bo sezona razvila in bodo cenejše, bi si mi kar privoščili kakšno gajbico za tale zares božanski bezgov sirup.

Priporočamo še: Bezgov sirup, kot ga pripravi Bine Volčič

Sestavine

– 25 cvetov bezga
– 450 g jagod, 2 limoni
– 1,5 kg sladkorja, 50 g citronske kisline
– 2 l vode

Priprava

1. Suhe cvetove, ki smo jih pazljivo pregledali, razporedimo v večji lonec, najbolje s pokrovom, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.

2. Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in prerezane jagode in dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Nato lonec pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur. Dva­krat na dan premešamo.

3. Po treh dneh precedimo skozi kuhinjsko gazo, potrudimo se z iztiskanjem.

4. Steklenice steriliziramo v pečici, v vroče nalijemo sirup, čim bolj do vrha, in dobro zatesnimo. Hranimo v hladnem, temnem prostoru.

Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado

Fotografije Mavric Pivk in Neli Selan/BIC Ljubljana

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana