Recept za domačo brezkofeinsko kavo, kot je še ne poznate

Imate radi kavo? Za tole, ki vas jo bomo naučili delati, so vsi rekli, da je skoraj kot prava – surovina zanjo pa pride kar z domačega travnika.

Potrošnik (lat. Cichorium intybus), ljudsko cikorija, divji radič, divja kava, je zel, ki raste in dobro uspeva skoraj povsod, od morja do hribov. Brez težav ga najdemo na pustih tleh, ob poteh, travnikih, na neobdelanih površinah, le vedeti moramo, da obstaja, kajti ko so cvetovi potrošnika zaprti, ga navadno niti opazimo. Njegova hrapava, močno zavita, robata in močno razrasla stebla ne dajejo ravno vtisa zdravilne rastline, bolj nadležnega plevela. Spodnji stebelni listi so veliki in spominjajo na regrat, medtem ko so zgornji listi manjši in tudi drugačne oblike. Listi so rahlo grenkega okusa, a užitni in zdravilni. Po zdravilnosti prednjači korenina, ki vsebuje inulin (menda do 40 %), ki ga najdemo v redkih rastlinah in zelo koristi sladkornim bolnikom. Omeniti je potrebno tudi cvetove, ki so brez izrazitega okusa in so tudi primerni v pripravi zravilnega čaja. Vendar pri cvetovih je potrebno ujeti pravi čas, to je zgodaj dopoldne, da so odprti in lahko občudujemo sinjo modrino, ki spominjajo na jasno poletno nebo.

Potrošnikov čaj se uporablja pri nečisti koži, slabi prebavi, pri zlatenici, ugodno deluje na vranico in delovanje slinavke, podpira nastajanje žolčnega soka, je za čiščenje krvi in spodbujanju izločanje seča.

Odpravila sem se nabirat – bolje rečeno izkopavat – korenine potrošnika, da iz teh pripravim »fovš« kavo in še kakšno posebnost. Ker je bilo vroče in suparno jutro, sem ostala v bližini doma, tako sem imela pri roki vse, kar sem spotoma ugotovila, da potrebujem.

Kako do kavnega pripravka?

Korenino je v sušnem obdobju precej težko izkopati, zato jo je potrebno zrahljati z različnih strani, nato prijeti na sredini za glavno steblo in povleči iz zemlje. V notranjosti je korenina bele barve, brez vonja in tudi okusa: nič posebno izrazitega. Očistimo jo pod vodo, nato rahlo postrgamo, kot bi mlademu krompirčku čistili lupino. Tako očiščeno nekaj časa pustimo na zraku, da se osuši, kasneje narežemo na kolobarje.

Pripravimo pladenj za peko, vključimo pečico na 200 stopinj, nato narezano korenino pečemo približno pol ure, odvisno od velikosti korenin. Prilagodite čas vaši pečici. Kmalu prične dišati: vsa hiša se ovije v vonje pražarne kave in to da še poseben čar pripravi. Ko korenine potemnijo – to pomeni postanejo zelo temno rjave – jih vzamemo iz pečice. Pozor: Pozorno spremljajmo peko, ker so manjše in tanjše korenine gotove hitreje kot debelejše.

Korenine ohladimo, nato zmeljemo v ročnem mlinčku za kavo oz. če želimo drobno mleto kavo lahko zmeljemo v blederju. Če se odločimo za srednje mleto kavo, lahko iz nje pripravimo ekspreso, drobno mleta pa je primerna za pripravo kave na turški način.

Seveda sem komaj čakala mnenje treh naključnih preizkuševalcev, ki so se znašli pri meni. Niso vedeli, da je sem jim ponudila nadomestek kave in sploh niso opazili (morda kasneje občutili, ker niso zaužili kofeina) razlike. Vprašala sem jih, ali jim kava odgovarja, češ da preizkušam novo sorto, vsi so kavo nadvse pohvalili, da je poudarjen okus, zelo lepe skoraj črne barve in dobro pražena. Meni osebno je bila potrošnikova kava nadvse všeč, tako polnega okusa, da nisem pogrešala niti enega dodatka. Zagotovo pa je nekaj: brez sladkorja ne bi šlo. Sladkor v tem primeru dobesedno poudari okus.

Sestavine

– 3 žličke mlete pražene kave iz potrošnika (postopek zgoraj)
– 2 zvrhane žličke sladkorja
– 370 ml vode

Priprava

1. Sladkor karameliziramo v džezvi za kuhanje kave, nato dolijemo vrele vode.

2. Dodamo mleto kavo in pustimo, da zavre. To ponovimo trikrat.

3. Kuhano kavo odstavimo in počakamo nekaj časa, nato jo nalijemo v skodelice.

Poizkusite še: Recept za prekmurske ugurke

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed