Pikantni čaj z marjetico za zdravje

Marjetica je ena redkih rastlin, ki v našem podnebnem pasu cveti tudi pozimi. Zato jo lahko vedno svežo porabimo za pripravo poparka (čaja).

Uporabimo cvetove in liste, ki so tako lepo zbrani v rozeti. Tradicija uporabe sveže ali sušene marjetice v čaju je znana že vsaj od renesanse. Njen zdravilni učinek je pospeševanje presnove, ali kakor bolj pogosto pravimo, čiščenje krvi. Za liter čaja bomo potrebovali pet rastlin marjetice – listov in cvetov, pet vejic smreke – izberimo tiste, na katerih že rastejo mladi smrekovi vršički –, pet suhih jabolčnih krhljev, žličko cimeta v prahu, ščepec kajenskega popra in sveže stisnjen sok ene limone.

V vodi zavremo jabolčne krhlje in vejice smreke ter kuhamo 10 minut. V posodo za čaj vsujemo marjetice, cimet, kajenski poper ter prelijemo z vrelo vodo od krhljev in smrekovih vršičkov. Pustimo stati 5 minut. Precedimo, dodamo limono in postrežemo.

Za poparek nismo uporabili nobenega sladila, razen jabolčnih krhljev, v katerih je dovolj sadnega sladkorja. Ker pa le poparek ni dovolj, da bi se ta sadni sladkor izločil v čaj, smo jabolčne krhlje najprej dobro skuhali.

Priporočamo še: TOP 15 receptov za peciva, ki jih narežemo na kocke
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana