Tako takoj opazite, ali so vam v lokalu skuhali dober espresso

S kavo se dan začne, zaključi kosilo, razvedri trenutke v službi, celo zapečati poslovni sestanek. Zato je še toliko bolj pomembno, da je tistih nekaj požirkov zares dobrih.

Kako pogosto se zazrete v majhno skodelico, v kateri so vam postregli espresso? Pa ne zato, da bi napovedali prihodnost, temveč razbrali, kako dobro vam je natakar pripravil ta napitek? Da mu je uspelo, niso dovolj le dober kavni aparat, izbrana in sveže mleta kavna zrna, temveč kar nekaj znanja, natančnost, spretnost, pa tudi veselja do priprave. Kako torej diagnosticiramo dobro kavo že na prvi pogled?

Preberite tudi: Z malo penice, prosim: pogosta blamaža pri naročanju kave

Premalo

Značilnosti: penica takoj izgine, kava je vodena, aroma je kratke sape.

Raz­log: prenizka temperatura, premalo tlaka, premalo kave, pregrobo mleta, premalo stisnjena v ročko.

Preveč

Značilnosti: temna pena z belimi lisami, večji mehurčki v peni, grenak, premočen okus.

Razlog: previsoka temperatura in tlak pri pripravi, predolga priprava, preveč kave, prefino mleta in preveč stisnjena v ročko.

Popolno

Značilnosti: pena srednje rjave barve, gosta in z drobnimi porami, debela približno 2,4 mm, pri mešanju ostane konsistentna. Razvita aroma kave.

Razlog: voda v avtomatu je temperature 84–88 stopinj Celzija, tlak 9 barov, priprava kave je trajala 20–30 sekund, skozi 7 g kave je steklo 3 cl vode, v ročko je bila stisnjena z močjo 15–20 kg.

Povzeli: K. C. R. in M. D.
Naslovna fotografija: GlobalStock/Getty Images, ostale fotografije: Saša Despot

Preberite tudi: To morate vedeti, preden si privoščite kavo v hotelu
Deloindom.si: Podvodna restavracija na norveški obali
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana